Afbeelding

Roomse en andere klanken

Opinie Columns

Binnenkort is er voor de derde keer - geloof ik - Roomse Herrie. Een festival en tegelijk een reünie van muzikanten en bands uit Oost Gelre en de voormalige gemeenten Lichtenvoorde en Groenlo.

Rooms, want wij waren vroeger een rooms-katholieke enclave in de protestants-christelijke Achterhoek. En als toen nog katholiek jongetje heb ik nooit gesnapt waarom met christelijke scholen altijd protestantse scholen werden bedoeld, ik maakte er roomse herrie over voordat ik de baard in de keel had.
Ik heb de verzuiling nooit meegemaakt, maar die vanzelfsprekende toe-eigening van JC door die hervormden zit me nog weleens dwars. Ook al doe ik allang niet meer mee aan de katholieke kerkbalans; ik heb al werk genoeg met mijn eigen balans.

Roomse Herrie dus, maar inmiddels natuurlijk ook voor (ex-)protestanten, en voor joden en moslims (als ze geen ruzie maken) en muziekfans met andere onzichtbare idolen. En voor orthodoxen, nu ze er toch zijn.
Zonder Suzan en Freek, die zijn te groot en zouden de rest degraderen tot een bijprogramma.

Hopelijk gaat het evenement niet te veel gebukt onder de Hollandse ziekte en zeker ook de Achterhoekse ziekte: door de muziek heen lullen. Een beetje minder conversatie zou goed zijn, om met een beroemde ex-Lichtenvoordenaar te spreken. Hij brak zelfs in Amerika door, ik word hooguit in Zwillbrock gelezen.

Natuurlijk mag er op gedronken worden, op al die lokale liedjes, tenslotte begon Hij met water in wijn te veranderen. Kijk nou eens, zeiden de apostelen, dat is beter dan een hemel zonder bier.

Het mooie van muziek is dat het je vaak bij blijft. Waar je was en met wie toen je een nummer voor het eerst hoorde. Hoe het rook en wie er minister-president was. Van die dingen die nooit meer terugkomen, maar ook nooit meer over gaan.
En van die nummers waardoor ik besef dat ik toch nog steeds wel een godsdienstig wereldbeeld heb. Met die hemel enzo die elke dag weer met iemand kan beginnen. Misschien wel iemand die je tegenkomt op Roomse Herrie, zeker als het avond wordt.

Roomse Herrie wordt gehouden naast de katholieke basiliek. Dat dan weer wel.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant