De zes vrijwilligsters van de familie Busch. Rechts projectcoördinator Natasja te Linde van Present Winterswijk. Foto: Present Winterswijk

De zes vrijwilligsters van de familie Busch. Rechts projectcoördinator Natasja te Linde van Present Winterswijk. Foto: Present Winterswijk

Leger des Heils en familie Busch ruimen huis op

Maatschappij

Winterswijker kan na revalidatie terug naar schoon huis

WINTERSWIJK/LICHTENVOORDE - Met een doelgerichte en goed gecoördineerde actie hebben vrijwilligers van het Leger des Heils en Present ervoor gezorgd dat een bejaarde inwoner van Winterswijk weer in zijn eigen woning kon terugkeren. Hij mocht na opname in het ziekenhuis en revalidatie in een verpleeghuis naar huis, op voorwaarde dat er drastisch opgeruimd en schoongemaakt zou worden. Een week geleden kon hij na enkele maanden afwezigheid zijn eigen woning weer betrekken.

Dat er een probleem was, werd opgemerkt bij het Leger des Heils. Projectcoördinator Natasja te Linde van Present Winterswijk: “Hij kwam twee keer per week koffiedrinken bij het koffie-uurtje van het Leger des Heils en daar werd hij op een gegeven moment gemist. Toen zijn ze naar hem op zoek gegaan.”

Aan de thuiskomst zijn de nodige acties voorafgegaan. Het was een tijd lang onduidelijk of hij wel naar zijn eigen woning terug kon. Natasja te Linde en vrijwilligster Marieke Damkot van het Leger des Heils zijn bij de Winterswijker thuis geweest om te inventariseren wat er nodig was. De man had in de twintig jaar dat hij er woonde heel veel spullen verzameld. Vanuit het Leger is met hem gekeken wat opgeruimd kon worden en flexibel inzetbare vrijwilligers van Present hebben meerdere keren spullen afgevoerd. Ook ruimden ze zijn slaapkamer en badkamer op en maakten deze ruimtes grondig schoon.

De laatste noodzakelijke actie werd een week geleden door zes leden van de familie Busch uit Lichtenvoorde uitgevoerd. Anne Marie Busch zegt hierover: “Natasja vroeg of wij als familie een keer wat wilden doen. Met zes vrouwen zijn we naar Winterswijk gegaan. Een zus van mij was erbij, een schoonzus, mijn dochter en twee nichten. Meer mensen pasten er ook niet in het huisje.”

“Het was een leuke en bijzondere dag. In mijn werk als GGZ-praktijkondersteuner zie ik ook problemen, maar normaal ben je daar heel kort bij betrokken en bekijk je het meer vanaf de zijlijn. Je ziet nu ook hoe kwetsbaar iemand kan zijn en dat een sociaal netwerk ook eigenlijk niet vanzelfsprekend is. Deze actie maakt je extra bewust van en dankbaar voor je eigen netwerk. De familie Busch is een hele grote familie en als er wat is dan ben je er voor elkaar. Er is altijd wel iemand te charteren; dat is een rijkdom.”

Het was een dag hard werken: “Wij hebben de benedenverdieping schoongemaakt, ramen gezeemd, de keuken schoongemaakt. Dat betekende eigenlijk alle laatjes en kasten uitpakken, uitzoeken, leegruimen en schoonmaken. De vloer was ook wel een uitdaging. En het trappenhuis, er is gewoon heel veel schoongemaakt. Maar het was ook heel gezellig om te doen. We hebben veel plezier gehad en je hebt na een aantal uren iets bereikt. Het heeft wel iets concreets en je hebt echt wel eer van je werk.”

De actie was volgens Anne Marie goed voorbereid. Er werd goed voor de vrijwilligsters gezorgd en in voldoende schoonmaakmateriaal was voorzien. “We hebben de man ook zelf ontmoet. Toen wij klaar waren kon hij weer gewoon in zijn eigen huis zijn. Hij had weer een plek om te leven. We hebben ook geprobeerd het zo in te richten dat hij ook weer even prettig kan zitten. We hebben nog een bak met narcisjes neergezet en de buren kwamen nog wat brengen. Hartstikke lief!”

Ze heeft nog een advies: “Misschien zijn er wel meer families als die van ons. Ga eens met een ploegje zoiets doen, dat kan ik echt wel aanraden.” Natasja te Linde besluit: “Meneer krijgt nu professionele hulp. De eerste slag heeft Marieke Damkot gedaan met ondersteuning van Present Winterswijk, zodat hij in ieder geval weer naar huis kon.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant