Afbeelding

Intussen in Nederland

Opinie Columns

Het is rustig in Oost Gelre de laatste tijd, vind ik. Althans qua columnwaardige gebeurtenissen. Het kan ook aan mij liggen. Ik ben enigszins viraal gevloerd de laatste tijd en dan heb ik de ogen wat minder goed open en de vinger wat minder aan de pols, of het moet zijn om mijn hartslag te checken. Laatste update: hee dut ut nog steeds.

Gelukkig zijn er nog een heleboel andere gemeenten in Nederland en die leveren ook wel stof die voor ons interessant is. Ter lering, vermaak ende waarschuwing. Vooral dat laatste.

In Amsterdam, de mooiste stad van Nederland, worden of zijn de VOC-vlaggen op een historisch schip (een replica) vervangen door ‘inclusievere’ vlaggen. Het lijkt me een goeie zaak dat mensen kennis kunnen nemen van de zwarte kanten van JP Balkenendes VOC, maar een vlag vervangen? 

Het hoofd Educatie en Inclusie van het Scheepvaartmuseum (ik verzin deze functie niet) denkt voor u, domme bezoeker, want dat kunt u vast zelf niet. De nieuwe vlaggen zijn er gekomen in samenwerking met een kunstenaarscollectief. Nou, dan moet het goed komen, zeker als ook dit collectief bestaat uit genderneutrale, antifascistische kunstenaars die verder willen kijken dan het neokoloniale perspectief van de witte westerse man.

In Baarn en Soest intussen wil de gemeente dat bingo’s alcoholvrij worden. Want gokken en alcohol gaan niet samen, wordt als argument gegeven. In legale casino’s mag het trouwens wel. En bij offline gokken let niemand erop. Ook al zou het juridisch niet mogen, is er ook nog zoiets als redelijkheid of billijkheid?

Bestuurders, raadsleden en ambtenaren die zich serieus bezighouden met het verbieden van alcohol op bingoavonden dienen zich serieus af te vragen of ze niet te veel tijd hebben. Misschien hebben ze geen fulltime bullshitbaan, maar toch in elk geval een parttime bs-baan. Ga in die uren iets anders doen, schrijf een stukje ofzo. Daar heeft niemand wat aan, maar tegelijk heeft niemand er last van.

Gemeente Oost Gelre, tot zover mijn beleidsadviezen voor deze week, laat het hier niet zover komen. Dan neem ik nu even een borrel, terwijl we gaan voor verticaal tweede van links, en misschien helpt het ook tegen die irritatie in mijn onderbuik.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant