Leo Groeneveld achter zijn bureau in zijn bedrijf. Foto: Henri Walterbos
Leo Groeneveld achter zijn bureau in zijn bedrijf. Foto: Henri Walterbos

'Sportieve ambitie is net zo belangrijk als gezelligheid'

Algemeen

Leo Groeneveld nieuwe voorzitter Longa'30

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - Sinds 5 november hanteert hij de voorzittershamer bij Longa '30. Leo Groeneveld (66), geboren in Aalten en aldaar kort gevoetbald bij AZSV om op zijn veertiende jaar de overstap te maken naar de volleybalsport in zijn woonplaats. "Toen ik zestien was, ben ik naar Longa '59 gegaan. Dat weet ik nog omdat ik toen al een brommer had." In de volleybalsport was Leo zeer succesvol en ambitieus met Longa 59 en Orion Doetinchem. Het leverde de Achterhoekse en Nederlandse volleybalsport geen windeieren. "Ik heb hier ooit een volleybalschool opgericht waarvan nu nog speelsters in het nationale team spelen", vertelt Leo in zijn kantoor van zijn bedrijf Lesli in Lichtenvoorde.

Gestopt met volleybal
Een jaar of zes geleden stopte hij met zijn volleybalactiviteiten. Zijn laatste station was Orion. Dat hij stopte had niets met een drukke bedrijfsvoering te maken. "Nee, dat niet. Ik deed het altijd naast het bedrijf. Voor mijzelf vond ik wel een beetje dat het klaar was. Mooi geweest."Het lijntje met het voetbal werd weer gelegd nadat hij zich als sponsor verbond aan De Graafschap. "Dat ben ik niet meer want op een gegeven moment vond ik het niveau in de eerste divisie zo bedenkelijk dat ik op zondagmiddag liever naar Longa ging kijken. Dat ging als automatisch. Ik heb in mijn volleybalperiode regelmatig op de tribune gezeten. Ik vind het sfeertje hartstikke leuk en nu is mijn kleinzoon actief in de F-jes."
Een functie bekleedde hij er nooit totdat Marcel Eekelder hem eerder dit jaar belde met de vraag of er gepraat kon worden, omdat hij er mee wilde stoppen. "Ik heb goed geluisterd naar wat het betekent als ik voorzitter zou worden, had links en rechts wat rondgevraagd en ik was blij dat het contract met de huidige trainer (Erik Zandstra, HW) verlengd was. Ik vond het ook een hele verstandige beslissing om Dave Bus er bij te halen als assistent-trainer. Dat viel allemaal een beetje samen op het moment dat ik overwoog om het te doen. Het waren voor mij signalen dat ze ambitieus zijn. We hebben in de kern van Lichtenvoorde 8000 inwoners waarvan er 1200 lid zijn van Longa. Dat betekent iets in zo'n samenleving. Dat daagt me uit om leuke dingen mee te doen. Kijk naar de prachtige accommodatie die er staat, waar Marcel een belangrijke rol in heeft vervuld. Dat wat er staat spreekt me aan, een goede jeugdopleiding ook. Ik vind het een uitdaging aan zo'n vereniging leiding te geven."

Geen kopie
Er werd volgens Leo geen kopie van Marcel Eekelder gezocht. "Ze zochten een ander mens dan Marcel. Hij was de juiste voorzitter op het juiste moment. Wat ze ook zochten was iemand die vanuit de sportwereld denkt. Dat heb ik mijn leven lang gedaan. Dat zal ik ook nooit verloochenen in mijn verhaal."
Sportieve ambities heeft hij dan ook zeker. "Het is een fantastische club met geweldige jonge talenten, met ambitieuze trainers. Er liggen zeker mogelijkheden het uit te bouwen. De jeugd is anders dan vroeger, maar ik ben er van overtuigd dat als je hen mogelijkheden biedt, ze die wel pakken. Je moet dat niet met de ouderwetse kadaverdiscipline doen, want de belangrijkste discipline is de zelfdiscipline. Dat imago van 'wij leiden mensen op om beter te worden', dat spreekt de sportieve jeugd aan. Ik wil hier met het bestuur en deskundigen graag vorm aan geven. Ik ben zelf helemaal geen deskundige op voetbalgebied."

Geen doener
De nieuwe voorzitter geeft mensen graag verantwoordelijkheden en de ruimte. "Ik ga het niet allemaal zelf doen. Laat ieder zijn ding doen. Dat kunnen ze allemaal goed zelf. Ik ben geen doener. Mij zul je niet met de hark in de handen zien als er blad op het veld ligt. Organisatorisch staat het goed, maar het kan altijd beter. Sportieve ambitie is net zo belangrijk als gezelligheid. Ik heb een half jaar meegedraaid in het bestuur. Ik denk dat Longa, ook historisch gezien, de pretentie mag hebben dè toonaangevende club van Oost Gelre te zijn. Dat schrijven we ook in ons beleidsplan. Die ambitie willen we graag waarmaken."
Groeneveld ziet net als zijn voorganger heil in samenwerkingen. "Je kunt kostenbesparend samenwerken, hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Ik zie andere verenigingen dan ook zeker niet als concurrent. Rivaliteit zie ik helemaal niet. Als er ergens een voetballer rondloopt en die wil naar Longa komen om beter te worden dan moet die zich daar vrij in voelen. Maar ook als er een speler is die naar De Graafschap kan, dan moet je dat stimuleren."

Hoe lang hij voorzitter wil blijven daar houdt hij zich niet mee bezig. "Ik heb een jaar nodig om de weg te vinden en een bestuurstermijn is drie jaar. Ik zal veel wedstrijden kijken, niet bij een twaalfde of zo. Met die jongens ga ik liever een biertje drinken. Dat hebben zij ook liever denk ik", lacht hij.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant