Tom Ikink thuis in zijn speciale Queenkamer. Foto: Kyra Broshuis

Tom Ikink thuis in zijn speciale Queenkamer. Foto: Kyra Broshuis 

Lichtenvoordenaar Tom Ikink is idolaat van Queen

Muziek

‘Queen is voor mij een way of life’

Door Kyra Broshuis

LICHTENVOORDE - Queen Tributes zijn hot, zeker sinds Queen Must Go On het SBS-programma Battle of the Bands won. Bij Loco Live in Lievelde speelt op 21 mei de Break Free Queen Tribute Show en in de Mattelier in Groenlo speelt op 29 april Queen Forever. Voor Tom Ikink (56) uit Lichtenvoorde gaat er echter niets boven het echte werk. Ikink is idolaat van Queen en heeft een exclusieve verzameling topstukken. Het begon voor hem allemaal in 1974.

Toppop
“We keken thuis altijd Toppop en daar zag ik toen Queen met het nummer Killer Queen. Ik was direct diep onder de indruk van voorman Freddie Mercury; zijn houding, zijn ogen en zijn zwarte nagellak, en het typische gitaargeluid van Brian May. Het raakte me allemaal enorm. Een paar jaar later heb ik samen met mijn broer het album A Day at the Races gekocht. Op mijn hele jonge leeftijd ben ik gaan werken bij de boer en op mijn twaalfde bij Bakker Doppen en al mijn verdiende geld ging op aan de muziek van Queen”, vertelt Ikink. Zijn jeugd ging niet over rozen en de trauma’s die hij opliep zijn heftig. De muziek van Queen blijkt een uitlaatklep en een steun. “Ik kan wel zeggen dat mijn vrouw én Queen mij gered hebben. De muziek is zo belangrijk voor mij. In 1982 zag ik de band voor het eerst live, dat was in Leiden. Daarna weer in 1984. Ze speelden onder andere ‘Radio GaGa’, een nummer waarvan mijn broer en ik dachten dat ze dat live niet waar konden maken. Het tegendeel bleek waar en zo’n 17.000 man ging uit hun dak. Het was fantastisch.” Daarna volgden 4 concerten in 1986 in Nederland en België en stond hij ook in het publiek bij het legendarische Wembley-concert (’Queen live at Wembley’).

‘Ik kan wel
zeggen dat
mijn vrouw
én Queen
mij gered
hebben’


Van de kaart
Het overlijden van Freddie Mercury op 24 november 1991 sloeg bij Ikink in als een bom. “Mijn broer en ik waren totaal van de kaart. Even daarvoor, in oktober van datzelfde jaar, waren we bij een concert van Roger Taylor (de drummer van Queen met z’n eigen band) in Dortmund en hebben daar uitgebreid met hem gesproken. Ik vroeg hem wanneer Queen weer eens op ging treden. Taylor zei: ‘Ik weet het niet, we worden allemaal een dagje ouder…’. Hij wist het natuurlijk al.” Later was Ikink bij het legendarische Freddie Mercury Tribute concert. “Dat was zeer emotioneel. Het optreden dat George Michael daar neerzette was werkelijk fenomenaal. Het album Innuendo, het laatste album dat Queen uitbracht tijdens het leven van Mercury, heb ik zeker 10 jaar niet kunnen luisteren, het was te pijnlijk. Sowieso kon ik na het overlijden van Freddie moeilijk naar Queen luisteren. Gelukkig traden zowel in de tijd Roger en Brian veel solo op. De show ging gelukkig door.”

Een brief van Brian May
Natuurlijk wilde Ikink graag in contact komen met de leden van Queen. “Maar ik wilde ze uiteraard niet lastigvallen. Toch is het me gelukt. Ik zat hier in Lichtenvoorde bij het koor Friends en we wilden graag de correcte muziek van ‘Thank God it’s Christmas’. Ik heb Brian May via de fanclub een brief gestuurd én kreeg antwoord: een brief met het logo van Queen en de aanhef Dear Tom, ..’. De afzender was Brian May.” Die brief koestert Ikink als een ware schat. Maar er is meer. Zo kreeg hij onder andere drumstokjes van Roger Taylor en, heel bijzonder, een gesigneerde gitaar van Brian May. In zijn woning heeft Ikink een speciale Queen-kamer waar hij zich regelmatig even terugtrekt om te genieten van de muziek. De kamer is van onder tot boven gedecoreerd met posters, foto’s, aanplakbiljetten, vlaggen en nog veel meer. Ook heeft Ikink een grote kast vol Queen-kleding, die hij met trots draagt. De kamer is een waar walhalla voor de echte Queenfan. “Ik ben ontzettend blij dat ik de kans heb gehad om Queen live te mogen zien én dat ik echt contact heb gehad met achtergebleven bandleden Brian May, Roger Taylor.” May wordt in juli 75 en Ikink vreest dat de huidige toer wel eens de laatste kon zijn. “Natuurlijk ben ik erbij. In totaal 5 keer. Voor het laatste concert in Helsinki heb ik podiumplaatsen.”

Dankbaar
Ikink is Queen eeuwig dankbaar voor wat ze voor hem betekend hebben. “De band heeft me door zware tijden getrokken en daar wilde ik ze heel graag voor bedanken. Via een mail aan de fanclub is die wens uitgekomen. Ik mocht Brian May, samen met 3 van onze kinderen, ontmoeten in Antwerpen in 2018. We hebben daar uitgebreid met elkaar gesproken en ik heb hem uit de grond van mijn hart bedankt. Ook Brian was zichtbaar geraakt. Het was één van de mooiste momenten van mijn leven.”

‘Het laatste
album dat
Queen
uitbracht
tijdens het
leven van
Mercury,
heb ik zeker
10 jaar niet
kunnen
luisteren,
het was
te pijnlijk’

De speciale Queenkamer van Tom Ikink herbergt een schat aan bijzondere items. Foto: Kyra Broshuis
Tom Ikink op de foto met Brian May. Eigen foto

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant