Met een Oranjebitter of een frisje wordt geproost op Bevrijdingsdag. Foto: Henri Walterbos
Met een Oranjebitter of een frisje wordt geproost op Bevrijdingsdag. Foto: Henri Walterbos

‘Het is zo belangrijk dat al die verhalen doorverteld blijven worden’

Maatschappij

LICHTENVOORDE - “Ie straalt helemoal. He’j ne leuken morgen ehad?” De huishoudelijk medewerker tegen een stralende bewoonster in rolstoel na de bijeenkomst in de Antoniushove om stil te staan bij Bevrijdingsdag, compleet met Oranjebitter en bevrijdingslunch, met een heuse bevrijdingssoep. Walter Leemreize, voorzitter Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde zegt verheugt en blij te zijn een stukje Bevrijdingsdag mee te mogen vieren in Antoniushove.

Door Henri Walterbos

Diepe wonden
Ook locoburgemeester Jos Hoenderboom is aanwezig en richt zich tot de aanwezigen. “Ik sprak zojuist nog met een oud-Indiëveteraan. Hij zegt heel weinig, maar je merkt aan alles dat dat een periode is geweest waar wij, van onze generatie, ons weinig tot niks bij voor kunnen stellen. De angst, de ontbering, kameraden die sterven, de rechteloosheid, die hele oorlogssituatie. Dat heeft hele diepe wonden gemaakt, waar die mensen nog alle dagen mee leven. Hier zitten heel veel mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Ik ken het alleen maar uit verhalen van ouders en grootouders wat dat allemaal betekende. Ik was afgelopen week nog in Amsterdam bij het Holocaust monument, waar al die namen van Joodse mensen opstaan die zijn afgevoerd en vermoord in allerlei kampen in Europa. Die rij namen is eindeloos. Het is onbegrijpelijk dat dat ooit heeft kunnen gebeuren. Dat maakt diepe indruk, maar laten we vandaag ook vieren dat wij in vrijheid leven. Vertel ook vooral wat u zelf allemaal heeft meegemaakt, ook dat u Bevrijdingsdag heeft meegemaakt, wat dat voor u betekende. Het is zo belangrijk dat al die verhalen doorverteld blijven worden. Oorlog en onrecht, en meer van dat soort zaken, blijven altijd op de loer liggen. We moeten in alle opzichten waakzaam zijn en de vrijheid blijven koesteren.”

Moed en angst
Aansluitend neemt Gerard Boink het woord, voorzitter van de Veteranen Oost Gelre. Hij vertelt onder meer over de actualiteit in Oekraïne. “Ik heb er van 2016 tot 2021 zelf gewerkt. Het is een volk dat hunkert naar vrede, vrijheid en een democratisch bestel. Zoals wij meer dan 75 jaar geleden door onze geallieerde vrienden werden bevrijd van een meedogenloze agressor, zijn wij het nu aan onze Oekraïense vrienden verplicht om hen dezelfde steun en hulp te verlenen om met deze Russische agressor af te rekenen. Moed dient te prevaleren boven angst.”

Naast video’s van de bevrijdingsvuurestafette van afgelopen jaar en opnames van de oorlogsjaren in Lichtenvoorde, krijgen de bewoners een Oranjebitter of ander drankje aangeboden. Als Walter Leemreize het glas heft en proost met de aanwezigen wordt in de zaal spontaan ‘Ein Prosit’ ingezet.

Met elkaar in gesprek
Onder het genot van een Bevrijdingsdagdrankje gaan mensen met elkaar in gesprek over thema’s gerelateerd aan Bevrijdingsdag, staand op rode kaartjes. Iedereen praat honderduit, alsof harten gelucht worden. Zinnen als ‘In colonnes kwamen ze vanuut Rotterdam um hier etten te halen’, ‘D’r zaten ook zeker wal goeie Duutsers bi-j’ en ‘Ie mot veural genieten van de mooie dingen in het leaven’ komen voorbij. Ook Mireille Wopereis, coördinator informele zorg Careaz, is onder de indruk.

“Hele indrukwekkende verhalen van mensen die de oorlog als kind, jongvolwassenen hebben meegemaakt en alles nog zo gedetailleerd kunnen vertellen. De wreedheid, het verlies maar ook de moed en kameraadschap die er was. Elk verhaal is uniek. Samen geeft het een beeld van de impact van de oorlog op hun leven. Heel indrukwekkend en bijna niet voor te stellen dat het heeft kunnen gebeuren en anno 2023 weer gebeurt. Daarom vind ik het zo belangrijk om de vrijheid die wij hier hebben te blijven vieren.”