Hennie Rossel met zijn vrouw. Foto: Esther ten Have
Hennie Rossel met zijn vrouw. Foto: Esther ten Have

Boek over Achterhoekse fruitrassen

ACHTERHOEK - Ook al staat de Achterhoek niet bekend om zijn fruitproductie, toch herbergt het een schatkamer met veel verschillende rassen appels en peren. Alleen al minstens 350, veelal vergeten rassen. Dat deze rijkdom er nog is, is te danken aan de inzet van Hennie Rossel uit Vorden die samen met allerlei vrijwilligers en bezitters van boomgaarden een uitgebreide collectie aan appel- en perenrassen heeft opgebouwd. De collectie en de waarde ervan is beschreven in het nieuwe boek Rossel Collectieboomgaarden. Vorige week is het boek gepresenteerd aan vijf burgemeesters van de Regio Achterhoek in Restaurant De Zwaan Winterswijk.

Het boek illustreert dat het de moeite waard is om de schatkamer te openen. Rossel Collectieboomgaarden beschrijft onder meer 15 oude rassen met detailfoto's. Ook lees men over de verschillende toepassingen van fruitbomen in zowel boomgaard, tuin, bedrijfsterrein alsook over de diverse verwerkingsmogelijkheden van fruit, van moes tot eau de vie.
Samen met de Hoogstambrigade onder begeleiding van Willy Stemerdink en Stichting Landschapsbeheer Gelderland is bekendgemaakt dat inwoners rond Winterswijk (in totaal) 65 fruitbomen van het ras dominee Douwes Appel kunnen bestellen. De levering hiervan is gepland in het najaar 2024. Deze bomen zijn met steun van Stichting Waardevol Landschap (WCL) twee jaar geleden opgekweekt.

Vijf Achterhoekse burgemeesters ontvangen het boek. Foto: Esther ten Have
Cover van het boek Rossel Collectieboomgaarden. Foto: Esther ten Have