<p>Suzan & Freek poserend voor de hoes van hun single &#39;Goud&#39;. Foto: Mark Uyl</p>

Suzan & Freek poserend voor de hoes van hun single 'Goud'. Foto: Mark Uyl

Suzan & Freek lanceren single ‘Goud’

'We hebben veel in de studio gezeten en gerepeteerd, na corona willen we er ook weer staan'

Door Henri Walterbos

NEDERHORST DEN BERG/ACHTERHOEK - Een nieuwe lente, een nieuw begin. Zo ook voor Suzan & Freek. Het Achterhoekse liefdeszangduo, uit respectievelijk Zieuwent en Harreveld, dat vele harten veroverde in Nederland en België met hun vrolijke en aanstekelijke liedjes in combinatie met hun ontwapenende voorkomen, lanceert aanstaande vrijdag hun nieuwe single ‘Goud’, als begin van een nieuwe periode van nieuw werk en hopelijk weer optredens.

Hun cijfers zijn bizar. Alleen op Spotify al; ‘Als het avond is’ (60 miljoen streams), ‘Blauwe dag’ (43 miljoen streams) en hun ode aan de Achterhoek, ‘De Overkant’ samen met Achterhoekse muziekvriend Snelle (25 miljoen streams). En het houdt maar niet op. Iedere maand alleen al op Spotify bijna 1.5 miljoen unieke luisteraars.

Zin in
Ze hebben er weer zin in en zijn er klaar voor. “We hebben zelf ook het gevoel dat mensen weer klaar zijn voor nieuwe muziek. Wij hebben er zin in,” vertelt Freek vanuit huize ‘Suzan & Freek’ in Nederhorst den Berg. “Ook wij zitten nu een jaar in een soort van lockdown. Het enige wat we afgelopen jaar konden doen is muziek schrijven. We hebben veel muziek klaarliggen. Normaal gesproken zouden we heel veel gespeeld hebben en heb je toch wat minder tijd om aan nieuw materiaal te werken. We kunnen eigenlijk helemaal niet meer wachten om te kunnen spelen. Die balans van lekker veel spelen en de studio ingaan is denk ik heel goed, maar creatief gezien was het wel goed om even veel te schrijven.”

Beste zangers
Tijdens hun creatieve proces hoefden de fans niet verstoken te blijven van ‘nieuwe’ muziek of te wanhopen. Het duo werd gevraagd deel te nemen aan het nieuwe seizoen ‘Beste Zangers.’ “De opnames waren eind november 2019, nog voor corona en de uitzendingen begonnen in september 2020. Het was een hele mooie belevenis en een eer dat je gevraagd wordt,” vinden beiden. Het programma gaat echter verder dan enkel het uitvoeren van elkaars muziek of favorieten. Dat er in het programma wel eens tranen van ontroering vloeien, ontroering ontstaat, hier kunnen de nuchtere Achterhoekers zelf ook over meepraten. Ook Suzan & Freek waren heel open en oprecht, puur. Zo kwam ook de scheiding van Freek’s ouders ter sprake. “Dat zijn van die dingen waar je normaal gesproken niet zo snel over praat, maar die week was zo intens. Je zag de chemie tussen iedereen. Het werd een hele hechte club met elkaar. Dan is het leuke van dat programma, dat er ruimte komt voor dat soort gesprekken. Bij andere programma’s is het vaak ‘je praat over je single, speelt een ingekorte versie van de single en gaat weer’. Hier was alle ruimte voor muziek en verhalen. Dat was wel heel mooi. Dat ontstaat dan ter plekke.”

‘Papa’
De liederen die het duo mocht vertolken kregen alle hun eigen Suzan & Freek sausje. Tranen en ontroering bij de collega’s, en vooral lof. Het leverde na de uitzendingen, week in week uit, 8 weken lang, een stroom aan reacties en nieuwe fans op. Het lied waar ze met het meest speciale gevoel aan terug denken is ‘Papa’ van Stef Bos. Een ware klassieker, waar je volgens velen gewoonweg vanaf moet blijven. Dat rijtje is inmiddels korter, gezien hun indrukwekkende vertolking. Vond ook de meester zelf. “Dat lied had de meeste lading voor ons omdat het zo bijzonder was om dat voor Stef Bos zelf te mogen doen. Dat is zo’n grootheid. We hadden eerst zoiets van of we het wel aandurfden dat te doen. Die avond zelf hadden we van tevoren al een beetje spijt van ‘oh God, nu gaan we beginnen.’ Maar alles viel daar eigenlijk wel een beetje op zijn plek. Als ik erop terugkijk, ben ik wel blij dat we dit hebben kunnen doen,” kijkt Freek terug. “We dachten ‘we kenden hem niet van tevoren. Misschien is het wel oudere kerel die zuur is en het helemaal niet leuk vindt dat je aan zijn liedje komt,” vult Suzan lachend aan. Hun angst en bescheidenheid bleek ongegrond. De grootmeester woordkunstenaar zelf was lovend over het lied en over het duo in het algemeen. “Dat klopt,” antwoordt Freek. Er ontstond zelfs vriendschap. “Stef zit nu in Zuid-Afrika. We bellen, appen en facetimen nog af en toe. Stef heeft ons uitgenodigd een keer naar hem toe te komen. Leuk is dat er op ons YouTube-kanaal ook gereageerd wordt door mensen uit Zuid-Afrika die onze liedjes ontdekken. Stef wil een keer een optreden voor ons regelen in Zuid-Afrika. Dat lijkt ons heel erg leuk.”

“Met Sanne (Miss Montreal, HW) hebben we in de studio gezeten om mee te schrijven aan liedjes voor haar. Met iedereen hebben we sowieso heel veel contact,” laat Freek weten. “Met Diggy Dex hadden we al nauw contact vanwege ‘Blauwe dag’ waar hij aan mee heeft geschreven. Er is van allerlei leuks uitgekomen. We zitten met zijn allen nog in een appgroep. Daar gebeurt nog veel.”

Samenwerking voor nummers van het duo zelf sluiten beiden niet uit. Freek: “Voorlopig niet. We hebben net een liedje met Snelle gedaan. Dat ging heel goed. We vinden het nu wel weer even leuk om eigen liedjes te doen, maar we sluiten niet uit dat er nog een keer een samenwerking met iemand komt van ‘Beste Zangers’.”

Niet optreden
Beste Zangers had voor het duo niet op een beter moment kunnen komen, gezien de coronaperiode die aanbrak. “Daar waren wij best wel blij mee. Je kan niet optreden en kunt dus even niet in contact zijn met je fans, fysiek gezien. Hierdoor was er wel acht weken lang aandacht. En het waren voor ons 8 weken lang leuke donderdagavonden om het terug te kijken.” Voor hen ook spannend om te zien hoe de uitzending in beeld is gebracht, hoe het klinkt. Suzan: “Onze eigen liedjes hadden we wel al terug gezien maar voor de rest nog helemaal niets van de afleveringen zelf. Dat was een stukje herbeleving. Van heel veel dingen wisten we niets meer. Het is zo’n roes zo’n week. Heel erg leuk.”

'Op 10 maart
spelen we
samen met
het Metropole
Orkest, tijdens
het Concert
van Hoop'


De ‘lockdown’ overviel ook hen. “In het begin was het vooral heel veel optredens verzetten,” kijkt Freek terug. “We hebben veel in de studio gezeten, en veel gerepeteerd, want na corona willen we er ook weer staan. En we hebben tijd gehad om een beetje te wandelen, hard te lopen en rust te pakken. We zaten twee jaar lang in een heel drukke periode. Het was voor het eerst even rustig.”

‘Vrienden van Amstel’
De Achterhoekers hebben zich als vanzelf, zo lijkt het, een unieke status weten te verwerven in het Nederlandse artiestenwereldje. Mochten ze debuteren bij ‘Vrienden van Amstel LIVE’, het jaarlijkse liedjesfestijn in Ahoy, ook maakten ze deel uit van kleintje ‘Vrienden van Amstel’, vanuit een leeg Ahoy, thuis gebracht middels een livestream. “Dat was heel leuk. Guus Meeuwis was er, André Hazes, Maan, Snelle, Acda & De Munnik, Typhoon, Armin van Buuren. Het leuke was dat iedereen zelf ook enorm veel zin had om er een leuke avond van te maken. Als je dan ziet dat er bijna 2 miljoen mensen naar hebben gekeken dan hebben we veel mensen een leuke avond bezorgd,” kijkt Freek voldaan terug.

Suzan maakte ondertussen van de nood een deugd door gitaar te leren spelen. Ze lacht. “Ik vond het een mooi moment om iets nieuws te leren met al die extra tijd. Het is de bedoeling dat ik tijdens optredens wel een paar keer meedoe op gitaar. Ik ga mijn best doen.”

Tussendoor werd ook nog verhuisd van Weesp naar Nederhorst den Berg. “We misten een beetje de ruimte en het dorpse gevoel,” bekent Suzan. “We wilden het Achterhoekse gevoel behouden maar wel dicht in de buurt van alle radio- en tv-gebeuren blijven. We zitten daar erg fijn. Een oude boerderij, een schuur en tuin erbij. Het bevalt goed hier, maar we zijn nog regelmatig in de Achterhoek.”

‘Goud’
Aanstaande vrijdag verschijnt de nieuwe single ‘Goud’. Een voorloper van een nieuwe cd? “Het is wel de bedoeling dat het voor een nieuw album is. We hebben nog geen concreet plan of periode daarvoor. Het is wel het eerste nieuwe liedje van nieuw werk. Het gaat over de moeilijke momenten in een relatie. Niet onze relatie, want met ons gaat het heel goed, maar ik denk dat heel veel mensen zich er wel in kunnen verplaatsen, en wat ik zelf wel heel leuk vind is dat het heel klein begint met gitaar en het eindigt heel bombastisch. Een beetje een reis denk ik.” Het lied werd met het vaste team gemaakt. “Met producer Arno Krabman die ook al onze liedjes op ons eerste album produceerde en samen met Leon Palmen, de andere schrijver. Met zijn vieren doen we eigenlijk alles. We verheugen ons erop met de band live te spelen,” is Freek enthousiast.

Radio en tv
Is het Achterhoekse liefdes-/liedjesduo nog niet live te aanschouwen, wel zullen ze op tv en radio veelvuldig voorbijkomen. “Volgende week, 10 maart, dan doen we het 'Concert van Hoop’ op NPO 1. Dan spelen we voor het eerst met het Metropole Orkest. Erg tof. Een liedje dat je zelf geschreven hebt uitgevoerd door het Metropole Orkest, vanuit een leeg Ahoy. Echt vet,” is Freek trots. De eerste radio-optredens staan ook al gepland. Donderdagmiddag Q-Music bij Domien Verschuuren. “Hij nodigde ons uit om het lied te primeuren. We doen Radio 538, eind van de maand De Vooravond nog. De agenda zit best wel vol.”

Optredens
Wanneer ze weer op een podium zullen staan durven ze niet te voorspellen. Freek: “Geen flauw idee. We zouden volgende week in de AFAS Amsterdam staan, de week erop in Ahoy Rotterdam met twee shows. Daar hadden we mega veel zin in.” “Ik denk dat het in de zomer wel weer gaat komen,” durft Suzan voorzichtig te hopen. “We hopen in de zomer nog iets binnen de maatregelen te kunnen doen. Wel op anderhalve meter denk ik. En dan hoop ik dat we einde van de zomer weer volle bak kunnen gaan. Wij zijn er in ieder geval klaar voor. We hadden al veel festivals staan. PaasPop Schijndel is al verzet naar september. Ons kan het in ieder geval niet vroeg genoeg beginnen.”

Vanuit de Feestfabriek (organisatie Zwarte Cross) nog geen telefoontje echter. Freek lacht. “Nog geen contact over gehad nee, maar het lijkt ons wel heel leuk. Met name omdat in ‘De Overkant’ over de Zwarte Cross wordt gezongen. Het lijkt ons heel bijzonder om te doen, maar eerst maar zien of de festivals dit jaar door kunnen gaan. Dat weten ze zelf natuurlijk ook nog niet. We leggen nu de focus op ‘Goud’, die lekker gaan spelen bij radio en tv, en heel benieuwd hoe mensen daarop gaan reageren.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden