Nadenken over de toekomst van Harreveld. Foto: Barbara Pavinati

Nadenken over de toekomst van Harreveld. Foto: Barbara Pavinati 

Harreveld denkt graag na over de toekomst

Algemeen

‘Stilstand is achteruitgang’

Door Barbara Pavinati

HARREVELD – In het Dorpshuis van Harreveld is het op woensdagavond 27 oktober lekker druk. Dorpsbelangen Harreveld heeft een meepraatavond georganiseerd voor een nieuw Dorpsplan. Het oude is al tien jaar oud en bijna alles daarvan is gerealiseerd. De initiatiefnemers Ragnhild Gierkink en Trudy Kruisselbrink hopen er op deze avond samen met de Dorpswerkgroep Harreveld achter te komen wat de inwoners van Harreveld belangrijk vinden voor hun dorp. Trudy: ”De deelname van de bewoners is goed. Er zijn mensen van alle leeftijden gekomen. Het is echt hartverwarmend, ik word er blij van. We wisten niet wat we moesten verwachten door corona, maar dit is wat we hadden gehoopt.”

Prioritering
Om met de inwoners in gesprek te gaan is er een looproute langs acht thematafels uitgezet: toerisme en voorzieningen, dorpshuis en verkeer & veiligheid, sociale samenhang en wonen, dorpsinrichting en leefbaarheid, buitengebied, duurzaamheid & milieu, verenigingen, economische activiteit. Om tot deze thema’s te komen heeft de werkgroep eerst door Harreveld gefietst om te kijken wat ze opviel en welke punten volgens hun aandacht nodig hebben. Alle thema’s zijn voor hen even belangrijk. Achter elke tafel staan twee mensen van de dorpswerkgroep die de gesprekken over de onderwerpen begeleiden en het brainstormen op geeltjes stimuleren. Het is de bedoeling dat de inwoners langs alle tafels gaan en hun ideeën kenbaar maken en tot slot in de kamer bij Siert Wieringa en Herman Lensink uitkomen, procesbegeleiders bij Dorpshuizen en Kleine Kernen (DKK) Gelderland. In deze kamer hangen posters van alle thematafels met de subthema’s en kunnen de bezoekers aangeven welke drie thema’s ze het belangrijkste vinden, prioritering heet dat. Deze kunnen ze nummer 1, 2 en 3 geven. De belangrijkste punten die hier uitkomen worden vervolgens uitgewerkt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat na een aantal tussenstappen alles samengesteld wordt tot een spoorboekje van Harreveld dat aangeboden wordt aan de gemeente.

Meedenken
De bezoeker lopen van tafel naar tafel. Gaan in gesprek met de begeleiders en elkaar, denken hard na en schrijven enthousiast op de geeltjes. Bij de tafel toerisme en economie staat Bert Sielias. Hij woont al 25 jaar in het dorp en hoorde van deze avond via zijn vrouw. “Omdat ik nieuwsgierig ben naar wat er allemaal al is, ben ik komen kijken. Ik ga alle tafels af. Voor deze tafel heb ik het idee van een streekwinkel. Zou dat niet mooi zijn voor Harreveld? Dat op een centrale plek in het dorp alle agrariërs hun producten kwijt kunnen? Eigenlijk is er in Harreveld al heel veel, maar we moeten doorgaan. Stilstand is achteruitgang.” Henk Rouwhorst woont nu zo’n acht jaar in Harreveld en heeft meegedacht bij duurzaamheid en milieu. Hij is samen met zijn vrouw gekomen “Omdat ik het mooi vind om mee te denken.”

Initiatief uit dorp
Wethouder Jos Hoenderboom is ook aanwezig: ”Alle thema’s zijn van belang. Harreveld heeft het eigenlijk al voor elkaar. Er is al veel. Dat moeten we vasthouden. De voorzieningen moeten we behouden. Daarvoor moeten we multifunctioneel denken en samenwerken. Het is belangrijk dat het initiatief uit het dorp komt.” Dat laatste noemt ook Eva te Poele, regisseur kleine kernen. “Het is leuk om te zien hoe enthousiast Harreveld dit oppakt en hoe er op een creatieve manier input van de inwoners gevraagd wordt. Samen gaan we kijken wat Harreveld leuk vindt. Het doel is om Harreveld leefbaar te houden.”

Meedenken over de toekomst van Harreveld. Foto: Barbara Pavinati
Zo ziet een thematafel eruit. Foto: Barbara Pavinati
Bewoners van Harreveld denken graag na over toerisme en economie. Foto: Barbara Pavinati
Bewoners van Harreveld laten graag weten wat ze in de toekomst willen. Foto: Barbara Pavinati
In gesprek met elkaar over de toekomst van Harreveld. Foto: Barbara Pavinati
Een inwoonster schrijft op een geeltje wat ze voor Harreveld wil. Foto: Barbara Pavinati
Bij de ingang van het Dorpshuis word je hartelijk welkom geheten. Foto: Barbara Pavinati

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna