Afbeelding

In heel Europa

Opinie Columns

Ik moest aan pa Zand en opa Zand denken. Pa Zand is nu enkele jaren dood en opa Zand al enkele tientallen jaren. Hoe zouden ze nu tegen de wereld aan kijken, tegen Nederland en tegen Oost Gelre. Mijn opa heeft die gemeentelijke herindeling niet meer meegemaakt, mijn vader wel. Hij was een Lichtenvoordenaar-Grollenaar en hij had daar geen enkel probleem mee.

Wat zouden ze gestemd hebben bij de afgelopen en komende verkiezingen? Mijn vader zou ongetwijfeld CDA gestemd hebben, al was hij de allerlaatste. In zijn ogen uiteindelijk de enige partij die de boel mij mekaar houdt.

Ik vraag me af of mijn opa nog steeds PvdA zou hebben gestemd. Hij zat vroeger in de gemeentepolitiek in toekomstig Oost Gelre. Namens de PvdA. En dat in een echt katholiek nest. Dat zorgde voor nogal wat toestanden, volgens de overleveringen tijdens familiefeestjes. Het is jammer dat ik toen nog niet geboren of zelfs maar verwekt was, maar daar had ik verschillende columns mee kunnen vullen.

Dan maar met terugwerkende kracht.

In die tijd van verzuiling en foute Roomse herrie was het politiek actief zijn voor de rooien van de PvdA blijkbaar een reden om diegenen als trouw kerkbezoeker de communie te weigeren. Hij is vlak voor zijn dood nog wel gerehabiliteerd en heeft tussen de infusen door nog net op tijd een stukje lichaam van Christus gekregen van een celibatair wit boordje, zodat ie naar de hemel kon.

Een andere roomse rotstreek uit die jaren was dat kinderen van katholiek-rooie politici door liefdeloze nonnen in de klas naar voren werden gehaald en als kinderen van foute ouders werden tentoongesteld aan de kinderen van KVP-stemmers.

Ik blijf het klasse van opa Zand vinden dat hij zich door niemand uit de kerk heeft laten jagen en ook door niemand uit de Partij van de Arbeid. Of hij nog steeds bij beide clubs zou zijn als hij nog zou leven, ik vraag het me af. Ik kan me voorstellen dat hij zich twee keer heeft omgedraaid in zijn graf - waardoor hij nu trouwens weer in de originele positie ligt. Een keer draaien omdat zijn kerk nog steeds een seksistische en homofobe organisatie is, en een keer draaien omdat zijn partij is samengegaan met de koekwauzen van GroenLinks.

Maar niets is zeker. Behalve dan dat pa Zand gewoon CDA gestemd zou hebben.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant