Street art artist Rosalie de Graaf aan het werk op Marianum in Lichtenvoorde. Foto: RoosArt
Street art artist Rosalie de Graaf aan het werk op Marianum in Lichtenvoorde. Foto: RoosArt

Muurschildering van RoosArt voor leerlingen Marianum

Algemeen

LICHTENVOORDE – Leerlingen van de bovenbouw vmbo wachtte vorige week bij terugkomst op Marianum een verrassing: een muurschildering in het schoolgebouw. Streetart artist Rosalie de Graaf uit Doesburg kreeg hiervoor de opdracht.

Door Josée Gruwel

“Er stonden eerst lockers voor deze muur”, vertelde decaan en leraar beeldende vorming Sander Esselink. “Na het verwijderen van de lockers kwamen we op het idee om op de muur een muurschildering te maken en via via kwamen we terecht bij RoosArt in Doesburg. De jonge kunstenares Rosalie de Graaf kreeg de opdracht om een werk te maken dat gerelateerd is aan het onderwijs en dat in de relatief nauwe gang ruimtelijk overkomt. Ze maakte drie ontwerpen. We kozen voor het ontwerp dat geïnspireerd is op Fortnite, het succesvolle computerspel. Het thema van deze afbeelding is dat school je voorbereidt op de vrije val het leven in.”

Ruimtelijk
Rosalie: “Hoe ik op het idee kwam van Fortnite? Ineens was het er. De personages heb ik zelf bedacht: normale kinderen, met spulletjes van school bij zich.”
Over het resultaat is ze tevreden. “Ik wilde de muurschildering zo ruimtelijk maken dat de gang ook echt ruimer lijkt. Dat is gelukt. Heel bijzonder om in coronatijd in een school te werken. Er waren geen leerlingen, maar wel leraren die digitaal lessen verzorgden. Af en toe lieten ze leerlingen via de webcam meekijken en kreeg ik positieve reacties. Heel leuk!“

Opdracht voor de leerlingen
Leraar Sander Esselink is blij met het resultaat: “Het werk komt niet op je af, is luchtig en prettig om naar te kijken.” Aanvankelijk was het de bedoeling dat leerlingen van 3 vmbo mee zouden werken aan het opbrengen van het kunstwerk, maar door corona kwam dit plan te vervallen. Esselink: “Nu krijgen ze de opdracht om zelf een schets van een (fictieve) sprekende muurschildering te maken, op een zelf uitgekozen, bestaande plek in hun woonplaats. Het thema van het werk moet te maken hebben met die plek.”
Online gaf hij de leerlingen in een powerpointpresentatie uitleg over de geschiedenis en betekenis van streetart. Ook compositie, vormgeving en kleurgebruik kwamen aan bod. Ook Rosalie de Graaf had bij de presentatie inbreng. Esselink: “We hopen dat we de leerlingen hiermee inspireren en dat hun ontwerp uitdrukkingskracht heeft.”

Artiest met naam
Op haar veertiende begon Rosalie met het maken van olieverfschilderijen, maar al snel verdiepte ze zich in streetart, waarbij het gaat om afbeeldingen. Online leerde ze er alles over en maakte muurschilderingen op viaducten, in restaurants, sporthallen en fabrieksloodsen. Ze werd Bob Roos genoemd, naar de Amerikaanse landschapsschilder die op tv furore maakte met de serie The Joy of Painting.

In 2018 startte ze met haar bedrijf RoosArt. Twee maanden later maakte de toen achttienjarige het werk met de zoenende presidenten Poetin en Trump. Het ging viraal de hele wereld over. Dat was de doorbraak. Ze kwam in de Benelux in de top vijf van Street Art Awards. Er volgde veel media-aandacht en opdrachten stroomden binnen. Vorig jaar kreeg ze de Best Young Entrepeneur Award 2019 en werd uitgeroepen tot de meest veelbelovende jonge ondernemer van het jaar.

Werkwijze
Op haar iPad tekent Rosalie met behulp van het programma Procreate haar designs. Door een speciale meettechniek, waardoor het design in vakjes wordt verdeeld als bij een Ravensburger puzzel, brengt ze haar ontwerp over op de muur. “Ik meet en zet stippen op de muur. Met die techniek kloppen de verhoudingen. De menselijke printer noemen ze me hierdoor. Daarna komt het echte werk, met spuitverf, acrylverf en kwasten. Dat gaat razendsnel, breidt zich als een olievlek uit en is in een, twee of drie dagen klaar.”Bijschrift foto: Street art artist Rosalie de Graaf aan het werk op Marianum in Lichtenvoorde. Foto: RoosArt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant