Afbeelding

Dun

Opinie

Dun

Wat zijn de Elna en de Groenlose Gids toch dun de laatste weken. Nauwelijks 20 pagina’s, een soort grote brochures qua omvang. En dat terwijl u toch ook gezellige 40-plussers van ons gewend bent. Met ons bedoel ik Achterhoek Nieuws, ik heb weer eens een vlaag van groepsgevoel. En dan bestaan die 20 pagina’s vaak ook veel meer dan normaal uit niet-lokaal nieuws; met alleen lokaal nieuws zou je maar een paar pagina’s kunnen vullen. De oorzaak van die dunte is natuurlijk: er gebeurt geen ruk, nou ja, bijna geen ruk.

Geen evenementen, geen acties van middenstanders, geen georganiseerde gezamenlijke fietstochten, geen interessante lezingen in het wild (dus offline), geen wat dan ook. Nou ja, er zijn wat acties van supermarkten, die mudvolle virusvrije zones die door kunnen draaien met hun essentiële geurkaarsen, hun T-shirts met V-hals en hun ribbelchips van vier merken in drie verpakkingsgroottes in zes smaken.
En er zijn wat andere acties vanuit de niet-essentiële virushellen. De kappers, de boekhandels, de kledingzaken, de telefoonwinkels en meer van die zaken die hebben laten zien dat ze zich aan kunnen passen en een veilige winkelomgeving kunnen bieden. Een kapster in Lichtenvoorde die actievoerde tegen de sluiting, ondernemers in Winterswijk die hemden ophingen om aandacht te vragen voor hun hachelijke situatie (zie Achterhoek Nieuws Winterswijk, ook van ons, en zelfs die krant van winkelparadijs Winterswijk is momenteel vrij dun), de kringloopwinkel Warm Ruurlo die ondeugend open was (zie Achterhoek Nieuws Borculo-Ruurlo, jawel: ook van ons).

Die winkels zetten niet of nauwelijks iets om sinds de laatste (zeer onintelligente) lockdown. Hier en daar wat afhaalinkomsten - wat overigens wel prachtige nieuwe Achterhoekse begrippen heeft opgeleverd als ‘click & collect’ en ‘call & collect’. En als er weinig om te zetten is, wordt er dus ook weinig geadverteerd, ook in de Elna en de Groenlose Gids. En als er minder geadverteerd wordt, heeft de krant minder inkomsten en ook minder budget om correspondenten in te schakelen die zelf nieuws vergaren, nu zo nodig om te compenseren dat er weinig wordt aangeleverd omdat er weinig te doen is. Het wordt zo een vicieuze cirkelcolumn.
En ... luister en huiver: het kan zelfs zover komen dat de krant de vergoeding voor de columnisten omlaag moet schroeven. Zover is het gelukkig nog niet en je wilt er ook niet aan denken (ik tenminste niet), maar je doet het soms toch. Alleen daarom al hoop ik dat die lockdown gauw is afgelopen. Dat klinkt enigszins egoïstisch, maar dat is bijna iedereen natuurlijk min of meer in deze coronajungle, ik kom er gewoon even voor uit.

O ja, #dtv: die medische mondmaskers die er nu aan schijnen te komen, in plaats van die dunne, kun je die rechtstreeks bij Sywert bestellen of liggen die nog in de VWS-pakhuizen die Hugo de Jonge heeft achtergelaten?

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna