Afbeelding

Tjonge, jonge

Opinie Columns

Grol is enigszins schlemielig periodekampioen worden: verliezen van de hekkensluiter maar geholpen worden door de concurrent die punten laat liggen. Maar het gaat om het resultaat.

Of die klimaatacties in de vorm van wegblokkades resultaat hebben? Ik vraag het me af. De discussie gaat er nu vooral over of het wel of niet legaal en aanvaardbaar is zo’n actie, of de klimaatactivisten niet veel harder worden aangepakt dan de trekkerboeren, maar de discussie gaat niet of nauwelijks over het klimaat.
Het klimaat is in serieuze problemen, maar verdient betere activisten.

Ik heb wel het idee dat je met een zware trekker meer mag dan met een kartonnen bord met een leus. Dat laatste is makkelijker aan te pakken door het gezag. Het gezag dat de klimaatactivisten trouwens best wel zachthandig verwijderde.

Hiermee kaart ik volgens mij een belangrijke kwestie aan - al zeg ik het zelf: de Nederlandse overheid heeft de neiging om vooral die zaken aan te pakken die makkelijk zijn aan te pakken. Grote bedrijven mogen meer dan kleine burgers. Trekkers mogen meer dan sneakers. Schiphol mag meer dan MET of Rabarbara, om maar wat willekeurige zzp’ers in Oost Gelre te noemen. Die moeten hun bonnetjes van 10 euro voor schrijfblokken 7 jaar bewaren voor de belastingdienst, terwijl de overheid nog weleens kwitanties van een paar miljoen kwijt wordt, of meer. Tjonge, jonge, de jonge. De overheid mag het meest van ons allemaal.

Een voorbeeld (van die belangrijke kwestie) vind ik het aanstaande verbod op hertenkampen. Ik heb regelmatig non-verbaal contact met herten en andere dieren in onze gemeentelijke hertenkampen of kinderboerderijen, en ik heb het idee dat ze het er prima naar hun zin hebben.
Beter in elk geval dan de kippen en de varkens in megastallen. Maar ja, die laatste zijn moeilijker aan te pakken. Ik begrijp het ook wel: er is een hele economische en sociale sector mee verbonden. En hertenkampen ... leuk, maar klein wild (of klein tam dan).

Betuttelen is makkelijker dan besturen. En ik weet het, een stukje schrijven is nog makkelijker.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna