Vrijwilliger van de maand juli 2018: Renata Gierkink uit Vragender. Foto: Theo Huijskes
Vrijwilliger van de maand juli 2018: Renata Gierkink uit Vragender. Foto: Theo Huijskes

Vrijwilliger van de maand

Algemeen

Renata Gierkink uit Vragender:
betrokken, sociaal en bovenal sportief!

VRAGENDER - Slechts na één geanimeerd gesprek weet de scribent van deze rubriek het zeker: 'Wij hebben hier van doen met een bezige bij, een toonbeeld van een vrouw waarbij geen enkele activiteit in het belang van de gemeenschap teveel is.' Renata Gierkink (52), wonende in Vragender, belijdt haar levensvisie niet alleen met woorden, maar brengt deze ook in praktijk met daden. "Het bewerkstelligen van een hechte gemeenschap bereik je niet alleen. Omdat in mijn beleving iedereen moet meedoen, probeer ik een steentje bij te dragen waar anderen weer positieve energie door krijgen. Niet ik alleen, maar ook de mensen in mijn omgeving moeten het naar hun zin hebben", aldus de vrijwilliger van de maand juli.

Door Theo Huijskes

Zaterdagmorgen 21 juli 2018. In de schitterende, zonovergoten achtertuin van de familie Gierkink-Brinke is het aangenaam vertoeven. Met haar enthousiast gebrachte input voor deze rubriek levert Renata, geboren op 11 mei 1966 in Borculo, inmiddels 27 jaar getrouwd met Edwin Gierkink en daardoor tegelijkertijd 27 jaar inwoner van Vragender, het bewijs dat deze krant met haar een goede keuze heeft gemaakt.

Naast echtgenoot, moeder van drie kinderen (Daphne 21, Jasper 20 en Milou 17) en verantwoordelijk voor tal van vrijwilligersactiviteiten binnen en buiten Vragender, heeft Renata ook nog een drukke fulltime baan. "Ik werk als verpleegkundig specialist op de afdeling neurologie van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterwijk. Na ruim 30 jaar geleden begonnen te zijn in Apeldoorn, ben ik aan de slag gegaan in Winterswijk om daar na een tussenstation in Velp weer terug te keren. Als directe assistent van de neurologen heb ik een geweldige baan, zeker wat betreft het begeleiden van patiënten. Van al de daarbij opgedane ervaringen maak ik dankbaar gebruik in mijn leven buiten het SKB om."

Run4Fun
Gepassioneerd vertelt Renata dat haar liefde voor de sport, en dan met name de wandel-, hardloop- en survivalsport, heeft geleid tot de oprichting van Run4Fun, inmiddels al weer vijf jaar geleden. "Een recreatieve, uit circa 50 dames bestaande hardloopgroep. In het begin werd er gelachen om ons initiatief en werden wij hier in Vragender gekscherend 'Het rennende kippenhok' genoemd, maar inmiddels hebben wij na het bereiken van het eerste lustrum ons bestaansrecht bewezen. Er wordt driemaal per week gelopen, op de maandag- en vrijdagavond en op woensdagmorgen. De afstanden variëren van zes tot tien kilometer. Het succes heeft inmiddels geleid tot de komst van de eveneens voor dames bestemde wandelgroep Walk4Talk. Daarnaast wil ik niet onvermeld laten dat het idee om te komen tot een groep Kuier'n4Kearls op een mislukking is uitgelopen."

Als fanatiek beoefenaar van de survivalsport (tweemaal Nederlands kampioen 40+ en eenmaal Nederlands kampioen 50+), zet Renata zich ook al jaren achtereen in als trainer van de Stichting Survival Harreveld. "Naast het meedoen aan circa 10 tot 15 wedstrijden in met name de regio (een nationaal kampioenschap is er niet meer bij), bekleed ik ook nog de functie van vertrouwenscontactpersoon bij de Survival Bond Nederland."

Vragender kermis
Naast al haar sportieve vrijwilligersactiviteiten heeft Renata haar hart verpand aan overige dorpsactiviteiten in Vragender. Zo is zij secretaris van het plaatselijke Kermiscomité. "Een uitdagende job, waarbij ik ernaar streef om niet altijd alles op dezelfde voet voort te zetten, maar om te zorgen voor nieuwe impulsen waarbij de gehele gemeenschap van jong tot oud zich prettig voelt. Daarnaast was ik in de afgelopen jaren altijd bereid en blijf ik ook in de toekomst bereid om mij in te zetten voor andere vrijwilligersactiviteiten die op mijn pad komen. Zo heb ik mij altijd met veel plezier dienstbaar gemaakt voor de Avondwakegroep en heb ik mij als moeder van kinderen beschikbaar gesteld voor de functie van verkeersouder, waarbij ik het zijn van coördinator of contactpersoon nooit uit de weg ben gegaan. Ook voor incidentele zaken, zoals onlangs tijdens de Zwarte Cross, ben ik bereid om te helpen. Dit zeker wanneer, zoals in dit geval, de opbrengst ook nog eens ten goede komt van het verenigingsleven in Vragender."

Een brede lach verschijnt op het gezicht van Renata Gierkink. "Hoe lukt het jou om van dit alles nog een verhaal te maken?" Niet echt moeilijk. Zeker wanneer je, zoals in haar situatie, met een vrouw praat, die niet alleen erg actief maar ook erg positief in het leven staat!


Inzameling kleding voor onderhoud Johanneskerk

LICHTENVOORDE - Zaterdagmorgen wordt de maandelijkse kleding inzameling gehouden waarvan de opbrengst bestemd is voor onderhoud van de Johanneskerk.

De deur van de Ni'je Whemerhof aan de Rentenierstraat 20 staat open voor deze inzameling. Kleding en schoeisel, schoon en in goede staat, kunnen gebracht worden. Wie niet in staat is om zelf de kleding of het schoeisel te brengen kan contact opnemen met de kledingcommissie. Zie voor gegevens het keitje in deze krant. De Rentenierstraat is vanaf de Dijkstraat bereikbaar.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant