Winnaars van de Sportverkiezing '22
Winnaars van de Sportverkiezing '22 Marcel Bandel

Eerste editie Sportkantine groot succes

OOST GELRE - De sportverkiezing van het jaar 2022 is in een nieuw jasje gestoken en draagt de naam ‘Sportkantine’. Op vrijdag 12 mei werd de eerste editie van de Sportkantine gehouden in de Mattelier in Groenlo. Het evenement mag een heus sportfeest genoemd worden met een avondvullend programma vol sportverhalen, humor, muziek en prijsuitreikingen. Niet alleen werd er de sportverkiezing gehouden maar ook prominente sporters als Jelle van Gorkom en Erben Wennemars vertelden hun verhaal. 

Door Dinès Quist

Maar liefst 400 sporters, genomineerde sporters en belangstellenden woonden het sportevenement bij. Om 19:30 uur trappen wethouder Bart Porskamp en voorzitter van de sportverkiezing Johan Heutinck de avond af met een openingswoordje. De avond is in drie delen geknipt, met evenzoveel pauzemomenten. Gefaseerd over de avond worden er prijzen uitgereikt. Hoofdsponsor en medeorganisator van de Sportkantine is Anytime Fitness Club. Clubmanager Vincent te Brake reikt de allereerste bokaal uit aan de gezelligste en sportiefste Anytime sportman en -vrouw van 2022. Daarna schuiven de succesvolle sporters handbalster Lynn Knippenborg, volleybalster Lonneke Slöetjes en voetbaltalent Mats Rots, aan de kantinetafel bij sportjournalisten Fardau Wagenaar en Arjan te Bogt. Gewetensvragen worden op hen afgevuurd door Fardau en Arjan, die een humoristische draai geven aan de gesprekken. Zodoende krijgen de toehoorders een verrassend kijkje in het leven van de sportfanatici.

Van Gorkom en Wennemars vertellen
BMX’er Jelle van Gorkom die in 2018 zwaar ten val kwam en daar hersenletsel aan overhield, schuift ook aan bij de kantinetafel. Hij vertelt o.a over hoogtevrees en de kick van snelheid. De BMX 'er heeft ook nog een nieuws: “We zijn bezig met een trainingscentrum voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. We zijn nog in de pilotfase, maar het centrum komt er. Omdat mijn ongeluk in Papendal gebeurd is, zal het trainingscentrum ook in Papendal komen. Zo is de cirkel rond.” Arjan sluit het gesprek af met de passende woorden: “Een gouden droom voor een man met een zilveren medaille.” Dan is het de beurt aan Job van Eunen om het podium in te nemen. Hij praat de bezoekers bij in zijn lezing ‘De gelukkige vereniging’. Halverwege de avond is het de beurt aan gastspreker Erben Wennemars om het podium op te eisen. Hij blikt op relativerende wijze terug op zijn carrière als langebaanschaatser.

Winnaars sportverkiezing ‘22
Sportman Wennemars heeft in zijn leven al vele prijzen gewonnen, maar vanavond heeft hij de taak ze uit te delen aan de sporters van Oost Gelre. Een korte opsomming waarom en in welke categorie deze sporttoppers een bokaal verdienen:

- Beste sporter: Mike Krabbenborg (18), hij won twee keer goud op het NK baanwielrennen. 

- Sporttalent: Mats Rots (17) voetballer bij FC Twente, hij maakte daar onlangs zijn officieuze debuut, ook is hij gekwalificeerd met het Nederlands Elftal onder 17 voor het EK. 

- Beste sportteam: Eerste van Klootschiet vereniging Zwolle, zij werden kampioen van de Achterhoek en vierde op het NK en ze doen mee aan het EK ‘24. 

- Bijzondere sporters: Litact G-kracht deed mee aan de Special Olympics in Twente. 

- Bijzondere sporters: Sport Mee! komen wekelijks samen om te bewegen en op eigen niveau.

- Publieksprijs: Floris Koppelman (13) voetbalt bij SV Grol traint bij de Gelderse selectie. 

- De beste vrijwilligersorganisatie: Voetbalvereniging Mariënvelde doet al jaren onderhoudswerkzaamheden rondom het sportveld en zij gaan fuseren met voetbal vereniging HMC'17 Harreveld.

- Anytime sportman en -vrouw: Ria Lantink en Johan Rijkebar bewijzen dat gezelligheid en sporten heel goed samengaan.

Aan de kantinetafel met vlnr. Fardau Wagenaar, Lonneke Slöetjes, Lynn Knippenborg, Mats Rots, Arjan te Bogt.
Pijs voor de beste vrijwilligers organisatie Voetbalvereniging Mariënvelde.
Voorzitter van de sportraad Johan Heutinck spreekt tijden eerste editie Sportkantine.
Prijsuitreiking Sportverkiezing '22.
Aan de kantinetafel met vlnr. Fardau Wagenaar, Jelle van Gorkom, Arjan te Bogt
Prijsuitreiking Sportverkiezing '22
Prijsuitreiking Sportverkiezing '22
Aan de kantinetafel met vlnr. Fardau Wagenaar, Lonneke Slöetjes, Lynn Knippenborg, Mats Rots, Arjan te Bogt
Prijsuitreiking Sportverkiezing '22
Prijsuitreiking Sportverkiezing '22 in de Mattelier.