Het billboard voor de deur bij het café. Foto: Henri Walterbos
Het billboard voor de deur bij het café. Foto: Henri Walterbos

Lichtenvoordse vrienden in de ban van Jelle van Gorkom

Algemeen

'We willen iedereen laten weten dat er een Lichtenvoordenaar meedoet in Rio'

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - Toen Jelle van Gorkom in 2012 in Londen aan de start verscheen van de Olympische Spelen in de BMX-klasse, waren zijn Lichtenvoordse vrienden er nog bij aanwezig om hem aan te moedigen. Ditmaal zijn ze achtergebleven in Lichtenvoorde en wordt er samen gekeken in Café Kruup, het stamcafé van de vriendengroep, dat oranje uitgedost is en helemaal in de ban is van de Olympische Spelen. Met als speciale data omcirkeld donderdag 18 en vrijdag 19 augustus. De laatste datum met een potlood nog echter. "Donderdag komt Jelle uit in de plaatsingswedstrijden voor de finale die vrijdag is. We hopen dat ie er dan bij is," vertelt Dirk-Jan Bles, een van de Lichtenvoordse vrienden van de tegenwoordig in Arnhem wonende BMX-renner. Woensdag rijdt Jelle ook al, de zogenaamde tijdrit. Deze bepaalt enkel de startpositie van de donderdagwedstrijd.

Frequent contact
Het vertrouwen in de kracht van Jelle is groot bij de vrienden, de hoop nog meer. Ze houden echter nog een slag om de arm, met het dramatische verloop in Londen nog vers in hun geheugen. Het was eigenlijk een wonder dat van Gorkom in Londen aan de start verscheen. Vier maanden daarvoor lag hij nog in coma, na een vreselijk ongeval op de BMX-baan in Chula Vista. Hij was in Londen niet de ouwe Jelle, ondanks een intensief revalidatieprogramma. "Dat is ontzettend balen," zei hij toen. "Zeker op de Olympische Spelen. Daar wil je staan, daar wil je schitteren." Aan de support van zijn vrienden en het thuisfront in Lichtenvoorde zal het deze keer zeker niet liggen, al is het op afstand. "We hebben frequent contact met Jelle en hij zit in onze vriendenappgroep. Hij voelt zich fit, is in vorm en heeft goede hoop," weet Dirk-Jan uit de eerste hand te melden. "Hij is anderhalve week in Florida geweest om alvast te acclimatiseren. Sinds vrijdag is hij in Rio, heeft hij twee dagen gerelaxt. Nu zit hij volop in de laatste voorbereidingen op zijn wedstrijden."

Gekkenhuis
Mocht Jelle zich donderdag weten te plaatsen voor de finale, dan zal het een gekkenhuis worden in het sportcafé, zo verwacht Dirk-Jan. "Zijn ouders en schoonvader zijn er dan ook bij, en iedereen die zin heeft, is welkom. Hoe het dan zal gaan, is niet te voorspellen. Dat is één grote loterij." Zelf oefenen de vrienden geen van allen de BMX-sport uit en kwamen ze ermee in aanraking door de passie en successen van hun kameraad, waar ondanks zijn verhuizing nog steeds een hechte band mee bestaat. "Wij zijn van het voetbal, maar we steunen en supporten Jelle waar nodig. Het billboard dat buiten staat bij Kruup hadden we vier jaar geleden al laten maken, toen Jelle meedeed in Londen. We willen iedereen laten weten dat er een Lichtenvoordenaar meedoet in Rio. We verwachten hem met de kermis wel weer in Lichtenvoorde te zien."

Aanmoedigen
Reeny Klein Gunnewiek van Café Kruup bevestigt dat het café in de ban is van de Olympische Spelen, en van Jelle. "Rio is te ver voor de jongens, dan maar gezellig hier zitten met elkaar met een lekker biertje erbij. Het wordt vast en zeker een gezellige boel. We hebben het café oranje versierd en er hangt een BMX-fiets en een tenue van Jelle in het café. We zullen hem met een vol café aanmoedigen." Hopelijk twee dagen en dan kan de Achterhoek misschien ook op de medaillespiegel prijken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant