Ruiters, instructeurs en vrijwilligers tijdens een les van SPGA. Foto: PR

Ruiters, instructeurs en vrijwilligers tijdens een les van SPGA. Foto: PR

‘We vieren dat we er nog zijn!'

45 Jaar Stichting Paardrijden Gehandicapten Oost Achterhoek

Door Karin Stronks

AALTEN/KOTTEN - De Stichting Paardrijden Gehandicapten Oost Achterhoek (SPGOA) viert dit jaar haar 45-jarig jubileum. Begonnen met vier vrijwilligers en vier ruiters, uitgegroeid tot een grote organisatie met vijf eigen paarden, veertig ruiters, twintig menners, gediplomeerde instructeurs, goed ingewerkte vrijwilligers en sinds kort een nieuw onderkomen, de Aalbrinkhoeve in Winterswijk-Kotten. "Het enthousiasme is nog net zo groot, iedereen helpt elkaar. En de resultaten bij cliënten zijn vaak boven verwachting.”

Voorzitter Jacqueline Tolsma en Gerdie van Everdingen-Stikkelman, oud-bestuurslid en vrijwilliger van het eerste uur, halen herinneringen op. Gerdie: “Met vier vrijwilligers, één instructeur en vier ruiters is het allemaal begonnen, de Lions Winterswijk hebben het initiatief genomen, Thea Ederveen was de eerste instructrice. Met veel enthousiasme verzorgden zij samen met de ruiters de paarden, ze borstelen, opzadelen en rijden. We zijn enorm gegroeid maar het enthousiasme is nog altijd groot.” 

De stichting organiseert onderlinge proefjes-dagen en SPG landdagen met dressuur, vaardigheidsproeven en demonstraties. Met behulp van veel sponsoren en goededoelenfondsen, de inzet van de vele goed opgeleide vrijwilligers en gediplomeerde instructeurs krijgen cliënten met een beperking rijles. “We zijn begonnen met rijden, dus onder het zadel, later is er ook het mennen bijgekomen, ook voor rolstoelers. Mede door giften van de stichting Kanjers voor Kanjers, Lions Club Winterswijk en het GUV Goede Doelenfonds hebben we onze uitrusting goed op orde”, vertelt Gerdie. 

SPGOA maakt verschillende verhuizingen mee. Na het prille begin bij Groot Deunk in Barlo verhuist de stichting naar Groenlo waar het mennen wordt toegevoegd. De ruiters verhuizen na 25 jaar naar het HC de Achterhoek in IJzerlo. Jacqueline: “Op zich een fijne locatie, we maakten gebruik van paarden van de manege, stressbestendig en braaf. Maar niet speciaal opgeleid voor werken met mensen met een beperking. Bovendien zijn daar ook gewoon rijlessen, wat voor onze ruiters voor extra prikkels zorgt. We zijn blij met ons nieuwe onderkomen, de Aalbrinkhoeve in Kotten.” 

De stichting werkt met vijf eigen paarden, bij de nieuwe locatie beschikken instructeurs en vrijwilligers over een eigen gang met stallen. “Dat is heel prettig, we kunnen nu zelf alles regelen. Samen met onze ruiters de paarden borstelen en opzadelen, in alle rust werken. Voor alle partijen is het fijn. We moeten nog wel aarden hier, binden, landen, settelen en vooruitkijken.” De ruiters komen naar de Aalbrinkhoeve voor hun lessen, het mennen gaat vanuit Groenlo en nu ook in Winterswijk.

Waar Gerdie en Jacqueline erg trots op zijn, is het resultaat van de ruiters. "Wat een half uurtje rijden kan betekenen. Daar staan we zelf soms versteld van. We hebben een cliënte gehad met een zware beperking. Door de training, het rijden, ging ze zichtbaar vooruit. Ook mensen met autisme, gedragsproblemen, mensen die introvert zijn, hebben veel baat bij het werken met paarden. Je ziet ze vaak opbloeien en ontspannen als zij de paarden verzorgen, aanraken, aaien”, vertelt Jacqueline. Gerdie: "Hier halen onze instructeurs en vrijwilligers heel veel voldoening uit, daar doen we het voor. Veel vrijwilligers zijn elke keer met ons mee verhuisd en er zijn nieuwe vrijwilligers uit Winterswijk bijgekomen. Daar zijn we heel blij mee, dat is natuurlijk ook voor onze ruiters fijn, dat biedt structuur.”

Het saffieren jubileum wordt op 11 juni in besloten kring gevierd met de doelgroep. Jacqueline: “We vieren dat we er nog altijd zijn! Maar eerst moeten we allemaal ons plekje vinden in Kotten, daarom wordt het jubileum in besloten kring gevierd voor de doelgroepen. Het contact met eigenaresse Yvette Kuster-Toebes verloopt constructief. We hopen op een mooie toekomst voor ons en onze ruiters.”


spg-oostachterhoek.nl

De menners met cliënten van Winterswijk. Foto: PR
Ruiters en instructeurs SPGOA tijdens een les. Foto: PR
Ruiter en paard SPGOA. Foto: PR
Ruiters en vrijwilligers van SPGOA. Foto: PR