Afbeelding

Twee bier en één kerosine, en neem zelf ook wat

Opinie Columns

Ik heb er natuurlijk vaak genoeg over gelezen, maar ik had er nog nooit een ontmoet. Een persoon met vliegschaamte. Ik kende niemand die het heeft, ik kende zelfs niemand die iemand kende die het heeft.

Maar afgelopen week veranderde dat. Ik kwam aan de praat met een persoon uit Oost Gelre (ik zal discreet niet zeggen wie) die last had van vliegschaamte. Althans, dat beweerde hij/zij. Of het oprecht was of alleen maar voor de bubbelbühne, dat weet ik niet.

Het heeft trouwens weinig invloed op zijn/haar vlieggedrag. Hij/zij moet met enige regelmaat op plekken in Europa zijn waar hij/zij naartoe vliegt. Als verandermanager bij een internationale organisatie.

Alsof vliegschaamte en het zijn van verandermanager nog niet genoeg was, bleek hij/zij ook nog een puberkind te hebben dat gebukt gaat onder klimaatdepressies.

Haar/zijn verhaal begon op een carnavalshalfvastenbuut te lijken. Dat puberkind was zo geworden onder invloed van Greta Thunberg. Die klimaatdepressieve gevoelens waren al begonnen aan het einde van de basisschool, en daardoor was het kind (witte kind nog wel) ondergeadviseerd - natuurlijk, wat anders.

Toen ik naar voren bracht - het was een interactieve buut - dat Thunberg een irrelevante, aanstellerige en ook nog eens domme en eenzijdige kermisattractie is, werd de sfeer nog beter.

Hij/zij vroeg me: “En wat doe jij voor een betere wereld?”
Ik zei: “De X-posts van Boyan Slat liken.”
Hij/zij had nog nooit van Slat en zijn geweldige Ocean Cleanup gehoord.

Maar hij/zij had ook last van te veel informatieprikkels, misschien dat Boyan daarom aan zijn/haar aandacht was ontsnapt. Ik zei: “En je slaapt zeker ook slecht vanwege de genocide in Palestina?” Hij/zij bevestigde dat en sloot zo zijn/haar huiskamerbuut op een waardige manier af.

Toen moest hij/zij ervandoor - in gedachten speelde een dweilorkestje. Misschien om zijn/haar eigen verandering te managen. Of zwerfvuil op te ruimen. Of zijn/haar puber duidelijk te maken dat een klimaatdepressie iets is voor praatgroepjes met de brugklasmentor of een stukje in de krant, maar niet voor een sessie met een echte therapeut. Die wachtlijsten zijn al te lang.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant