Afbeelding

Natuur heeft geen stem, vindt u dat de natuur rechten moet krijgen?

Opinie

‘Windkracht K heeft in de eerder editie van de Elna een ingezonden brief geplaatst tegen de plaatsing van windmolens in het Zoekgebied K, tevens het weidevogelgebied ‘Het Beltrumse Veld’. Ook wij, als Weidevogelvereniging Achterhoek, hebben de raadsleden van beide gemeenten een brief gestuurd die wij u (enigszins ingekort) niet willen onthouden. Hierbij willen wij het aspect door Windkracht K beschreven onder punt 9 betreffende de weidevogels, nader toelichten. Dit inderdaad met het oog op het belang van een evenwichtige en zorgvuldige oordeelsvorming waarin alle facetten worden meegenomen. 

Aan de raadsleden van de gemeenten Berkelland en Oost-Gelre,

Wij hebben u op 22 mei 2023 onze zienswijze toegestuurd. Daarin hebben wij aangegeven waarom wij tegen plaatsing van windmolens zijn, juist in dit belangrijke weidevogelgebied. Onderstaand geven wij een samenvatting van dit gebied en ons bezwaar hierbij. 

Het voortraject  
Weidevogelgebied Beltrumse Veld - Ruurlose Broek is altijd al een weidevogelgebied geweest. Kenmerken van dit gebied: ruimtelijk, rustig met nauwelijk doorkruisingen; laag gelegen met relatief hoge grondwaterstand; perfecte habitat en fourageergebied en het weidevogelbestand zit inmiddels in de hoogste categorie, is de afgelopen 5 jaar zelfs verdubbeld.

In 2005 heeft de provincie het streekplan opgesteld waarbij het Beltrumseveld werd aangewezen als weidevogelgebied. Het is de schakel tussen de rijks- en gemeentelijke plannen op het gebied van ruimtelijke ordening. Tot aan 2018 is dit weidevogelgebied door de Provincie erkend- én gesubsidieerd. De Provincie bevestigt ons dat zij in 2018 deze weidevogelgebieden niet op de kaart hebben gezet om de gemeenten niet in de weg te zitten met het mogelijke zoekgebied K windturbines!

In 2021 kiest gemeente Berkelland er voor om Zoekgebied K aan te wijzen als enige mogelijkheid om windturbines te plaatsen. De weidevogels waren opeens niet meer belangrijk……..

Bezwaren tegen de windmolens in het Beltrumse Veld 
In ons bezwaar beroepen wij ons op 2 wetten t.w.: 

1) Wet op de Natuurbescherming
Deze wet beschermt planten en dieren die geplaatst zijn op de Vogel-en Habitatrichtlijn dan wel van nationaal belang zijn, ongeacht waar zij voorkomen. Ingrepen met negatieve gevolgen voor deze soorten zijn ontheffingsplichtig. Ook zouden de NDFF (Nationale Databank Flora en Fauna) en de databank van Akker- en Weidevogels ( Boerenlandvogelmonitor ) geraadpleegd moeten worden alvorens toestemming verleend wordt voor grote bouwwerken zoals plaatsing van windturbines.

2) Wet op de Ruimtelijke Ordening
In het kader v.d. Omgevingsverordening zijn o.a. weidevogelgebieden aangewezen. Hier moeten dan functiewijzigingen getoetst worden aan de instandhouding als broedgebied voor weidevogels. Plaatsing windmolens is dan in deze gebieden op voorhand uitgesloten! Maar.......het Beltrumse Veld werd in het kader van deze Omgevingsverordening sinds 2018 niet meer aangewezen als weidevogelgebied, zie ook hierboven onder ‘Voortraject’ 

In 2018 heeft de Provincie het Beltrumse Veld onder de werking van de Omgevingsverordening willen brengen omdat er op dat moment voldoende animo bleek voor agrarisch weidevogelbeheer. Bij de tervisielegging echter werd hiertegen bezwaar gemaakt omdat er in dezelfde gebieden ook initiatieven waren voor de plaatsing van windmolens. De Provincie bevestigt dat dit besluit is genomen door inspraak/bezwaren van derden, (dus belanghebbenden vóór windmolens).

Wij zijn echter als Weidevogelvereniging Achterhoek en andere vogelwerkgroepen ter bescherming van akker- en weidevogels, hiervan NOOIT hiervan op de hoogte gesteld. Door dit ondemocratisch genomen besluit konden wij derhalve ook geen bezwaar indienen. 

Slotconclusie
Wij snappen maar al te goed dat de komende energietransitie noodzakelijk is, maar als dit gaat ten koste van kwetsbare soorten, is er iets niet in orde! Het Beltrumse Veld was jarenlang een weidevogelkerngebied, dit werd ook bevestigd en gesubsidieerd door de Provincie. Deze beschermde status werd er echter door de Provincie in 2018 eraf gehaald.  Door dit besluit is plaatsing van windmolens op voorhand niet meer uitgesloten! 

De verandering van bestemming is dus beïnvloed door voorkennis!! 

Windturbines in het Beltrumse Veld betekent dat alle weidevogels daar zullen verdwijnen! Locatie K is het gebied rond Beltrum, waar nu nog weidevogels in het voorjaar hun jongen proberen groot te brengen. Het is dé plek in onze achterhoek waar in het voorjaar de meeste weidevogels zitten.. Meer dan de helft van de wereldpopulatie Grutto’s broedt in Nederland. Het Beltrumse Veld behoort ook tot de gebieden met de grootste wulpenpopulatie van Nederland! Als wij ons hierover bezinnen is het duidelijk dat wij ook de plicht hebben zuinig te zijn op onze steeds spaarzaam wordende potentiële broedgebieden.

Wij vragen ons dan ook af waar de politiek blijft als het hier gaat om behoud van deze kwetsbare soorten. Dit is aantasting van de biodiversiteit van ongeveer de laatste weidevogels in het agrarische landschap. Wij proberen om met subsidie de stand van deze vogels op peil te houden en te verbeteren, terwijl afbraak van biodiversiteit stug wordt voortgezet. 

Met al deze ingebrachte informatie denken wij afdoende te hebben aangetoond waarom er geen windmolens moeten komen in het Beltrumse Veld.

Wij richten ons tot elke partij in beide gemeenten en nodigen u uit om, samen met onze vereniging, een vuist te maken tegen het voornemen om windmolens te plaatsen in het Beltrumse Veld. Met daarbij incalculerend een dramatisch verlies van het enige potentiële weidevogelgebied in de Achterhoek.

Wij zien uw reactie graag z.s.m. met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Bestuur Weidevogelvereniging Achterhoek


www.weidevogelverenigingachterhoek.nl                          

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant