Een warm welkom bij het startfeest van ABCDate. Foto: Barbara Pavinati

Een warm welkom bij het startfeest van ABCDate. Foto: Barbara Pavinati 

Startfeest ABCDate verbindt mensen met een verstandelijke beperking

Algemeen

‘Het is allemaal nieuw voor mij’

Door Barbara Pavinati

HEELWEG – Dansen, spelletjes doen, een drankje drinken, op de foto gaan. Dit is een greep uit de activiteiten die vrijdagavond 8 april in De Radstake plaatsvinden. De sfeer zit er in ieder geval goed in. Er is een startfeest gaande van ABCDate georganiseerd door Sius en Estinea. ABCDate is een landelijke contactbemiddelingssite voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij organiseren online en offline evenementen waarbij mensen elkaar veilig kunnen ontmoeten voor vriendschap of een relatie. Deze avond is vooral bedoeld om kennis te maken met ABCDate. Straks zijn er ontmoetingsavonden waar de deelnemers naartoe kunnen. Dan kunnen ze leden van andere zorgorganisaties leren kennen. Margriet van der Veer van Sius: ”Zo leuk om te zien dat mensen hier de eerste stappen zetten om nieuwe mensen te ontmoeten”.

Buiten hangen er vlaggen. Bij binnenkomst word je hartelijk ontvangen door medewerkers van Sius, Estinea en ABCDate. Iedereen krijgt een naamkaartje en wordt gevraagd of je komt voor vriendschap of een relatie en of je op zoek bent naar mannen of vrouwen. Dit werd dan ingekleurd op je naamkaartje. Ook krijg je twee munten in je hand gedrukt voor drankjes. Als je de ruime ontmoetingszaal met tientallen gezellig gedekte tafels binnenloopt, krijg je thee of koffie aangeboden met een heerlijke brownie en een bingokaart. Je kan aan een tafel naar keuze gaan zitten waarop vragenkaartjes in woorden, maar ook in pictogrammen staan en er liggen spelletjes om het ijs te breken met de tafelgenoten. Achterin de zaal is een silent disco.

Wie ben jij?
Er is een tafel waarbij in wordt gegaan op de vraag ‘Wie ben ik?’. De antwoorden op deze vragen mogen de bezoekers mee naar huis nemen en gebruiken voor hun profiel op de website. Er is ook een ‘Wie ben jij?’- bingo. Daarbij krijgen de bezoekers verschillende opdrachten waarvoor ze actief andere bezoekers moeten benaderen. Bijvoorbeeld: vind iemand die een kat heeft. Of: vind iemand die van voetbal houdt. Als er bij alle opdrachten verschillende namen zijn ingevuld heeft de bezoeker bingo en een prijs gewonnen. In een discozaal draait een heuse dj swingende nummers zoals ‘Adje voor de dorst’. Je kan een profielfoto laten maken voor op de site of in een andere hoek een feestelijke en grappige foto met de vrolijke attributen die er klaarliggen.

‘Ik vind het leuk hier’
Martin en Freddy zitten met een groepje aan een tafel. Ze doen een spelletje memory en drinken een drankje. Ze kennen elkaar van vroeger toen ze op dezelfde school zaten. Ze zijn ook nog collega’s geweest. Ze wisten van elkaar niet dat ze naar deze avond zouden gaan en zijn bij elkaar gaan zitten, want ‘zo vaak zie je elkaar niet’. Martin is geen lid van ABCDate en wil graag lid worden. Freddy hoeft geen lid te worden en vindt het leuk om alleen even te komen kijken. Martin vertelt: ”Ik heb de laatste twee jaar door corona wel het contact met mensen gemist. Ik vind het leuk hier. Ik wist niet wat dit was. Het is allemaal nieuw voor mij.” Een andere deelnemer is al wel actief op ABCDate en chat regelmatig met iemand. Binnenkort gaan ze een keer afspreken om elkaar beter te leren kennen. Zijn chatmaatje kon helaas niet naar dit feest komen en hij is vol lof over het contact. “Maar”, zegt hij ook, “Ik vind het wel spannend.”

Succeservaring
“We zijn een landelijke organisatie en er zijn 41 organisaties bij ons aangesloten. We hebben ongeveer 3000 deelnemers verspreid over heel Nederland. Ik vind het een onwijs leuke avond en geniet van het enthousiasme en de hoeveelheid mensen die er zijn. We hopen dat de bezoekers vanavond een mooie succeservaring hebben,” vertelt Sofie Goeting van ABCDate. Margriet besluit: “We kijken terug om een hele geslaagde avond, waarbij we al nieuwe matches hebben zien ontstaan. Nu al zin om een volgende avond te organiseren.“


www.abcdate.nl

Een profielfoto laten maken voor op de site. Foto: Barbara Pavinati
Lekker swingen op goede muziek. Foto: Barbara Pavinati
Elkaar gezellig ontmoeten aan tafel in een volle zaal. Foto: Barbara Pavinati

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant