In Harreveld geldt komend weekend 'Groeten uit de feesttent'.
In Harreveld geldt komend weekend 'Groeten uit de feesttent'. PR Feestcomité

Harreveld klaar voor groots Pinksterfestijn

Cultuur

HARREVELD - ‘Vier het leven!’ staat vet gearceerd, compleet met uitroepteken in het Pinksterfestijn-boekje over de Openingsviering in de St. Agathakerk, zaterdag 27 mei, 10.30 uur. Met de toevoeging; ‘Pinksteren is het feest van de geestdrift, de inspiratie om nieuwe wegen in te slaan naar saamhorigheid en vrede. Het is het feest van de ontmoeting en elkaar verstaan.’ Hoe treffend de gelijkenis met de beleving van het Pinksterfestijn Harreveld. Geheel in de geest en onder deze noemer, viert Harreveld al decennialang haar eigen kermis. Met een grote gemeenschapszin. “De openingsviering is een traditie die we in ere willen houden, ondanks dat de kerk niet meer officieel dienst doet als kerk,” vertelt Dorus Wolters van het Feestcomité, aan de bar van thuisbasis Café de Boer zittend met medebestuursleden Sanne Hommelink en Kees Huinink. De viering wordt voorgegaan door Maria van Uem en Hans Weikamp, met medewerking van muziekvereniging St. Agatha. Het is de opmaat naar 3 dagen ‘volle bak’ feest.

Onzichtbare krachten
Het Pinksterfestijn leeft in Harreveld, van generatie op generatie. De inwoners van het Zandbietersdorp zoeken elkaar graag op, zijn graag bij elkaar. Jong en oud. En aan frisse aanwas in het Feestcomité om taken op te pakken en uit te voeren geen gebrek. Zowel Sanne als Kees zijn nieuw in het comité dit jaar. Sanne: “Ik heb 15 jaar lang achter de tap gestaan met de kermis. Toen ik vorig jaar op de kermis was dacht ik ‘ik zou me wel nuttig willen maken voor de kermis.’ Toen zei ik dat tegen Dorus, en nu sta ik niet meer achter de bar maar mag ik helpen het feestje organiseren,” klinkt Sanne enthousiast. Kees werd gevraagd. “Ik ben klaar met school dus had wat meer tijd en had ik wel zin om weer dingen op te pakken. Toen ik gevraagd werd ben ik een paar keer geweest om eerst een beetje mee te kijken. Ik zit in de commissie voor KSH en ben contactpersoon voor de vendeliers.” “Het Feestcomité, bestaande uit 8 personen, is meer iets op papier,” beschrijft Dorus de organisatiestructuur. “We hebben een hele fijne verdeling. Vier mannen en vier vrouwen. Voor elke commissie hebben we een contactpersoon. Iedere commissie is vrij om haar ding te organiseren zoals zij dat willen.” “Voor alle activiteiten hebben we mensen die ons helpen met het organiseren,” vult Sanne aan. “We hebben ook veel onzichtbare krachten, zoals mensen die iedere kermismorgen met de bezem het terrein aanvegen. Dat is hartstikke mooi. Iedereen wil er wat moois van maken.”

Programma
Zaterdag de traditionele onderdelen die staan als een huis en ieder jaar weer voor spelplezier, spektakel en hilariteit zorgen. De kinderspelen en Tienkamp op het sportterrein (13.00 uur), met het eindspel op het Meester Nijsplein. In de feesttent deze dag achtereenvolgens DJ Piet, SatisFexy en DJ Thys. Zondag start met de kaartochtend in de tent en het borreluurtje bij Café de Boer met ondersteuning van Duo Mengelmoes. ’s Middags om 13.30 uur het spektakelstuk ‘De Alleskunner’, de Harreveldse variant op het populaire tv-programma met dezelfde naam. Iedereen vanaf 12 jaar kan deelnemen. “Het is zowel leuk om aan deel te nemen als om naar te kijken,” weet Dorus. De muzikale invulling komt de zondag van The Watchtower ’s middags en The Green Monkeys ’s avonds, met als afsluiter Disco Kings meets The Queens.

De maandag staat traditiegetrouw in het teken van het vogelschieten. Wie worden de nieuwe (jeugd)koningsparen? Vanwege wat minder animo onder de jeugd (12 tot 18 jaar) vorig jaar om mee te schieten heeft het Feestcomité de deelname voor de jeugd wat toegankelijker gemaakt. Zo is deelname dit jaar gratis en kan op het sportveld worden ingeschreven tot het schieten voor de jeugd om 10.00 uur start. Voor zowel de jeugdkoning als -koningin wacht een hoofdprijs van 50 euro! Na afloop van de huldiging van de nieuwe koningsparen is er vanaf 15.00 uur groot schuttersfeest met Curls on Fire en als afsluiter DJ Doubble B.

De verenigingstent wordt dit jaar bemand door Corsogroep de Witte Brug met spelletjes en activiteiten voor de eigen clubkas. “Het is ook fijn om te kunnen melden dat we de kermisattracties dit jaar weer op orde hebben. Vorig jaar werden we vlak voor het Pinksterfestijn in de steek gelaten en moesten we hals over kop een alternatief regelen voor de jeugd, maar dit jaar zijn zowel de cakewalk als de botsauto’s er gelukkig weer.”

We denken een leuk programma te hebben met ook ruimte voor tradities als het vaandelzwaaien. “Hier is veel animo voor. Dat leeft ontzettend en de vendeliers hebben een ontzettend leuke en hechte club. Ze zijn fanatiek aan het oefenen en hebben er echt zin in. Het is prachtig dat we die traditie ook in stand kunnen houden. Veel van het programma is hetzelfde recept als voorgaande jaren, maar dat is een beproefd recept. Laat het maar gebeuren,” lacht Dorus.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding