Teamchef Peter Cnossen, staand voor het bureau Lichtenvoorde, dat wordt gesloten. Foto: Theo Huijskes
Teamchef Peter Cnossen, staand voor het bureau Lichtenvoorde, dat wordt gesloten. Foto: Theo Huijskes

Aantal inbraken in Oost Gelre fors gestegen

Algemeen

Nieuwe prioriteiten in Integraal Veiligheidsplan

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - Met name vanwege het feit dat tegen het eind van het jaar in Oost Gelre een toename heeft plaatsgevonden van het aantal inbraken, is het totale jaaraantal in deze gemeente in 2016 ten opzichte van voorgaande jaren fors gestegen. Bedroeg het aantal inbraken in 2014 47 en in 2015 35, in het afgelopen jaar werden er 62 geregistreerd met alleen in de maand december al 20 inbraken.

Volgens Peter Cnossen, teamchef basisteam van Politie Achterhoek Oost, is dit weliswaar een verontrustende toename, maar nog relatief laag in verhouding met andere regio's. "Dit komt omdat hier dicht in de buurt geen snelwegen liggen. De meeste inbraken vinden vooral plaats in de directe nabijheid van snelwegen. Daarnaast viert in deze omgeving het zogenoemde 'naoberschap' nog altijd hoogtij, waarbij verdachte, opvallende personen nog snel de aandacht krijgen van buren, voorbijgangers en andere plaatsgenoten."
In de gehele regio Achterhoek Oost werden in 2016 241 geregistreerde inbraken geteld. Naast de 62 voor Oost Gelre, waren er dat voor de overige tot deze regio behorende gemeenten 36 in Aalten, 89 in Berkelland en 54 in Winterswijk.

Typering daders
Niet alleen in de regio Achterhoek Oost, maar in het algemeen moeten de daders veelal gezocht worden onder lokale mensen. Teamchef Cnossen daarover: "Ondanks dat wij in Oost Gelre in 2015 van slechts drie inbraken de daders konden aanhouden en in 2016 tot op heden slechts acht daders, kan de conclusie worden getrokken dat de daders in het overgrote deel van de inbraken dicht bij huis gezocht moeten worden. Bovendien hebben wij de laatste tijd veel van doen met mobiele bandieten, personen die van elders komen. Dat zijn mensen die zich vaak aan de voordeur melden met babbeltrucs. Daarvan worden veelal oudere mensen het slachtoffer." Cnossen ontkent dat er zich onder de daders veel buitenlanders bevinden. "Nogmaals, de daders zijn overwegend lokale, autochtone personen, waarvan bij wijze van spreken de wieg zelfs in de Achterhoek heeft gestaan. Een algemene tendens is wel, dat er vaak aan het eind van een kalenderjaar sprake is van een stijging van het aantal inbraken, het 'Donkere dagen offensief'. Er zijn verder in de Achterhoek ook geen specifieke plekken aan te wijzen, waar het meest wordt ingebroken. Gesteld kan worden dat het zich als hagelslag verspreidt door het gehele gebied. Wel is het opvallend, en dat is in tegenstelling tot wat de meeste burgers verwachten, dat er met name wordt ingebroken tussen 16.00 uur en 21.00 en ook nog eens het vaakst in de weekenden."

Meer preventie
Teamchef Peter Cnossen is van mening dat er nog meer het accent dient te worden gelegd op het nemen van preventieve maatregelen en dat niet alleen van de zijde van de politie en de overheid, maar zeker ook van de zijde van de burgers zelf. "Wij als politie Achterhoek Oost hebben de handen ineen geslagen met onze collega's in Achterhoek West en ook samenwerking gezocht met onze Duitse collega's. Dit moet en zal leiden tot een hoger opsporingsresultaat van de daders. Ook heeft het aspect inbraken een hogere prioriteit gekregen bij de gemeenschappelijke rechercheteams. Er wordt tijd en mankracht geïnvesteerd in extra toezicht en extra controle, bijvoorbeeld op het hebben van inbrekersgereedschap in auto's en dergelijke. Dezelfde extra aandacht vragen wij nu ook van de burgers. Hiervoor lopen reeds geruime tijd de nodige campagnes. Daarnaast worden op inbraken afgestemde voorlichtingssessies georganiseerd. Want het moet de inbrekers uiterst moeilijk worden gemaakt om woningen of werkruimten binnen te komen. Ook wijzen we erop dat de burgers veel eerder en veel vaker gebruik moeten maken van het telefoonnummer 112."

Aanpassing Veiligheidsplan
Het college van burgemeester en wethouders van Oost Gelre heeft onlangs besloten om de gemeenteraad voor te stellen een nieuw Integraal Veiligheidsplan vast te stellen. Het plan komt op 24 januari in de raadscommissie en op 7 februari in de raad aan de orde. "Het is de bedoeling dat dit plan één keer in de vier jaar tegen het licht wordt gehouden", vertelt burgemeester Annette Bronsvoort. "Als college stellen wij voor om een aantal accenten te verleggen. Daarbij denken wij aan meer aandacht en inzet bij woninginbraken, inbraken in schuren, huiselijk geweld, fietsendiefstal en verkeersveiligheid. Het politieapparaat zal daarvoor voldoende uitgerust moeten zijn en het niveau van de dienstverlening moet verder omhoog."

Sluiting politiebureaus
Na sluiting van diverse politiebureaus, waaronder die in Eibergen, Groenlo, Neede en Ruurlo, gaan deze maand ook de bureaus in Aalten en Lichtenvoorde dicht. "Naast Borculo blijft ook Winterswijk voortbestaan als opkomstlocatie. Het personeel voor Eibergen, Neede en Ruurlo gaat dientengevolge naar Borculo en het personeel voor Aalten en Oost Gelre gaat naar Winterswijk", geeft Cnossen aan. "Maar evenals Aalten krijgt ook Oost Gelre een politiesteunpunt, een werkplek in het gemeentehuis. In Aalten is dat politiesteunpunt donderdag geopend, en voor Oost Gelre kan dat steunpunt, in Lichtenvoorde, in de tweede helft van maart worden betrokken, als het gemeentehuis klaar is. Neemt niet weg dat het toezicht van de zijde van de politie op allerhande zaken verder wordt aangescherpt. Zo mocht de regio Achterhoek Oost in totaal 25 extra wijkagenten aantrekken. Hiervan zijn er inmiddels reeds 23 aan de slag. Derhalve nog maar twee, in dit voorjaar in te vullen vacatures."
 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant