Barend Wassink (links) en Benthe Papen (rechts) reiken de bespaardouchekoppen uit aan de winnaars. Foto: eigen foto

Barend Wassink (links) en Benthe Papen (rechts) reiken de bespaardouchekoppen uit aan de winnaars. Foto: eigen foto

Klimaatburgemeesters reiken spaardouches uit

Maatschappij

GROENLO - Op een zonovergoten maar koude zaterdagmiddag 19 november namen Marijke Domhof uit Zieuwent en Ilse Ottink uit Groenlo de door hun gewonnen waterbesparende handdouche in ontvangst.

Klimaatweek
Marijke en Ilse zijn de winnaars geworden van een weggeefactie georganiseerd door de klimaatburgemeesters van Oost Gelre, Benthe Papen en Barend Wassink. “Wij als klimaatburgemeesters vragen aandacht voor duurzaamheid en klimaat binnen onze gemeente”, vertelt Benthe. “Tijdens de jaarlijkse klimaatweek, waarin landelijk acties voor een beter klimaat worden georganiseerd, kregen we door een installateur die ons steunt deze twee handdouches cadeau om weg te geven”. Via Instagram kon gereageerd worden op de actie en dat werd dan ook heel veel gedaan. Uiteindelijk werden Marijke en Ilse geloot als winnaars van de actie. “Ik was heel erg verrast”, laat Marijke weten. “We hebben een groot gezin, dus zo’n waterbesparende handdouche komt dan heel goed van pas”. Ilse vult haar aan: “Ja, want je bespaart niet alleen het water, maar natuurlijk ook de dure energie om het water mee te verwarmen”. Ilse gaat de handdouche niet zelf gebruiken: ”Ik geef hem aan mijn ouders. Zij zijn druk bezig met een verbouwing en zo’n mooie nieuwe waterbesparende handdouche is dan een heel leuk én nuttig cadeau natuurlijk’.

Samen voor een leefbaar klimaat
Het opzetten van een landelijk netwerk van klimaatburgemeesters werd in 2021 geïnitieerd door de rijksoverheid. Inmiddels zijn er honderden betrokken en bevlogen klimaatburgemeesters in Nederland. Benthe en Barend zijn sinds een aantal weken de klimaatburgemeesters van Oost Gelre. “Het is een vrijwillige en onbezoldigde functie waarvoor je jezelf kunt aanmelden. Iedereen kan dus klimaatburgemeester worden in zijn of haar eigen gemeente”, vertelt Barend. “Door het grote netwerk van klimaatburgemeesters in Nederland vragen we niet alleen massaal aandacht voor de klimaatproblemen, we kunnen lokaal sámen met de inwoners van de gemeente ook écht iets doen. Daarom roepen we de inwoners van Oost Gelre op om vooral met ons méé te doen! Zo laten we zien dat we een duurzame samenleving en dus een leefbaar klimaat belangrijk vinden, voor onszelf én voor de volgende generaties”.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna