Gregory Herpe zoekt modellen voor zijn project bij Lokalen.
Gregory Herpe zoekt modellen voor zijn project bij Lokalen.

Gregory Herpe zoekt modellen voor Artist in Residence-project bij Lokalen

Algemeen

LICHTENVOORDE – Hij zag heel wat van de wereld voordat hij anderhalf jaar geleden in Eibergen neerstreek. Fotograaf Gregory Herpe (1969) is geboren in Parijs en leerde het vak dat altijd al in zijn bloed zat helemaal zelf met behulp van een oom. Eind 2019 was er een tentoonstelling van zijn foto’s in De Koppelkerk in Bredevoort. Daar ontmoette hij Linda van der Berg die hem vroeg of een Artist in Residence bij Lokalen niet iets voor hem zou zijn. Daarop zei hij volmondig ‘ja’. Gregory: ”Het is zeker in deze tijd belangrijk om wat te doen. Normaal reis ik veel, dat gaat nu niet. In de hele wereld speelt nu corona. Voor een kunstenaar is het belangrijk om dit te bespreken. Daarom ga ik er met mijn project bij Lokalen in de maand mei ook mee aan de slag. Volgens mij neemt de planeet nu wraak op ons, omdat we gemeen zijn geweest. Zij is mooi en wij vernietigen haar. Nu roept ze ons op om voorzichtig te zijn, want zij kan ook gemeen zijn.”

Door Barbara Pavinati

“Mijn project kent twee lagen. De eerste laag is die van het masker (mondkapje). Daar heb ik voor gekozen, omdat iedereen in Frankrijk op het moment er verplicht een moet dragen in verband met corona. Ik wil foto’s maken met bizarre, vreemde, unieke en het belangrijkste: gerecyclede maskers. En daarmee komen we bij de tweede laag. We hebben veel dingen in huis die gemakkelijk een tweede leven kunnen krijgen. Vaak gooien we die gewoon weg. Nu kunnen we er een masker van maken. In mei wil ik elke dag van iemand een paar foto’s maken met een masker. Dat masker kan bijvoorbeeld een slablaadje zijn, maar ook een lampenkamp waar gaten voor de ogen in gemaakt zijn,” vertelt Gregory.

‘Het is altijd goed om vragen te hebben en een project open in te stappen’

Ander perspectief
“Van doorslaggevend belang voor mijn werk is de film ‘Dead Poets Society’ geweest. De manier waarop Robbie Williams in zijn rol als docent leerlingen uitdaagt om op de lestafel te gaan staan en degene die dat durven leert dat ze het uitzicht uit het raam nu vanuit een volkomen ander perspectief dan voorheen zien, is kenmerkend voor mijn werk”, legt Gregory uit. “Ik ben altijd heel erg met het perspectief bezig van waaruit ik de dingen ga vastleggen.”


Coronutella Autoportrait’. Foto: Gregory Herpe

Iedereen welkom
“Iedereen die mee wil doen is welkom. Je mag je eigen masker meenemen, maar dat is niet verplicht. Ik heb zelf ook genoeg ideeën. Als je bij mijn tijdelijke studio bij Lokalen komt, ga ik eerst met je in gesprek. Daarna bepaal ik mijn invalshoek voor de foto. Ik houd ervan om verschillende mensen te ontmoeten en kijk erg uit naar de komst van mijn modellen. Het is altijd goed om vragen te hebben en een project open in te stappen. Misschien verander je na een tijdje bezig te zijn geweest wel van koers. Bij interesse voor een foto mag je mij mailen”, besluit Gregory.


www.gregoryherpe.com

gregoryherpephotographe@gmail.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant