De voorbereidingen op de kermis zijn in volle gang in Lichtenvoorde. Foto: René Eikelkamp
De voorbereidingen op de kermis zijn in volle gang in Lichtenvoorde. Foto: René Eikelkamp

Centrum Lichtenvoorde transformeert in plaatselijk pretpark

Algemeen

LICHTENVOORDE - Caravans, woonunits en vrachtwagens bezetten een deel van de parkeerplaats van De Treffer. Gele Bloemencorso-vlaggen wapperen aan huizen en gele, plastic borden met reflecterende rood- en wit gestreepte stickers bakenen het centrum af als 'Evenemententerrein'. Zondag 8 september is het weer zover: de Lichtenvoordse kermis gaat dan van start. En dat merk je de dagen ervoor aan alles.

Door René Eikelkamp

Het normaal zo toegankelijke marktplein is zowaar een obstakelparcours geworden met alle attracties die reeds in opbouw zijn. Geluid van metalen objecten die worden neergelegd, in elkaar worden geschoven en waar op wordt getimmerd, klinken door de winkelstraten van Lichtenvoorde. 

De Markt is bijna onherkenbaar, kermismedewerkers zijn al vroeg gestart met de opbouw. "Het opzetten van deze attractie duurt ongeveer vijf uur", vertelt de constructeur en bediener van de attractie Flying Jumbo, terwijl hij een metalen plaat opmeet en in een met lampen versierde constructie klikt. "Alles moet passen en werken". 

Twee uur later blinkt een metalen balustrade in de zon, waarop dunne lantaarns zijn vast gelast met drie bolvormige lampen: de Flying Jumbo is helemaal gereed Schuin achter deze attractie is het Prijzenpaleis te zien, waar al een glimp op te vangen is van de kleurrijke donzige knuffels. 

Wat vanochtend nog leek op een doos is nu omgetoverd in de Derby Race. Terwijl eigenaar William Brunselaar de felrode krukken monteert op een metalen platform, vertelt hij: "De sfeer, afwisseling en de nieuwe plaatsen, dat vind ik nou zo leuk aan de kermis."    Brunselaar is opgegroeid in de kermiswereld en laat weten dat de Derby Race al vijf generaties in de familie zit. 
In de Broekboomstraat, rechts van de Derby Race, staat de oudroze geaccentueerde kraam waar zondag de geur van versgebakken oliebollen, appelbeignets en andere zoete lekkernijen te ruiken zal zijn.

Horeca
De harde stemmen van de café-eigenaren komen zo nu en dan boven het opbouwlawaai uit, ook zij bereiden zich voor op het komende evenement. Bij De Kruup moet nog het een en ander klaar worden gezet voor het feest kan beginnen. Waar nu nog barkrukken en tafels staan, staat komende zondag een podium. "Er komen nog mobiele taps en het glas moet worden vervangen voor plastic", vertelt eigenaar Ronald Kruip. Later deze week wordt het terras nog weggehaald zodat er genoeg plek is voor het vele volk. 

Naast Bar 't Doktertje zijn constructiemedewerkers bezig met het opzetten van de DJ-tent. Ook bij Van Ooijen is het een drukte van belang. De Grolsch-panelen liggen op de grond en medewerkers zijn buiten druk bezig met de bar. Deze kermis wordt de eerste voor de nieuwe eigenaar Maurice Rietberg. Hij steekt een sigaar op terwijl hij even afstand neemt van het hectische scenario dat zich afspeelt op het buitenterrein. "Ik heb hier 25 jaar gewerkt als werknemer, maar dit jaar ben ik de eindverantwoordelijke", zegt hij terwijl hij de barconstructie observeert. Sigarenrook uitblazend vertelt blij te zijn met de hulp van dezelfde personen die alles de afgelopen jaren ook opgezet hebben. Volgens Maurice ontving Van Ooijen voorgaande jaren rond de vijfhonderd gasten per avond met de kermis. 

Bij Markt 5 heerst er nog rust. De medewerker leunt kalm tegen de bar aan. Hij legt uit dat alle tafels, stoelen en tafeldecoraties worden weggehaald en er een podium komt voor de shows die tijdens de kermis plaatsvinden. "Ook komen er flinke biertanks voor de dorstige mensen". Op de achtergrond is te zien hoe ieder zijn taak doet en mensen kletsend aan het dineren zijn. Later wordt het restaurant helemaal kermis-klaar gemaakt. "Dan verandert het van restaurant in een echte kroeg". 
Net als bij Markt 5 lijkt men bij De Koppelpaarden de 'kermis-stress' nog even voor zich uit te schuiven. Drinkend van een kop koffie vertelt medewerkster Charlot: "Dit wordt onze tweede kermis en we verwachten dezelfde opkomst als vorig jaar." De Koppelpaarden is nu anderhalf jaar in handen van de huidige uitbaters, maar men is zich bewust van de drukte die zich voordoet met de kermis. "Ons hotel is de hele week volgeboekt met toeristen, ze komen zelfs uit Canada". De zaal wordt voor de kermis half leeggehaald, buiten komt een bar te staan en een artiest. Op kalme toon zegt Charlot: "De tweede kermis is een verassing, maar wij zijn voorbereid".

Ook de inwoners van Lichtenvoorde kijken uit naar het evenement. "Wij gaan bier drinken", vertellen twee pensioengerechtigde Lichtenvoordenaren die de opbouw van de Flying Jumbo bekijken. "Wij gaan voor een rustige kermis, die wilde attracties laten wij over aan de jeugd." Maar niet alle volwassenen doen dat. "Vroeger met de kinderen in de draaimolen, nu in 'de spin'", lacht de moeder. "En in de avond gezellig bier drinken". Veel mensen zijn het er over eens: ze gaan voor de sfeer. "Je komt weer eens oude bekenden tegen", vertelt de 65-jarige Marieke. 

Het is nog even wachten, maar dan kan het feest officieel beginnen.  
 

De Flying Jumbo is klaar voor gebruik. Foto: René Eikelkamp
Bij De Kruup en Bar 't Doktertje worden ook alle zeilen bijgezet om alles gereed te krijgen voor de kermis. Foto: René Eikelkamp

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant