Noël (links), Joske (rechtsonder) en Dorian bespreken de tekeningen die al voor de kabouterroute zijn gemaakt. Foto: Barbara Pavinati
Noël (links), Joske (rechtsonder) en Dorian bespreken de tekeningen die al voor de kabouterroute zijn gemaakt. Foto: Barbara Pavinati

Kabouterroute zet magische stappen in Lichtenvoorde

Algemeen

'Wij maken persoonlijke verhalen van bijzondere mensen'

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE- Er gebeurt iets magisch het over kabouters gaat. En laat dat nu net de bedoeling zijn van Joske Elsinghorst-van Huet (Overal Kansen), Dorian Temming (Studio DAT) en Noël Versteegen-Ebbers (Ludiek-Fabriek). Zij willen een beetje magie in de wereld brengen met hun 'kabouterbedrijf'.

In Groenlo is de kabouterroute al een succes te noemen. Nu is Lichtenvoorde aan de beurt. De eerste deurtjes zijn al geplaatst en de opening van de route is gepland voor de herfstvakantie. Dit alles had niet kunnen plaatsvinden zonder de steun van de gemeente Oost Gelre, de VVV, Achterhoek Toerisme, de Vrienden van Antoniushove, de oudheidkundige vereniging en ondernemers in Lichtenvoorde. Er worden plannen gesmeed voor de toekomst: na de kleine kernen gaan ze eerst de steden in de Achterhoek veroveren met hun idee, daarna misschien zelfs de rest van Nederland.

Tweede blik
"De kabouterroute raakt iedereen. Jong en oud. Het fenomeen bestaat niet alleen in Oost Gelre. Over heel de wereld zijn mensen bezig met kabouter- en elfendeurtjes, het maakt onderdeel uit van het zogeheten 'collectief geheugen'. De vorm die wij hanteren is echter wel uniek," vertellen Joske, Noël en Dorian. Joske: "Wij maken per plaats een volledig gepersonaliseerde route, met persoonlijke verhalen van bijzondere mensen. We delen als het ware lintjes uit. Ik schrijf verhalen aan de hand waarvan Dorian haar tekeningen maakt. Noël voegt woord en beeld samen in het door haar uitgedachte en ontworpen boekje en concept. De personen die genomineerd zijn als kabouter staan symbool voor grotere zaken. Achter elk verhaal zit een idee. We willen mensen een tweede blik op iets laten werpen en hebben ook min of meer verborgen boodschappen, zoals 'wees lief voor elkaar' en 'wees goed voor de natuur.' " Dorian: "Doordat de mensen die een kabouter geworden zijn uit de eigen woonplaats komen kennen de bewoners die route zelf gaan lopen of het boekje lezen altijd wel iemand. En dat is leuk." "Ook is het leuk dat het een echt sprookjesachtig prentenboekje is dat een beroep doet op de eigen fantasie." vult Noël aan.

Ondernemers
Joske: Na het ontstaan van de kabouterroute in Groenlo heeft het idee van de route zich doorontwikkeld. Volkomen nieuw is dat hij in Lichtenvoorde gesteund wordt door de ondernemers. Zij willen namelijk graag een bloeiend centrum en meer klanten. En wat is er leuker dan je omzet te vergroten door mee te doen met de kabouterroute? Vijftien ondernemers die direct een kans zagen hebben zich al aangemeld, maar er is zeker plek voor meer enthousiastelingen. Zij worden dan gepromoot via Facebook en als ze zich op tijd aanmelden kunnen ze nog opgenomen worden in het boekje. Ook particulieren kunnen zich nog melden als ze een deurtje willen kopen voor thuis."

Oranje met zwart en bloem
Uit de kabouterroute vloeien veel zaken voort. Er zijn voortdurend ontwikkelingen gaande en er is sprake van een sneeuwbaleffect. Zo zijn de deurtjes aan verandering onderhevig. Ze zijn niet, zoals in Groenlo, gekleid, maar voornamelijk van hout. Daarnaast is er een hele merchandise ontstaan van kaarten en knuffels. Hadden de kaboutermutsjes in Groenlo allemaal een goud puntje, in Lichtenvoorde zijn ze oranje met zwart en een bloem. Deze bloem verwijst naar het Bloemencorso. Joske, Noël en Dorian zien nu overal kabouterverwante zaken. Dorian: "Ik zie nu overal tunnels bij de wortels van bomen!"

Tijdens de Kidzbeurs op 17 september bij Den Diek kan men de boekjes en deurtjes bekijken en in gesprek gaan met ondernemers in dit kabouterbedrijf.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant