30 kilometer per uur is er door

OOST GELRE- De gemeenteraad heeft unaniem ingestemd met het voorstel van het college om de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom te verlagen naar 30 kilometer per uur. Dat gaat gelden voor het gemotoriseerd verkeer in Groenlo, Lichtenvoorde én de kerkdorpen Harreveld, Zieuwent, Lievelde, Vragender en Mariënvelde. De maximumsnelheid gaat gelden op wegen waar fietsers en autoverkeer op dezelfde rijbaan rijden binnen de bebouwde kom. 

Niet overal
Voor OOG ging het voorstel nog niet ver genoeg. René Hoijtink van OOG diende dan ook een motie in om de snelheidsbeperking in te zetten voor alle wegen in de kernen dus ook voor wegen met een vrijliggend fietspad. Het gaat dan vooral om de Oude Winterswijkse en de Deken Hooijmansingel in Groenlo en de Richterslaan in Lichtenvoorde. Wethouder Karel Bonsen zegt dat er wel bezwaren kleven aan de optie ´overal maximaal 30’. Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid blijkt dat een lagere snelheid op dat soort wegen niet werkt. De motie haalde het niet.

Beltrumsestraat autovrij?
Voor de VVD blijft handhaving een belangrijk punt. “En we willen daarvoor graag in gesprek met de politie”, zegt Ellen Dusseldorp. “In Berkelland is al een buslijn verdwenen omdat de vervoerder tegen teveel obstakels en 30 kilometerwegen aanliep. We willen daarom voorstellen om ook vervoerder Arriva en de provincie te betrekken bij het invoeren van de 30 kilometerwegen. Zodat onze gemeente met het openbaar vervoer goed bereikbaar blijft.” De PvdA is blij dat er nu een goede keuze wordt gemaakt, zegt Annelies Donderwinkel. “Maar maatwerk blijft belangrijk; bijvoorbeeld rondom de Barkenkamp in Groenlo.” De partij pleit ervoor om de Beltrumsestraat in Groenlo wellicht toch grotendeels autovrij te maken. OLW kan zich wel in die opmerking vinden en wijst op de mogelijkheid van een proefafsluiting van de Beltrumsestraat. De partij is positief over de mobiliteitsupdate en is blij dat er oog is voor de kwetsbare verkeersdeelnemers. Wethouder Bonsen zegt de optie van een proefafsluiting verder als een reële mogelijkheid te beschouwen. 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden