Just a Smile
Just a Smile Gregory Herpe

Gregory Herpe schiet krachtige foto’s van gemaskerde modellen bij Lokalen

Algemeen

‘Het draaide bij de serie om mijn idee, mijn visie’

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE - De hele maand mei schoot fotograaf Gregory Herpe 52 foto’s van 60 modellen met maskers (mondkapjes) bij Lokalen. Hij was daar te gast als Artist in Residence en werkte gepassioneerd aan zijn project. Gregory: ”Ik ben gestart met het idee van maskers, omdat we door het coronavirus mondkapjes moeten dragen. Maar een masker is veel meer. Je kan jezelf, je naasten of familie ermee beschermen. Het kan je echte persoonlijkheid, verslavingen of andere dingen verhullen. Een masker is een symbool dat in veel culturen gebruikt wordt. Denk daarbij aan Afrika, Azië en Mexico.”

“Ik heb heel veel verschillende mensen gefotografeerd. Mannen, vrouwen, een dragqueen, een transgender en nog veel meer. Onze maatschappij kent een heleboel verschillende mensen. Die wilde ik allemaal laten zien,” vertelt Gregory, “Het hele proces is makkelijk verlopen. Na mijn oproep in kranten en op social media melden zich veel vrijwilligers. Ik ben niet met iedereen in zee gegaan en heb moeten kiezen. Ik wilde niet alle foto’s maken, waarvan de mensen wilden dat ik ze nam. Het draaide bij de serie om mijn idee, mijn visie. Er zijn mensen uit heel het land gekomen. Ook uit bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht. Er zaten ook Nederlanders van buitenlandse komaf tussen, zoals een Russin en Finse. Alle modellen kwamen met hun eigen verhaal. Soms was ik zelfs een soort hulpverlener. Dan hoorde ik een heel persoonlijk verhaal en werd de foto een vorm van therapie. Het is dan zaak goed te luisteren en een mooie foto te maken. Na het verhaal van het model, zag ik een zwart-wit plaatje in mijn hoofd, dat vaak dicht bij het idee van mijn model lag. Dit idee heb ik proberen vast te leggen.”

Blijven bij Lokalen
“Ik heb bij Lokalen een goede tijd gehad en heb besloten om daar te blijven. De mensen daar zijn erg aardig en ‘cool’. Ik ging elke dag met een glimlach aan de slag, ik kon echt ademen, voelde mij er thuis. Voor een kunstenaar is het verschrikkelijk als dat niet zo is. Dus was ik opgelucht, want een slechte sfeer is een doodsteek voor creativiteit,” lacht Gregory, hij vervolgt: ”Dit was mijn eerste grote project in Nederland. Eigenlijk was een maand te kort. In alle verschillende landen waar ik heb gewoond, dat zijn er ongeveer tien, heb ik een groot project gedaan. Het was voor mij belangrijk om ook een groot project in Nederland te doen, want Nederland is een belangrijk land voor mij.”

Exposities
Gregory: “We zijn nog aan het kijken voor een expositie in Lichtenvoorde. Door de maatregelen rondom corona is dat nu nog niet te plannen. We wachten even hoe alles zich ontwikkelt. Wel is het plan om van de zomer in Amsterdam te exposeren. Ik wil daar naar de bezoeker toegaan en modellen met een sandwichbord met foto’s erop laten rondlopen. Dat is een keer wat anders. Ook ga ik in oktober in Parijs exposeren en ben ik in gesprek met mensen in Engeland. Ik hoop dat er veel publiek komt kijken naar de exposities. Ik kijk er vol verwachting naar uit.”

Emotie
“Mijn twee favoriete foto’s zijn die van een man van 92 jaar die met een spiegel op de foto gaat waar zijn overleden vrouw, van wie hij zielsveel hield en nog steeds houdt, opstaat. Ook die van een lachende jongen met het Downsyndroom die niet begrijpt waarom de wereld zo gek is, heeft een warm plekje in mijn hart. Niet omdat het de beste foto’s zijn, maar omdat er bij die foto’s heel veel emoties kwamen kijken. En emoties zijn ook belangrijk”, besluit Gregory.

Boek
Gregory werkt op het moment aan een boek met alle foto’s van zijn project. Binnenkort is dat te koop via zijn website: www.gregoryherpe.com

Kun je niet wachten om de hele serie te zien? Klik dan hier voor alle foto's.

Captain Antivirus
My Angel
Let's eat Vegetables
Rhubarb Alien
HipHop Mask

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant