Afbeelding
Foto: Kyra Broshuis

Begraafplaats Vragender kan in gebruik worden genomen

Algemeen

VRAGENDER- Het uitbreidingsdeel van de ‘bijzondere begraafplaats’ aan de Vragenderweg 69b in Vragender kan officieel in gebruik genomen worden. Dat laat de gemeente Oost Gelre weten. Alle niet-gemeentelijke begraafplaatsen worden bijzondere begraafplaatsen genoemd. Al in juli 2015 heeft de Protestantse Gemeente Lichtenvoorde een verzoek ingediend om begraafplaats Vredehof uit te mogen breiden. De Protestantse Gemeente omvat de kern Lichtenvoorde en de kerkdorpen Vragender, Lievelde, Zieuwent, Harreveld en Mariënvelde. De gemeente Oost Gelre kent, buiten Vredehof in Vragender, verder alleen protestantse begraafplaatsen in Groenlo.

Door Kyra Broshuis

Landschappelijke inpassing
De gewenste uitbreiding paste niet in het bestemmingsplan en daarom moest er een omgevingsvergunning met projectafwijking worden verleend. “Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden”, zegt wethouder Hoenderboom. “Het gaat dan vooral om de landschappelijke inpassing en het waarborgen van de grondwaterkwaliteit. Daarbij komt dat een deel van het terrein alleen mag worden gebruikt als bloemenweide in verband met de archeologische waarde.”

Strooiveld
De Protestantse Gemeente wil ter plaatse ook een strooiveld in gebruik nemen. De kerk wil het deel dat vergund is als bloemenweide als strooiveld gebruik voor het verstrooien van as. Daarvoor is echter nog een andere vergunning nodig volgens de Wet op de lijkbezorging. “Met uitzondering van het strooiveld is nu alles rond. De Protestantse Gemeente weet dat er voor het strooiveld nog een vergunning aangevraagd moet worden”, zo zegt Hoenderboom.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant