Hidde Jurjus gelukkig in Uerdingen
Hidde Jurjus in het stadion van KFC Uerdingen. Foto: KFC Uerdingen 05
Hidde Jurjus in het stadion van KFC Uerdingen. Foto: KFC Uerdingen 05

Hidde Jurjus gelukkig in Uerdingen

'Ik denk dat iedereen met een heel gek gevoel op 2020 terugkijkt'

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - Hij was bezig aan een sterk seizoen bij De Graafschap, niets leek promotie naar de Eredivisie in de weg te staan. Een zeer gewenste opsteker na toch een mindere periode die Hidde Jurjus (26) doormaakte na ongelukkige degradaties met de Graafschap en Roda JC als PSV-huurling. Alles ging crescendo, totdat corona roet in het eten gooide.

“Ik denk dat iedereen met een heel gek gevoel op 2020 terugkijkt. Een heel apart jaar door corona natuurlijk. In principe ging alles voortvarend met mij, sportief ging het super, en ineens kwam het allemaal stil te liggen. Toen kwam ook nog eens de beslissing dat wij met De Graafschap niet naar de eredivisie gingen. Dat was een grote teleurstelling voor de club, maar ook voor ons als spelers, voor iedereen. We stonden er supergoed voor en wonnen de laatste wedstrijd ‘uit’ bij Go Ahead Eagles, wat een hele lastige is. We hadden gewoon een heel erg goed gevoel met het elftal. Dat werd abrupt verstoord, al had ik op dat moment wel direct het gevoel dat er nu even belangrijkere dingen aan de orde waren dan voetbal. Maar nu je erop terugkijkt, alle competities afgemaakt zijn behalve in Nederland, dat wringt wel natuurlijk. In alle andere landen hebben ze het anders opgelost dan in Nederland. Dat geeft geen goed gevoel natuurlijk.”

Coronabreak
Corona bezegelde hiermee ook eigenlijk zijn lot. Niet met De Graafschap naar de Eredivisie, maar de Lichtenvoordenaar komt op dit moment uit voor voormalig Bundesligaclub KFC Uerdingen 05, in de derde Liga. “Ik had nog een jaar een contract bij PSV, maar we hadden het er wel eens vaker over gehad dat ik na dat jaar De Graafschap wat anders zou gaan doen. In de coronabreak kwam Mike Snoei (trainer De Graafschap, HW) naar me toe met de vraag of ik bij De Graafschap wilde blijven. Toen we niet promoveerden werd die kans al wel minder groot. Anders had ik er misschien nog wel oren naar gehad. Uiteindelijk wilden zij het heel snel weten, maar dat kon gewoon niet omdat ik nog een jaar een contract bij PSV had. Toen hebben we afgesproken dat zij gewoon verder gingen kijken en ik dat uiteindelijk ook ging doen. Ze wilden me graag hebben, dat vond ik mooi, maar dat kon en wilde ik op dat moment nog niet. Ze hebben me ook keurig verteld dat ze een andere keeper (Rody de Boer, HW) hadden. We zijn goed uit elkaar gegaan.”

PSV
Heel kort hoopte hij nog op een langer verblijf bij PSV. “Ik heb de voorbereiding bij PSV meegedraaid en de trainer was tevreden, maar op een gegeven moment kreeg ik een gesprek met hem en gaf hij aan dat als ik echt weer wilde gaan spelen dat ik beter ergens anders heen kon gaan.” Er was direct al interesse van KFC Uerdingen 05. Zij handelden snel. “Er volgden wat gesprekken en zodoende kwamen we daar terecht. Aangezien het nog zeer vroeg was waren er niet meer opties op dat moment. Ik heb maar met één club gesproken en had ik daar zo’n goed gevoel bij dat er voor mij ook geen andere optie nodig was op dat moment.”

Hidde is blij met de gemaakte keuze. “Het gaat hartstikke goed hier. Ik wilde sowieso een keer wat anders, wilde graag een keer naar een andere competitie, in een ander land. En het voordeel is dat het nog redelijk dichtbij is. Een nieuwe omgeving, nieuwe kansen, en dat merk ik ook echt, en toch ben ik met een uurtje weer thuis. Dat vind ik ook wel een prettige gedachte. Met de trainer had ik een goed gesprek gehad. Hoe hij wilde gaan voetballen, waarom hij mij daarvoor nodig had.”

Grote competitie
Hidde tekende voor 2 jaar bij de derde Liga club die hem kocht van PSV. “De derde Liga is hier een grote competitie, er zitten veel grote ploegen in; Ingolstadt, Hansa Rostock, MSV Duisburg, Dynamo Dresden. Een heel behoorlijk niveau. Het is anders, maar volwassener dan de Keukenkampioen Divisie denk ik. Ik denk dat wij van de meeste ploegen in de Keukenkampioen Divisie winnen, al is het niet helemaal goed te vergelijken. Bij De Graafschap was ik een van de oudsten, hier ben ik met 26 een van de jongsten. Het is hier wat resultaatgerichter, oudere jongens, wat fysieker. Ik kan me herinneren dat we vorig jaar met De Graafschap ook tegen Duisburg gespeeld hebben, speelden we volgens mij gelijk of verloren we, het zal er een beetje om gaan dat de beste ploegen in de Keukenkampioencompetitie vergelijkbaar zijn. Het zal zo rond dat niveau zijn denk ik.”

Aanpassen ging snel
“De eerste trainingswedstrijden speelde ik nog met publiek, daarna zonder. Voor thuispubliek heb ik nog niet kunnen spelen door corona. Het gaat een beetje heen en weer wat resultaten betreft. Ik begon op de bank omdat de trainer me nog niet vaak genoeg gezien had, vond ie. Dat was eerst wel een teleurstelling maar na zes wedstrijden ben ik gaan spelen. Het was van begin af aan de bedoeling dat ik zou spelen, maar hij wilde eerst het juiste moment afwachten en wilde me tijd geven om te wennen. Inmiddels heb ik acht wedstrijden gespeeld. Dat gaat goed.”

Het leven bij de Oosterburen bevalt hem ook goed. “Omdat ik in Lichtenvoorde ben opgegroeid is Duits niet heel erg vreemd voor mij. Ik praat gewoon Duits. Dat gaat me best wel makkelijk af. We wonen in Mülheim a.d. Ruhr, een leuk stadje. Ook dat bevalt heel erg goed. We hebben het hier prima naar de zin. In Nederland hebben we geen huis. Waar ik voetbal daar woon ik. Ik kom regelmatig in Lichtenvoorde, bij mijn ouders, broer of zus.” Contacten met zijn voormalige ploeggenoten bij De Graafschap en PSV zijn er nog volop. “Je houdt altijd wel met een stuk of wat jongens contact.”

Ligt zijn voetbaltoekomst de komende twee jaar in Duitsland, een terugkeer naar Nederland sluit hij straks niet uit. “Waar ik nu zit is een bewuste keuze en de keuze voor een nieuwe kans. Ik hoop hier verder te kunnen, maar je weet natuurlijk nooit. Als er na dit weer iets leuks in Nederland is dan kan dat ook absoluut hoor. Ik heb het nu in ieder geval prima naar de zin.”

Corona
De last van corona beleefde hij vooral als voetballer. Privé werd het hem bespaard. “In mijn omgeving is gelukkig iedereen gezond gebleven. We hebben hier tot nu geluk mee gehad. Ook hier in Duitsland zit alles dicht. Je leert nu wel minder de stad kennen. We leven veel vanuit huis, in de buurt naar een speeltuintje toe en dat soort dingen. Er is nu eenmaal minder te doen. Ik volg vooral de Nederlandse televisie. Volgens mij zijn ze hier wel wat gehoorzamer aan de overheid, maar ik krijg daar niet alles van mee. Met Kerst zijn we deels in Duitsland en in Nederland, als de regels het toelaten. Volgens mij mogen we een dag of twee in Nederland zijn.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden