Een bijzondere vrijdagochtend bij BMV Mariënvelde. Uiterst rechts Freek Jansen van Alzheimer Nederland. Derde van links Theo van Londen, 7de van links Hein Schreur met schuin voor hem André van der Ley. Foto: Kyra Broshuis

Een bijzondere vrijdagochtend bij BMV Mariënvelde. Uiterst rechts Freek Jansen van Alzheimer Nederland. Derde van links Theo van Londen, 7de van links Hein Schreur met schuin voor hem André van der Ley. Foto: Kyra Broshuis

Mariënvelde haalt herinneringen op aan De Graafschap

Maatschappij

‘Daor he’k van genoten vrogger’ 

Door Kyra Broshuis

MARIËNVELDE - De mensen van de dagbesteding én andere inwoners van Mariënvelde verzamelen zich vrijdagochtend in de BMV. Daar wachten de mensen van De Graafschap Verbindt die samen met Alzheimer Oost-Gelderland het programma ‘Veur altied’ verzorgen. Een dagdeel waarbij voetbalherinneringen worden opgehaald met oud-spelers van De Graafschap.

Freek Jansen, inwoner van Mariënvelde en sinds dit voorjaar voorzitter van Alzheimer Oost-Gelderland is trots op de bijeenkomst in de BMV:  “Welkom in het mooiste gebouw van de Achterhoek.” Jansen zet zich met hart en ziel in voor Alzheimer Nederland waar hij 4 jaar bestuurslid is geweest van de afdeling voorlichting. “Vanuit mijn werk als wijkconsulent bij een grote wooncorporatie ben ik veel in contact met mensen met (beginnende) dementie. Ik zie hoe triest het is als een echtpaar uit elkaar wordt gehaald na ruim 50 jaar omdat één van de twee naar een verzorgingshuis moet. Dat is schrijnend. Wij streven dan ook naar dementiewoningen waar mensen kunnen blijven wonen met behulp van slimme techniek. Met Alzheimer Nederland willen we die mogelijkheden onder de aandacht brengen bij de gemeenten. Oost Gelre is al een dementievriendelijke gemeente en dat is een stap in de goede richting.” 

We komen naar de mensen toe
Jansen is blij dat Graafschap Verbindt samenwerkt met Alzheimer Nederland voor dit bijzondere project. “Afgelopen dinsdag heeft Veur Altied gedraaid in Gendringen en dat was een groot succes. Je zag dat de mensen verhalen met elkaar uitwisselen en dat er toch opeens weer herinneringen boven komen drijven. Een man, zwaar dementerend, bleek bij de quiz bijna alles te weten. Dat is toch fantastisch!” Daar draait het om, mensen een plezierige ochtend bezorgen, zegt ook Michael Ogubai, manager MVO van De Graafschap Verbindt. “We zijn met allerlei foto’s en spullen uit het verleden gekomen. In het stadion doen we dit maandelijks maar nu komen we ook echt naar de mensen toe. Het gaat om het sociale aspect, samenkomen en keuvelen over voetbal.”

Schreur, Van de Ley en Van Londen
Oud-spelers Hein Schreur, André van der Ley en Theo van Londen vertellen de aanwezigen enthousiast over hun voetbalavonturen en nemen de mensen mee terug in de tijd. Om het geheugen wat op te frissen wordt er gestart met een quiz. Daarin komen vragen aan de orde als ‘Waar komt de naam De Graafschap vandaan? (antwoord: van het graafschap Zutphen) en ‘Waar is De Graafschap officieel opgericht? (antwoord: bij hotel Rademaker). Na afloop buigen de mensen zich over de uitvergrote oude foto’s die de voetballers meegenomen hebben. “Daor hef mien schoonzönne nog met e’voetbald”, klinkt het, en “Den van Jansen, is den al dood?” De naam Leeuwerik gaat rond; “Dat was een hele mooie constante voetballer, daor he’k van genoten vrogger!” De Graafschap Verbindt en Alzheimer Nederland brengen deze ochtend het oude De Graafschap weer tot leven. 

Al bladerend door de oude foto's komen er mooie herinneringen boven. Foto: Kyra Broshuis

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant