Vrijwilliger Hans Weenink, bezig met de schoonmaakbeurt van het terras voor de kantine van Erix Lievelde. Foto: Theo Huijskes

Vrijwilliger Hans Weenink, bezig met de schoonmaakbeurt van het terras voor de kantine van Erix Lievelde. Foto: Theo Huijskes

Theo Huijskes

‘Mijn voetbalhart ligt met name bij de jeugd van Erix!’

Algemeen

Hans Weenink uit Lievelde zet zich in voor V.V. Erix

Door Theo Huijskes

LIEVELDE - Het is zaterdag 11 september 2021. Bij aankomst van uw verslaggever op het sportpark Delakker in Lievelde, de thuisbasis van de voetbalvereniging Erix, wordt direct duidelijk dat wij van doen hebben met een vrijwilliger die van diverse markten thuis is. Het betreft de inmiddels 65-jarige Hans Weenink die bereid is om allerhande zich aandienende klusjes te klaren. Terwijl Weenink ’s morgens nog uitgebreid met de Erix-jeugd aan de slag is geweest, voelt hij zich ‘s middags niet te groot om het terras aan de voorkant van de kantine een uitgebreide veegbeurt te geven.

Binnen onder het genot van een kop koffie vindt een boeiende dialoog plaats, waaruit blijkt dat de aan de Kloezedijk, in een gezin met zes kinderen geboren Weenink zijn hart van jongs af aan heeft verpand aan het gemeenschapsleven in Lievelde in het algemeen en aan voetbalclub Erix in het bijzonder. “Ik ben op 6 mei 1956 in Lievelde geboren en opgegroeid en zal er, zeker als het aan mij ligt blijven wonen tot aan mijn dood. Omdat ik in 1977 op relatief jonge leeftijd in het huwelijk ben getreden, heb ik samen met echtgenote Ursula (Rensing, ThH), die ik heb leren kennen op dansles, wel een uitstapje van 8 jaar gemaakt naar Lichtenvoorde. Nu wonen wij nog altijd met veel plezier aan de Vicariestraat in Lievelde. Wij zijn gezond en gelukkig en dat tevens met onze zonen Tom en Tim, die samen met hun partners gezorgd hebben voor zes kleinkinderen. Een rijk bezit dat wij zeer koesteren.”         

Vanaf het zevende levensjaar lid van Erix
Hans Weenink hoort niet alleen om zijn vrijwilligersactiviteiten tot de inboedel van Erix, ook als spelend lid heeft hij binnen de kalklijnen een staat van dienst. Zo maakte hij maar liefst 12 jaar achtereen deel uit van de Lieveldse hoofdmacht en dat als verdediger en aanvaller, waarbij koppen zijn sterkste kant was. Naast het afbouwen van zijn actieve voetballoopbaan in het zevende team, heeft hij zich tevens ontpopt als een bezeten jeugdtrainer. “Daarmee heb ik in 1986 een start gemaakt, hetgeen betekent dat ik dit opvoedende voetbalplezier reeds 35 jaar bij deze club behartig. Naast het zijn van bijvoorbeeld trainer van het tweede elftal, elftalbegeleider van het zevende team van Erix, ook wel het KPJ-elftal genoemd, en andere trainings- c.q. begeleidingszaken bij de senioren, zoals tegenwoordig het zijn van leider van het 45+ seniorenteam, blijf ik de voorkeur geven aan de jeugd en dan op de eerste plaats de F- oftewel allerjongste jeugd. Voor mij is het telkenmale een uitdaging om die leeftijdscategorie niet alleen het voetbalspelletje zelf bij te brengen, maar ook zaken als regelgeving en discipline”, aldus Weenink, die naast zijn inzet voor de website van de club zich ook kan uitleven binnen de altijd op de vrijdag werkende, niet meer weg te denken onderhoudsgroep van Erix.

Veel voldoening beleefd aan ruim 48 werkzame jaren
Hans Weenink glundert van oor tot oor. “Ik ben pas enkele maanden beroepsmatig uitgewerkt en geniet volop van het leven als pensioengerechtigde. Dit betekent dat ik na ruim 48 arbeidsjaren mij nog meer dan voorheen kan inzetten voor mijn gezin en kleinkinderen, maar daarnaast ook voor mijn grootste hobby: vrijwilliger van Erix Lievelde. Na de basisschool in Lievelde en de technische school in Lichtenvoorde, ben ik op 17-jarige leeftijd aan het werk gegaan bij Kemkens Zieuwent, Grevers Lichtenvoorde en Porskamp Vragender om in 1982 in dienst te treden bij de Gamog (heden ten dage: Liander ThH). Mijn jeugdwens om ooit als automonteur door het leven te gaan, is daarmee nooit bewaarheid. Maar desalniettemin heb ik alle jaren werk verricht, waar ik met veel plezier en voldoening op terugkijk”, aldus de man die graag op de motor mag rondrijden. Daarnaast zet hij alles opzij voor een kameradengroep van negen onafscheidelijke vrienden waarvan hij deel uitmaakt.

Prins Carnaval en Schutterskoning van Lievelde
Dat Hans Weenink een echt en bezeten gemeenschapsmens is, is in Lievelde alom bekend. Zo werd hij in 1993 door carnavalsvereniging De Nöllepeters verkozen tot prins carnaval en in 2014, mede door toedoen van zichzelf, tijdens de jaarlijkse dorpskermis gehuldigd als schutterskoning.

“In Lichtenvoorde mag de kermis dan wel hoogtij vieren en in Groenlo het carnavalsfestijn, maar zet maar in de krant dat wij hier in Lievelde van beide feesten een groot en vermakelijk spektakel weten te maken.” Aldus de Lieveldenaar, die ondanks de zwijgplicht die hieromtrent moet worden nageleefd, toegeeft dat hij inmiddels ook al zo’n slordige 30 jaar achtereen in de huid kruipt van de Goedheiligman. Daarnaast is Hans al 35 jaar actief binnen de EHBO-afdeling Lievelde. Werk dat hem altijd een goed gevoel geeft wanneer hij evenementen of andere activiteiten mag ondersteunen met het verlenen van hulp. “Bovendien kan ik de opgedane EHBO-ervaringen toepassen bij mijn eigen cluppie Erix, waarvan in het verleden al enkele malen het bewijs is geleverd.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna