Renata wordt hartelijk welkom geheten door Koning Willem Alexander. Foto: Rijksvoorlichtingsdienst

Renata wordt hartelijk welkom geheten door Koning Willem Alexander. Foto: Rijksvoorlichtingsdienst

Renata Gierkink schoof aan bij de lunch met de Koning

Maatschappij Vragender

VRAGENDER - Ze staat inmiddels weer met beide benen op de Achterhoekse grond maar ze is een paar dagen later nog steeds zeer onder de indruk en een beetje ‘hyper’, zoals ze zelf zegt, van alle ervaringen, na haar aanwezigheid bij de Koninklijke lunch, de dag voorafgaand aan Koningsdag.

Door Henri Walterbos

Dit ter gelegenheid van het 10-jarig koningschap van Koning Willem Alexander. Als één van de 100 uitverkorenen mocht zij, samen met haar man, afreizen naar paleis Noordeinde in Hofstad Den Haag om aan de Koninklijke dis aan te schuiven. Inmiddels weet de Vragenderse dat 4 dames van loopgroep Run4Fun de voordracht hebben geschreven, als dank voor haar vele belangeloze werk ten behoeve van haar eigen Vragender, waaronder als trainster van Run4Fun en voorzitter van het kermiscomité Vragender.

Net zo verbaasd
Alle andere genodigden waren net zo verbaasd en verwonderd als Renata zelf, merkte ze bij aankomst. “Iedereen ging meteen met elkaar in gesprek en de inspirerende redenen van ieders aanwezigheid werden onderling uitgewisseld. Daarna gingen we met twee bussen naar Paleis Huis ten Bosch. Na een handtekening gezet te hebben in het gastenboek, volgde een kort ‘lesje’ historie van Huis ten Bosch. Daarna een glaasje jus ‘d orange in de prachtig gerestaureerde Japanse zaal. Hierna ontvingen we instructies om ons op te stellen in een lange rij waarna we ons via een statige trap naar een bovenzaal begaven waar een persoonlijke ontmoeting met Koning Willem Alexander, Koningin Maxima en Prinses Beatrix plaatsvond. Hierna kregen we een aperitief aangeboden in weer een andere fraaie zaal, waarbij het koningspaar en de prinses zich bij de gasten voegden.”

Onwerkelijk gevoel
Ze straalt nog steeds al voelt het soms nog als onwerkelijk. “Wat bijzonder als je dan ook echt met Prinses Beatrix en de Koning in gesprek gaat. Ik heb ze kort kunnen vertellen over de reden van mijn voordracht, Vragender in de Achterhoek en de term ‘noaberschap’ uitgelegd. Daarna gingen we naar de Oranjezaal waar door een tiental lakeien de lunch op een zeer statige en vorstelijke manier geserveerd werd. Het welkomstwoord was van de Koning, waarbij hij nogmaals benadrukte dat we daar allen zaten omdat we van andere mensen in de omgeving een 10 verdienden en allemaal even verbaasd waren dat wij daar nu aan mochten schuiven. Na de heerlijke lunch verplaatsten we ons naar de blauwe salon en DNA-salon waar we koffie met een bonbon kregen aangeboden. Tot slot werd er een groepsfoto op het bordes gemaakt en sprak de Koning nogmaals spontaan een dankwoord uit. Na een verblijf van ruim 3 uur op Huis ten Bosch vertrokken we daarna weer met de bus naar Paleis Noordeinde. Unaniem waren we het er als genodigden over eens: we zijn allemaal een unieke, onvergetelijke ervaring rijker.”