Foto: Betsy Holweg
Foto: Betsy Holweg

Minisoos Harreveld heropend met uitstapje

Minisoos Harreveld heropend met uitstapje

HARREVELD - Na driekwart jaar sluiting vanwege de corona-maatregelen, kon Minisoos Harreveld in juli zijn deuren weer openen voor het wekelijkse samenzijn op donderdagochtend. Bezoekers genoten als vanouds van bijpraten tijdens de koffie, een kaartje leggen of rummikub spelen. Ook het laatste periodieke uitstapje was onderhand anderhalf jaar geleden en dus werd de koe bij de horens gevat, met op 29 juli een excursie naar het melkveebedrijf van Stoltenborg.

Familiebedrijf
De boerderij aan De Riette te Harreveld, plaatselijk bekend als Lodiek, is een familiebedrijf dat al meerdere generaties achtereen is opgevolgd, zo vertelde Stanny Stoltenborg aan het gezelschap tijdens de ontvangst met koffie en koek in de (oude) melkstal die rond 1970 is gebouwd. “Gaandeweg is het bedrijf gegroeid tot 125 stuks melkvee met ruim 62 hectare aan gewas waarvan tachtig procent grasland en twintig procent mais.” De bedrijfsleiding is inmiddels overgedragen aan zoon Bas, die het werk op termijn alleen zal verzetten. Mede daartoe is in een nieuwe, moderne, melkstal geïnvesteerd. Vervolgens gaven vader en zoon de aanwezigen een rondleiding door de beide stallen.

Toekomstbestendig
De (voormalige) melkstal uit begin ‘70 wordt nu gebruikt voor het jongvee, en voert ons zo langs de pasgeboren kalfjes, pinken en vaarzen. Familie Stoltenborg heeft dierenwelzijn hoog in het vaandel staan, zo blijkt onder andere uit de aangebrachte zacht-liggende waterbedden. De nieuwe melkveestal in sinds september 2019 in gebruik. Moderne technieken zorgen voor goede ventilatie, opvallend veel lichtinval en betrouwbare temperatuurbeheersing. “We streven naar de ultieme combinatie van een optimaal bedrijfsresultaat, een goed leven voor de dieren en dat alles duurzaam houdbaar voor de natuur”, aldus Bas Stoltenborg. Summum is wel het tweetal melkrobots, waar de koeien geheel zelfstandig door gaan, op het moment dat zij het er naar hebben. Een uitgekiend voersysteem en dieet maken het af.

Herkenbaarheid
Terug in de oude stal werd onder het genot van een advocaatje, kom soep en een broodje, nagepraat over alle opgedane indrukken. Vanwege hun eigen afkomst of verwantschap met de boerderij, voor veel van de bezoekers van Minisoos Harreveld een feest der herkenning. “Al met al een geweldige morgen en een fantastisch inkijkje in het moderne melkveebedrijf.”, zo liet de organisatie weten.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden