Afbeelding

Carnavalstrik

Opinie Columns

Ik schrijf deze column in carnavaleske omstandigheden. Om het chique te zeggen: in carnavalesque omstandigheden. Tot nu toe heb ik alles nog in behoorlijke staat overleefd. Een probleem is vaak de drukte bij de toiletten, waar je soms ook nog voor moet betalen. Maar ja, je moet je kruukse van verdienste toch legen, of je nou in Harreveld bent of elders. En wildplassen is te duur, dat kost maar liefst 140 euro, meer dan 40 consumptiemuntjes.

Ik wilde ook niet illegaal bezig zijn. Dat is me niet helemaal gelukt, ik heb me laten overhalen malibu-cola te halen voor enkele minderjarigen. Ik ben er niet trots op, maar wie kan die onschuldige blik van 17-jarigen met teveel cola op nu weerstaan? En je bent peetoom of niet. Volgens mij had de barkeeper in de gaten waar ik mee bezig was, maar hij zei niets. Onder het bekende Achterhoekse motto: Don’t ask, don’t tell.

Een groot voordeel van carnaval en andere Oost Gelrese evenementen is dat de rest van de wereld niet bestaat. De kabinetsformatie, klimaatverandering, het Midden-Oosten, de salderingsregeling zonnepanelen, de McDonaldisering van de Achterhoek ... nou en?

Er zijn mensen die een gruwelijke hekel hebben aan carnaval, die vinden dat veel carnavalisten vooral aardig zijn omdat ze gedronken hebben. Dat valt best mee, er zijn carnavalisten die ook dan nog niet echt aardig zijn, maar dat is gelukkig een minderheid. Carnavalshaters vinden het een zinloos feest. Dat is het ook en dat maakt het juist zinvol. Het is de perfecte samenvatting van het leven. Je wordt geboren, je gaat dood en daartussendoor is er een hoop gedoe. Meer is het niet, maar minder ook niet. Het is een valstrik waarvan je ouders de schuld zijn.

Ik moet zo alweer afronden, want ik voel een polonaise aankomen, die lopen als een trein, beter eigenlijk. En een haring en een Valentijnskaartje.

Want op het moment dat u dit leest is het waarschijnlijk Valentijnsdag en ligt de confetti wat triesterig in de bermen na te kleuren. Ik ga zo voor het eerst sinds dagen weer eens een krant lezen. Zou Mark Rutte nog steeds premier zijn?

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant