Afbeelding

Drukte tijdens 'Proef Lichtenvoorde'

Algemeen

LICHTENVOORDE – Een zestig jaar oude stampende dorsmachine die met hard werkende handen telkens wordt gevuld met rogge; deeg knedende kinderen bij de bakker op de streekproductenmarkt en vele fijnproevers voor grondstoffen bij de slager, de kaas- en palingboer. Aan tafel van menig restaurant in de pagodetent op het Marktplein wordt duidelijk dat de koks van de restaurants uiterste zorg besteden aan de receptuur. Als er één ding is wat het oogstfeest 'Proef Lichtenvoorde' je meegeeft, is wel de eerbied voor de opbrengst van het land. En daarbij is heel wat noeste arbeid voor nodig geweest.

Door: Eveline Zuurbier

Elke deelnemer van 'Proef Lichtenvoorde' heeft op dit oogstfeest zo zijn eigen bespiegelingen en vertelt een eigen verhaal. "Zo zien bakkershanden er uit", laat bakker Hugo Jansen van bakkerij Oude Wesselink zijn handen zien als hij er net over de werktafel met uitgestrooide bloem heeft gewreven. Hij verdeelt de speltdeeg onder de groep kinderen. Ze kneden met aanwijzingen van de bakker de deeg in luchtige vormen. Een kwartiertje later zijn de broden klaar om in de meegenomen mobiele oven te worden afgebakken. De ogen van de kinderen fonkelen: 'dat zo brood wordt gemaakt. Ik kan ook broodbakken!' Een uurtje later krijgen de kinderen de gebakken speltbroden gratis mee naar huis. De klandizie die de bakker vandaag geeft, vormt een contrast met het verhaal van een toeschouwer bij de stampende dorsmachine een eind verderop. De stofdeeltjes schitteren in de zon evenals de goudgele balen uit de pers. De schittering en de stralende zon roepen herinneringen op. "Heel vroeger, toen alles met de hand ging, hielpen dagloners de boeren bij hun werkzaamheden", weet hij nog. "Voor een dubbeltje en een bord pap, werkten ze. Later toen er machines kwamen hielpen in drukke tijden de boeren elkaar. Een groot gezin kon het alleen af, al was die naoberhulp wel gezellig."

De organisatie van 'Proef Lichtenvoorde' had dit jaar flink uitgepakt. Het oogstfeestevenement was uitgebreid met een rondje streekproducten- ambachtenmarkt. Uit een rondje 'Proef Lichtenvoorde' blijkt dat aan nostalgie van het verleden nog weinig is veranderd. Ondanks de uitvinding van machines en de komst van computers zijn de ambachten gebleven. De zondag bewijst dat ambachten nog lang niet uitgestorven zijn geraakt. De receptuur van de slager bestaat elke dag uit het zo lang mogelijk houdbaar houden van vlees. "Het vlees van een heel varken of een heel rund houd je maar één dag vers in de koeling", vertelt Vincent Gosselink van Slagerij gebroeders Gosselink. "Bewerken met kruiden of verschillende zouten, drogen, larderen en de verschillende methodes van verwerking, maak je bijvoorbeeld bakbloedworst, nägelholt en cervelaat." De bakbloedworst en met krokante randjes gebakken stukjes balkenbrij die hij gratis laat proeven, valt in de smaak bij de bezoekers. In de stand tegenover is het de schaafkaas uit Zwitserland die bezoekers van de streekproductenmarkt waarderen. Het bergkaasje zet je op een ronde plank waarop je met een rond te draaien schaaf aan een statiefje in het midden stukjes kaas afschaaft. "Heerlijk bij een wijntje op een herfstavond", vertelt Marjan Jansen van Kaas en Meer.

Aangekomen op het marktplein, zijn de bezoekers gast aan tafel van Lichtenvoordse restaurants. Daar zijn het de gepassioneerde verhalen van de koks die de hapjes en kleine gerechten doen smaken. De kookkunst en de kunststukjes op het bord maken de smaak van elke gerecht uniek en dus ook die van de deelnemende restaurants en bovenal die van Lichtenvoorde.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant