Afbeelding

Gemeente maakt bezwaar tegen laagvlieggebied

Politiek

OOST GELRE - De Achterhoek wordt door het ministerie van Defensie aangewezen als laagvlieggebied. Het ministerie is op zoek naar ruimte voor Defensie en in de notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) worden min of meer de grenzen bepaald wat wel of niet onderzocht gaat worden. Uit deze notitie blijkt dat een groot deel van de Achterhoek in beeld is als laagvlieggebied voor helikopters.

De gemeente Oost Gelre gaat een zienswijze indienen op de notitie. Het college sluit hiermee aan bij de zienswijze van de Provincie en vraagt aandacht voor de kenmerken van het gebied en de toekomstige opgave voor windenergie. “De mogelijke aanwijzing van een groot deel van onze gemeente als laagvlieggebied raakt onze leefbaarheid. In welke mate en welke gevolgen dit heeft is nog onbekend. Dit moet volgen uit de milieueffectrapportage die volgt op de NRD. Dit neemt niet weg dat wij in deze zienswijze aandacht vragen voor de leefbaarheid in onze gemeente. Daarnaast wijzen wij op de ligging van zoekgebieden voor windenergie”, legt wethouder Jos Hoenderboom uit. 

Hard nodig
Defensie geeft aan dat er in de afgelopen kabinetsperiode fors is  geïnvesteerd in Defensie om ‘militaire capaciteiten te herstellen, te  moderniseren, te vernieuwen en uit te breiden’. Hard nodig, zo zegt Defensie. “De krijgsmacht moet als gevolg van de verslechterde veiligheidssituatie sneller, vaker en langer kunnen worden ingezet. Daarom is Defensie bezig met een transformatie die moet leiden tot drie centrale effecten: de gereedheid en inzetbaarheid moet omhoog, de gevechtskracht moet gericht worden versterkt en de wendbaarheid van de organisatie moet worden verbeterd.”

RES
De gemeente Oost Gelre heeft begrip voor de motivatie van Defensie. “Maar we staan voor belangrijke opgaven waar we aan moeten voldoen in het kader van de RES (Regionale Energie Strategie). Die opgaven kunnen in gevaar komen als het hier een laagvlieggebied voor helikopters wordt.” De Achterhoek was lang laagvliegroute voor militaire jachtvliegtuigen. Dat is inmiddels van de kaart maar nog steeds niet officieel bevestigd. “We willen nu ook weten wat de status is. Als die laagvliegroute, 10a, niet officieel wordt ingetrokken, kunnen daar geen windmolens komen.”