Afbeelding

Nieuwe Liberalen Oost Gelre: Een duidelijke boodschap!

Opinie

Op de eerste van de 11de maand ’22 werden er in de gemeenteraad van Oost Gelre de jaarlijkse Algemene Beschouwingen gehouden tijdens de begrotingsvergadering . Alle zes partijen brachten daar hun visie op gemeentelijk beleid voor het komende jaar aan het voetlicht. Zo ook de Nieuwe Liberalen og. Het is natuurlijk ondoenlijk om alle onderwerpen in tien minuten aan te kaarten. Zonder iets uit de programmabegroting van 2023 te kort te willen doen, hebben wij 5 speerpunten benoemd.

1. Ruimte voor nieuwe economische dragers
Onze boeren zijn de economische pijler van het buitengebied en daarmee ook belangrijk voor de leefbaarheid van de kleine kernen. Boeren staan voor grote veranderingen. Er komen veel boerenerven vrij die om herbestemming vragen. Daarom graag ook ruimte bieden voor allerlei andere ondernemersactiviteiten. Het is belangrijk om Lichtenvoorde en Groenlo aantrekkelijk te houden voor winkeliers. Het is de kunst om te voorkomen dat grote winkels zoals supermarkten zich buiten het centrum gaan vestigen. Anders wordt het winkelend publiek uit het centrum weggetrokken. Het is dan ook cruciaal dat grote supermarktpanden goed bereikbaar zijn en voorzien van voldoende parkeergelegenheid. De gemeente hoort ruimte te geven aan het ondernemersklimaat, niet wachten op de omgevingswet maar de huidige bestemmingsplannen ruimer interpreteren.

2. Betaalbare woningen voor jongeren
Vooral voor jongeren zijn woningen hier vaak te duur. Beleggers zijn actief op de woningmarkt die woningen gebruiken als speculatieobjecten. De landelijke overheid doet hier al iets in. De gemeente kan hierin ook een bijdrage leveren door een zelfbewoningsplicht op te leggen of eventueel alleen door eigen kinderen laten bewonen. Verder de doorstroming op de woningmarkt verbeteren en meer woningen bouwen. Een groter aandeel huur- en starterswoningen. Voor starters naast verruimen starterslening tevens korting op bouwkavelprijs en bouwleges. Het is raadzaam om meer te kijken naar alternatieve mogelijkheden zoals het toestaan van generatiewoningen. Woningsplitsing waarbij ouders met eigen kinderen onder één kap kunnen wonen. Daarnaast zijn er ook kansen in het buitengebied. Leegkomende agrarische gebouwen kunnen we ombouwen tot woonerven.

3. Energietransitie
Met de Regionale Energie Strategie heeft Oost Gelre hier een opgave liggen. Er zijn vele daken beschikbaar voor zon-op-dak. Door een overvol spanningsnet blijft deze potentie onbenut. Daarom meer werk maken om de netcongestie aan te pakken, ook in het buitengebied. Hier is ruimte en landbouw krijgt een nieuwe economische pijler; energieleverancier. Zolang er nog veel daken niet vol liggen, zijn zonneweides niet nodig. Windenergie kan wel interessant zijn. Daarnaast is de vraag hoe we particulieren gaan stimuleren om energieneutraal te gaan bouwen. Naast opwekken moeten we verspilling tegen gaan. Energie besparen en isoleren blijft nodig. Ook bij sociale huurwoningen. De gemeente hoort haar inwoners actief van informatie te voorzien omtrent alle mogelijkheden op energiegebied.

4. Zuinig op onze ambtenaren
Wet- en regelgeving wordt steeds complexer. Dit heeft effect op de werkdruk van onze ambtenaren. Niet alle vergunningen en bestemmingsplannen worden binnen de termijnen uitgegeven, wat tot frustraties bij particulieren en bedrijven leidt. Laten we kijken hoe we dat kunnen versnellen. Om alles te kunnen behappen moeten we niet steeds iets nieuws bedenken. Beleid niet complexer maken dan nodig is, liever simpeler houden. Laten we kijken wat we met het huidige instrumentarium kunnen. Hoe kunnen we efficiënter werken? Wat is nodig? Wat is eigenlijk niet zo zinvol? Laten we zuinig zijn op onze ambtenaren en faciliteren hetgeen wat nodig is.

5. Financiën/Extra steunpakket
De begroting laat dan wel een licht positief resultaat zien, de algemene reserves slinken opnieuw. Dit komt voornamelijk door nieuw beleid. We gaan jaarlijks structureel een half miljoen meer besteden aan eigen personeel. Een uitbreiding van 6 á 7 fte’s. Een kwaliteitsimpuls van de ambtelijke staf is niet verkeerd, of het zo fors moet is een tweede. Het extra steunpakket voor de hoge energiekosten knaagt ook aan de reserves. Het idee van een extra steunpakket is sympathiek om mensen met hoge energiekosten te ondersteunen. Hier is echter veel nieuw beleid voor nodig wat nog uitgewerkt moet worden. Maatwerk vraagt om veel afwegingen, ambtenarenuren en ook teleurstellingen van mensen die op de grens zitten en iets verwacht hadden. Mogelijk lopen we het risico dat we ons doel voorbij schieten. Vraag is of het bestaande instrumentarium niet toereikend is. Door het ondersteuningspakket minder omslachtig te maken, hoeven we hier minder ambtenarenuren aan te besteden. Dat betekent minder kosten waardoor de reserves minder afnemen. Waarschijnlijk heeft de gemeente de echte knelgevallen wel in beeld. Wees hier coulant. Ga mensen in de bijstand niet korten als ze geld van familie of vrienden krijgen voor de boodschappen.

Het college kreeg middels een unaniem aangenomen motie een andere boodschap mee, kom in het eerste kwartaal van 2023 met een uitvoeringsagenda! Verder hebben we met een motie aandacht gevraagd voor herbestemming stadhuis Groenlo. Met het antwoord van de wethouder werd onze motie overbodig. Er zijn ontwikkelingen gaande over herbestemming, begin volgend jaar horen we hier meer van.


Fractie Nieuwe Liberalen og
Bertie Bosker
Jarno Hilge

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant