De hoogte van de beoogde windmolens steken haast de Eiffeltoren naar de kroon. Foto: PR

De hoogte van de beoogde windmolens steken haast de Eiffeltoren naar de kroon. Foto: PR

Bewoners Zoekgebied K: ‘Bij twijfel niet inhalen’

Maatschappij

BERKELLAND - De raad hield zich dinsdag 2 april in de commissievergadering bezig met de plaatsing van windturbines in Zoekgebied K op de grens van Berkelland en Oost Gelre. In het gebied tussen Ruurlo, Beltrum, Zieuwent en Lievelde. De kwestie houdt de gemoederen bezig want het gaat om zes tot acht stuks windturbines met het formaat van de Eiffeltoren.

Door Rob Stevens

Bewoners van het gebied hebben zich verenigd in de Stichting Windkracht K en maken zich grote zorgen om hun leefomgeving. Zij maakten gebruik van hun spreekrecht om de commissieleden op de hoogte te stellen van hun bedenkingen die zij hebben bij de mogelijke plaatsing van acht van deze enorme gevaartes. Temeer omdat er de komende decennia waarschijnlijk meer dan genoeg energie op zee wordt opgewekt. Bovendien is er volgens hen onvoldoende draagvlak onder de bevolking.

Jan Bos van de stichting wijst de commissieleden op het gebrek aan draagvlak voor dit plan en de gezondheidsrisico’s. In het bedrijfsleven zouden deze windmolens volgens hem nooit op de markt komen vanwege de twijfels die er zijn rond de mogelijke schade die ze hebben voor de volksgezondheid en de productaansprakelijkheid die een ondernemer heeft. Prominente artsen wijzen op de gezondheidsrisico’s van laag frequent geluid en trillingen die windturbines voortbrengen. Bos: “Wij hebben eerder de neiging artsen te geloven dan de berekeningen van partijen die hun geld verdienen met windenergie.” Er zijn volgens Bos geen ervaringsgegevens met turbines van dit formaat. Niemand kent de risico’s. Bij het bepalen van de toegestane overlast wordt gewerkt met jaargemiddeldes, wat volgens hem betekent dat de helft van het jaar de mate van overlast boven de gestelde norm mag uitkomen. Uit hoofde van het voorzorgbeginsel zou de gemeente geen risico moeten nemen. Het gaat immers om de gezondheid van haar eigen inwoners. Bos: “Raadsleden, bekijk nog eens of het echt niet anders kan. In jullie eigen participatierapport is met de beste wil van de wereld niet te lezen dat er voldoende draagvlak is.”

De tweede inspreker die avond is Bram Pape uit Voor-Beltrum die woont en werkt in Zoekgebied K. Hij was ook bij de informatiebijeenkomst over gezondheidskwesties rond windturbines bij Erve Kots in Lievelde. Hij vond de verstrekte informatie die avond ronduit eenzijdig. Het waren vooral financieel belanghebbenden die er concludeerden ‘dat de gezondheidseffecten allemaal reuze mee vallen en dat de argwaan van omwonenden vooral tussen de oren zit’. De ervaringen van huisartsen in het land met de effecten van windturbines worden volgens Pape onvoldoende gehoord. Terwijl het hier wel gaat over een toekomst van tientallen jaren natuur, gezondheid en leefbaarheid. En over de gezondheid van hen die raadsleden hebben te dienen: inwoners van Berkelland. Er zijn volgens hem op z’n minst nog veel twijfels. Pape: “En bij twijfel geldt: Niet inhalen!”

De commissie boog zich deze avond verder in een zogenaamde beeldvormende vergadering over het Ontwerp-Beleidsdocument grote windmolens (zoekgebied K). De gemeenten Berkelland en Oost Gelre willen tegelijkertijd het ontwerp-beleidsdocument ter inzage leggen. De raad in Berkelland zal daar naar verwachting in hun vergaderingen van april/mei over besluiten.

Het gaat om zes tot acht stuks hoge windturbines in Zoekgebied K. Archieffoto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant