Foto: Wouter Klumpers
Foto: Wouter Klumpers

Henk Lubbers met pensioen na 50 dienstjaren bij Rymoplast Nederland B.V.

Algemeen

'Van jongs af aan is er geen dag hetzelfde geweest'

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE - Hij wordt gezien als de vader van Rymoplast Nederland B.V.: Henk Lubbers. Donderdag 27 juni is na 50 trouwe dienstjaren zijn laatste werkdag. Zijn collega's hebben als verrassing een heel mooi programma voor hem in elkaar gedraaid. 's Ochtends wordt hij onder luid getoeter opgehaald door twee vrachtwagens en mag hij plaatsnemen in een Rolls Royce om naar zijn werk te gaan. Daarna is er een receptie bij Markt 5. Hij wil zijn laatste dag doorbrengen zoals hij zijn eerste ooit begonnen is: vegend. Henk: "Zorg ervoor dat je je werkplek maar ook het buitenterrein er schoon bij hebt liggen. Voordat je het weet sta je tot je nek in het afval. Niks werkt plezieriger dan een schone werkplek."

Henk eindigt zijn loopbaan bij Rymoplast zoals hij die 50 jaar geleden begonnen is; met vegen

Henk heeft al die vijftig jaren met veel plezier gewerkt bij Rymoplast Nederland B.V.: "Van jongs af aan is er geen dag hetzelfde geweest. Er was altijd wel wat. Meestal leuke dingen. Soms minder leuke dingen. Door die afwisseling heb ik het enorm naar mijn zin gehad. Het mooiste is dat ik het vertrouwen van Morssinkhof en zijn drie zoons Rolf, Eric en Stefan had om dit bedrijf te leiden, om er sturing aan te geven en om de mensen gemotiveerd te houden. Als werknemer ben ik altijd open ontvangen door Toos Morssinkhof. Als je aan het overwerken was, kwam ze vroeger vaak met een pan eten. Dat werd erg gewaardeerd door de mensen."

Het buitenterrein vegen
De gebroeders Morssinkhof zijn in de zestiger jaren in Vorden begonnen in de textiel. Toen dat minder werd, ging Gertie Morssinkhof op zoek naar ander werk. Hij kwam uit bij Wavin in Hardenberg. Daar vond hij loonwerk: het lassen van industriezakken. In die zakken konden bijvoorbeeld hondenbrokken of kunstmest worden verpakt. Dit werk werd gedaan bij Scheltinga in Zieuwent, in een oude boerderij. Daarna gingen ze naar Zeiler Verwarming in de Esstraat in Lichtenvoorde. Daar kwam Henk als vijftienjarige jongen in dienst. Overdag ging hij naar de LTS, in de avonduren, op zaterdag en in zijn vrije uren werkte hij. Hij begon met het vegen van het buitenterrein, daarna kwam hij terecht achter de machines. In de loop der jaren ging hij ook naar de Technische School en hielp hij de monteurs die de machines in de fabriek onderhielden. Hij kwam erachter dat hij in het productiewerk meer kon verdienen en veranderde van afdeling.

Productiechef
Door de crisis in 1972 werd het loonwerk minder en werd er gestart met de recycling van plastic waar het bedrijf nu in een groot deel van Europa bekend om staat. In 1975 kwam Henk terug uit militaire dienst en ging hij helpen met het laden en lossen van vrachtwagens met geperste balen plastic. Ook ging hij controleren of het plastic niet te vervuild was. Het recyclen nam steeds grotere vormen aan. De dagdiensten werden uitgebreid met ploegendiensten en weekenddiensten. Henk heeft al die diensten wel gedaan en was zelfs pionier in het alleen weekenddiensten draaien. Op een gegeven moment werd hij meewerkend voorman. In 1995 werd hij productiechef, wat hij tot zijn pensioen is geweest.

Goede sfeer
Henk is erg te spreken over de goede sfeer die hij al die jaren in het bedrijf ervaren heeft: "Niemand is ooit gekleineerd door de familie Morssinkhof. Als er iets fout ging zeiden ze: 'Jammer, dit ging verkeerd. Wat kunnen we doen om het de volgende keer te laten lukken?'"

Zijn pensioen wil Henk eerst aanzien. Daarna gaat hij misschien vrijwilligerswerk doen. Hij heeft ook nog drie dochters die buitenaf wonen en acht kleinkinderen. Daar is altijd wel wat mee te doen. Ook wil hij met zijn vrouw steden en dorpen in Nederland gaan bezoeken die hij van naam kent, maar waar hij nog nooit is geweest. Bijvoorbeeld Lutjebroek.

Foto: Wouter Klumpers
Foto: Wouter Klumpers
Foto: Wouter Klumpers
Foto: Wouter Klumpers
Foto: Wouter Klumpers
Foto: Wouter Klumpers
Foto: Wouter Klumpers
Foto: Wouter Klumpers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant