Kunst op de silo in Lochem. Foto: Hip en Stijl Fotografie

Kunst op de silo in Lochem. Foto: Hip en Stijl Fotografie

Silo Art Tour komt met fietsroutes en autoroute

Cultuur

ACHTERHOEK - Met de start van het nieuwe toeristische seizoen, heeft de Silo Art Tour Achterhoek vijf nieuwe fietsroutes en een autoroute gelanceerd. Door de hele regio zijn sinds vorig jaar tien verschillende street art kunstwerken op agrarische gebouwen te bekijken, ieder met een eigen verhaal. Tien kunstenaars gingen aan de slag om schuren, silo’s en andere wanden te transformeren tot kunstwerken – en met succes! Na lokale, regionale, landelijke en zelfs internationale aandacht, werd de Silo Art Tour een begrip in de Achterhoek. Vanaf eind april zijn de nieuwe routebrochures met vijf fietsroutes en de autoroute gratis te verkrijgen via de Achterhoekse VVV-kantoren.

Unieke verhalen
De tien Silo Art Tour kunstwerken prijken vol trots in het Achterhoekse landschap en vormen nu het decor voor vijf fietsroutes en autoroute. Met ieder een uniek verhaal. Kunstenaar Paul Wieggers liet zich inspireren door de kleinschaligheid van het Achterhoekse landschap en nam het uitzicht om de hoek als inspiratie voor het kunstwerk ‘t Vriezelerdiekske. Kunstenaar ZenkOne (Robin Nas) verwijst met zijn kunstwerk naar elementen uit het Winterswijkse landschap: de steengroeve, de oehoe, de scheepsramp maar ook museum Villa Mondriaan. De biotoop van kunstenaar DOPIE staat symbool voor een zelfvoorzienende wereld. Deze optische illusie is een vrolijke beestenboel, met de aarde en de wortel als symbool voor gewassen, groei en kringlooplandbouw.

Dit is nog maar een greep uit de indrukwekkende verhalen van de Silo Art Tour. De in totaal zes routes werden door Achterhoek gebundeld in een routebrochure, gratis verkrijgbaar via VVV-kantoren in de regio. Ook zijn de op fietsknooppunt gebaseerde routes als GPX-bestand te downloaden via de website.

Meer dan alleen kunst
Door de routes te fietsen of rijden, ontdek je meer dan alleen kunst. De route stopt bij een van de vele musea die de Achterhoek rijk is en laat zien welke ambachtelijke streekproducten onderweg te koop zijn. Tot slot is het mogelijk om de route te combineren met een hotelarrangement of overnachting.

Samenwerken op z’n Achterhoeks
Silo Art Tour Achterhoek is een project van LEADER, het Cultuur en Erfgoedpact en de Vrijetijdsagenda Achterhoek, geïnitieerd door Suzanne Ruesink en Stichting Pak An en begeleid door Achterhoek Toerisme en Cultuur Oost.