Hans Hinkamp (links) en Rinus te Kronnie zetten zich al twintig jaar in voor SOEHL. Foto: Barbara Pavinati

Hans Hinkamp (links) en Rinus te Kronnie zetten zich al twintig jaar in voor SOEHL. Foto: Barbara Pavinati

Kringloopwinkel ’t Hergebruikertje verhuist naar Varsseveldseweg Lichtenvoorde

Algemeen

‘Het is veel centraler gelegen waardoor we hopelijk meer aanloop krijgen’

Door Barbara Pavinati

LIEVELDE – In de Bakkerstraat 2a is al ruim twintig jaar de knusse kringloopwinkel ’t Hergebruikertje te vinden. Op vrijdagmiddag en zaterdagochtend staat op het kruispunt met de Lievelderweg een stevige fiets met groot bord met de tekst ‘Kringloop. Wij zijn nu open’ om aan te geven dat de winkel open is. Op 1 december krijgen de gebruikers, Stichting Oost Europa Hulp Lichtenvoorde, de sleutel van hun nieuwe pand aan de Varsseveldseweg 35 in Lichtenvoorde. In januari 2022 zijn de bezoekers daar ook welkom. Dit is het pand waarin voorheen fietshandel Theissen zat. Voorzitter Hans Hinkamp: ”We kijken erg uit naar onze nieuwe locatie. Het is veel centraler gelegen waardoor we hopelijk meer aanloop krijgen. Qua oppervlakte is het evenveel als nu de winkel en aparte opslagruimte samen. Alles is in goed overleg met Remondis, de gemeente en de eigenaar van het pand gegaan.”

Gemêleerd gezelschap
Al vanaf 1999 krijgt Stichting Oost Europa Hulp Lichtenvoorde, waar ’t Hergebruikertje onderdeel van is, van Remondis (voorheen Dusseldorp) her te gebruiken goederen. De start hiervan valt samen met de invoering van het gescheiden afval in toen nog de gemeente Lichtenvoorde. Rinus te Kronnie, bestuurslid en verantwoordelijk voor de PR, leidde in die tijd een goede doelen-groep binnen de PKN Kerk Lichtenvoorde voor Hongarije waarvan het einde in zicht was. Remondis zocht op dat moment vrijwilligers voor de inzameling van de her te gebruiken goederen. Daar had deze groep wel oren naar. Hans: ”We konden wel stoppen met de groep, maar er was en is veel nood en armoede in het oosten van Europa. Die mensen willen wij graag helpen.” Rinus vult aan: “De kerkelijke werkgroep hield op te bestaan in 2000, de Stichting Oost Europa Hulp Lichtenvoorde werd toen opgericht. Inmiddels is het geen kerkelijke groep meer, maar een zeer gemêleerd en gezellig gezelschap waar iedereen welkom is.”

Opgehaald door Remondis
In ’t Hergebruikertje komen veel bezoekers uit de regio, in de zomerperiode ook veel mensen die op campings in de buurt staan. Het zijn vooral liefhebbers van tweedehands spullen die komen snuffelen. Ook is er een klein clubje dat elke vrijdag even naar de nieuwe spullen komt kijken. “We krijgen vaak te horen dat onze winkel knus en gezellig is. Ook de mensen die erin werken worden gewaardeerd,” vertelt Hans. Rinus en Lambert weten: “Het is niet bij iedereen bekend dat de hergebruikte goederen die opgehaald worden door Remondis hier een tweede leven krijgen of naar Roemenië gaan. Het zou mooi zijn als dat wat meer bekendheid krijgt.”

Ontwikkelingsprojecten
Coördinator Lambert Kuenen gaat twee keer per jaar naar de ontwikkelingsprojecten in Roemenië toe die de stichting steunt en controleert de gang van zaken daar. Lambert: “Wij willen namelijk zeker weten dat ons geld en onze goederen goed terecht komen.” Er gaat gemiddeld een keer per maand een hele vrachtwagen met spullen richting Roemenië. Met het geld dat met de verkoop daarvan daar opgehaald wordt, runt zakenpartner en contactpersoon Dani een plaatselijk Tafeltje Dekje waarmee hij voor minderbedeelden 120 maaltijden op een dag klaarmaakt. De projecten die de stichting steunt zijn zeer divers. Zo is er een school gerenoveerd, maar is ook een keer een uitvaartcentrum gebouwd en is er een vakantiekamp voor kinderen gerealiseerd. Af en toe gaat er een humanitair transport richting Roemenië, met goederen die zorginstellingen hier (administratief) hebben afgeschreven en daar nog jaren mee kunnen, bijvoorbeeld als in de regio van Oost Gelre een ziekenhuis verbouwt. Dan gaat er een vrachtwagen met o.a. bedden, tilliften en meubilair naar het oosten.

Kleine gelukjes
Aan spullen zitten verhalen. Ook aan de spullen in de winkel. Zo herinneren Hans, Lambert en Rinus zich nog het voorval van een singeltje dat voor een habbekrats verkocht is en dat naar verluid later 270 euro opbracht. Ze kunnen er nog steeds om lachen. Het zijn vooral de kleine spullen die in de winkel verkocht worden. Liefhebbers neuzen graag wat rond en gaan soms met kleine gelukjes, zoals bijvoorbeeld genoemd singeltje, naar huis.

Vrijwilligers gezocht
Vrijwilligers sorteren nu al ruim twintig jaar de goederen die binnen komen in de opslag in drie stromen: 1) geschikt voor de winkel, 2) goederen die naar Roemenië gaan en 3) afval. Ongeveer 85% is geschikt voor hergebruik. De Stichting kent 35 vrijwilligers, maar nieuwe handen of winkelkrachten zijn altijd welkom! Heb je interesse mail dan naar: info@soehl.nl. De openingstijden van de winkel zijn vrijdag van 13.30 uur-17.00 uur en zaterdag 9.00 uur tot 12.00 uur.


www.soehl.nl

Een gedeelte van kringloopwinkel 't Hergebruikertje. Foto: Barbara Pavinati
Een gedeelte van kringloopwinkel 't Hergebruikertje. Foto: Barbara Pavinati
Een gedeelte van kringloopwinkel 't Hergebruikertje. Foto: Barbara Pavinati
Kringloopwinkel 't Hergebruikertje aan de Bakkerstraat in Lievelde. Foto: Barbara Pavinati

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna