Jan en Lien Oolthuis ontvingen bezoek van burgemeester Bronsvoort ter gelegenheid van hun diamanten huwelijk. Foto: Barbara Pavinati
Jan en Lien Oolthuis ontvingen bezoek van burgemeester Bronsvoort ter gelegenheid van hun diamanten huwelijk. Foto: Barbara Pavinati

Diamanten paar Oolthuis-Vos: ‘De liefde heeft ons overal doorheen geholpen’

Maatschappij

LICHTENVOORDE - Op dinsdag 2 mei was het 60 jaar geleden dat Jan Oolthuis (87) en Lien Vos (84) elkaar op het gemeentehuis het jawoord gaven. Op 29 juni 1963 zijn ze voor de kerk getrouwd. Dat was een mooie dag met een groot feest waar ze met veel plezier op terugkijken. Burgemeester Bronsvoort bracht het diamanten paar een bezoek en luistert geïnteresseerd naar verhalen over hun leven. Jan vertelt haar: ”We hebben samen veel ups en downs meegemaakt en het is mooi dat we dit zestig jaar samenzijn in goede gezondheid kunnen en mogen vieren. Daar willen we echt even bij stil staan en anderen mogen dat best weten.”

Door Barbara Pavinati

Fijne familie
“We hebben elkaar op vastenavend bij Het Witte Paard in Zieuwent ontmoet,” vertelt Jan, Lien vult aan: ”We waren in die tijd praktisch buren. Ik woonde in Zieuwent en hij in Lichtenvoorde, beide vlak bij de grens. Ik kende hem al een beetje omdat ik weleens triplex ging halen om te figuurzagen bij het bouwbedrijf waar hij werkte.” Ze wonen 33 jaar aan de Boschlaan en 23 jaar aan het Meester Kuiperplein en krijgen drie kinderen en zeven kleinkinderen. Alle kinderen wonen in Lichtenvoorde. Over het geheim van een goed huwelijk verklapt Lien: “Iedereen heeft een ‘stroeven hotte’,” wat wil zeggen dat iedereen weleens een moeilijke tijd doormaakt. De liefde heeft de twee overal doorheen geholpen. Het mooiste wat Jan en Lien is overkomen zijn hun kinderen en kleinkinderen: “Dat is nog elke dag genieten.” Lien borduurt veel en omdat ze vroeger geen fotocamera hadden, verzamelde ze altijd ansichtkaarten van de plek waar ze met het gezin op vakantie waren. Ze gingen naar Noordwijk en verbleven daar dan in Familiehotel aan Zee of ze gingen naar Winterberg.

Trouwe inzet
Jan zijn vader overleed toen Jan negentien jaar oud was en hij in militaire dienst zat. Hij nam diens plek in het bedrijf Bouwbedrijf Oolthuis over en leidde het samen met zijn oom Jan en later met zijn broer Frans. Zo werd hij als oudste man uit een gezin met tien kinderen kostwinnaar. Jan heeft in 2018 een Koninklijke onderscheiding voor zijn vrijwilligerswerk voor het cultuur en welzijn van de gemeenschap gekregen. Lien komt uit een gezin van zeven kinderen en maakt zich na jaren trouwe inzet nog steeds verdienstelijk als vrijwilligster bij de Antoniushove en het Klinkerhofje. Eerst hielp ze met handwerken, nu begeleidt ze bezoekers. Ze is hier enkele keren voor gehuldigd. Vandaag de dag zegt ze nog steeds op maandag tegen Jan: ”Ik ga naar de oudjes” voordat ze monter aan de slag gaat.