Het afvuren van een kanon. Foto: Compagnie Onversaegt Bredevoort

Het afvuren van een kanon. Foto: Compagnie Onversaegt Bredevoort

Kanongebulder in Bredevoort

Cultuur

BREDEVOORT - In het weekend van 5 t/m 7 mei organiseert Compagnie Onversaegt Bredevoort weer het jaarlijkse piekenpoetsweekend. In dit weekend richt de compagnie samen met bevriende re-enactmentgroepen zijn kampement in op de groenstrook langs de Grote Gracht aan de Bolwerkweg. Op zaterdag en zondag oefenen de groepen dan gezamenlijk allerlei uitbeeldingen van de strijd in de 80-jarige oorlog. Deze oefeningen gaan gepaard met het lossen van schoten met kanonnen en musketten.

Het afvuren van kanonnen gebeurt op zaterdag en zondag vanaf 13.45 tot 16.00 uur aan de gracht. Er is ook een demonstratie op ’t Zand waarbij ook musketten afgeschoten worden.

Iedereen is deze dagen van harte welkom om het 17e-eeuwse kampleven van nabij mee te maken in het kampement van 13.00 uur tot 16.30 uur. Uit veiligheidsoogpunt is het niet toegestaan dat personen tijdens het afvuren van kanonnen zich in de vuurlinie van de kanonnen bevinden. Gelieve hier rekening mee te houden zodat het weekend veilig kan verlopen. Het is voor iedereen die het afvuren van kanonnen van kortbij wil zien aan te raden de oren te beschermen tegen het geluid van de knal. Bezoekers met honden wordt afgeraden op korte afstand van de kanonnen te gaan staan i.v.m. de gevoelige oren van deze dieren.

Een oefening door re-enactors. Foto: Compagnie Onversaegt Bredevoort