Veel belangstelling van ouders en opa's en oma's bij de presentatie van de projecten. Foto: Annekée Cuppers
Veel belangstelling van ouders en opa's en oma's bij de presentatie van de projecten. Foto: Annekée Cuppers

Succesvolle afsluiting 'Project D' in Zieuwent (met foto's)

Algemeen

ZIEUWENT - Vier weken geleden startten de leerlingen van groep 6, 7 en 8 van de St. Jozefschool uit Zieuwent met een grootschalig duurzaamheidsproject, ondersteund door een bijdrage uit het dorpsfonds van coöperatie Zonnig Zieuwent. Op Goede Vrijdag vond de afsluitende projectpresentatie plaats in de school én werden de prijzen uitgereikt voor de ideeën die door de kinderen zijn uitgewerkt.

Door Annekée Cuppers

Speciaal voor de gelegenheid was wethouder Hoenderboom naar de school gekomen om de kinderen te vertellen hoe ontzettend de gemeente onder de indruk is van dit bijzondere project waarbij de kinderen in vier weken tijd verschillende thema's op het gebied van duurzaamheid hebben onderzocht en vraagstukken hebben vertaald naar bruikbare ideeën. "De Z van Zieuwent komt achteraan in het alfabet", zo vertelde de wethouder, "Maar Zieuwent loopt toch wel vaak voorop als het gaat om vernieuwende ideeën. Deze leerlingen mogen dan ook maar wat trots zijn op wat zij hier vandaag laten zien." Ook meester Teun, directeur van de St. Jozef, nam nog even het woord. Hij vertelde dat hij zelf als kind op deze school gezeten had en dat er onder leiding van de toenmalige directeur, de heer Johan Nobbenhuis, al projectonderwijs gegeven werd. Helaas heeft meneer Nobbenhuis de presentatie van project D. niet meer mee kunnen maken; hij is gisteren overleden maar wat zou hij trots geweest zijn, aldus Teun.

Prijzenregen
Ieder groep had een budget van 200 euro toebedeeld gekregen van Zonnig Zieuwent waarvoor zij een project mochten bedenken. Ook waren er nog extra prijzen. Verschillende ideeën werden beloond met een mooie cheque; het voedselbos achter de fietsenstalling, windmolentjes op het dak van de school, waterreservoir aan de regenpijpen en bakken voor afvalscheiding. Eén idee sprong er echt uit, volgens de jury. De energieopwekkende fiets waarmee i-pads opgeladen gaan worden. Bewegen en leren leveren een hoger rendement op en de school is voornemens een aantal fietsen te realiseren waarmee de i-pads die in de klas gebruikt worden, kunnen worden opgeladen.

Na het officiële gedeelte sloten een aantal leerlingen uit groep 8 de middag af met een spetterende modeshow met kleding samengesteld uit onder andere vuilniszakken, fietsbanden, oude kranten en chipszakjes. Kijk voor meer foto's op www.elna.nl.

Verdiend applaus bij de modeshow. Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Helemaal afgestyled in afval, compleet met tasje. Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Voetstapjes richting de projectpresentaties. Foto: Annekée Cuppers
Maquette van de duurzame frietcontainer. Foto: Annekée Cuppers
Presentatie van het bezoek aan afvalverwerker Remondis. Foto: Annekée Cuppers
Schaakspel gemaakt van afvalmateriaal. Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Verticaal tuinieren. Foto: Annekée Cuppers
Test het zelf; is het vlees of vega? Foto: Annekée Cuppers
Wormenhotel gemaakt van afvalmateriaal. Foto: Annekée Cuppers
Educatiemateriaal gemaakt van afval. Hier: het spijsverteringsstelsel. Foto: Annekée Cuppers
Tassen gemaakt van oude reclamebanners. Foto: Annekée Cuppers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant