Afbeelding

Goede woensdag

Opinie Columns

Goede woensdag

Vroeger liep ik ook mee met de Palmpasenoptocht. Mijn vader maakte een kruis van twee latjes, er kwamen broodjes op die meestal de vorm van een haan hadden en er gingen koordjes aan met gekleurde snoepjes met een gaatje.
Het waren weinig indrukwekkende gebeurtenissen. Ik kan me niet herinneren dat ik het leuk vond, ik kan me ook niet herinneren dat ik het vervelend vond.
Ik weet wel dat ik geen idee had dat het ging om de herdenking van Jezus in Jeruzalem, waar hij verwelkomd werd met palmtakken. Misschien omdat je hier geen palmtakjes ophing maar buxustakjes. Verwarrend voor een kind.

Ik ben van na het rijke roomse leven en van na het vastentrommeltje, en ik heb tot op de dag van vandaag nog nooit een dag gevast. Wel werd op Goede Vrijdag vis gegeten in plaats van vlees. Raar, vis is toch ook vlees.
Ik ken eigenlijk ook niemand die nog vast, ten minste op de christelijke manier. Ik ken er een paar die ramadannen. Helemaal prima, als ik er maar niks voor hoef te laten staan, ik wil ook in de redactiekantine mijn broodje eten terwijl de zon schijnt, ook met varkensvlees. Wel van een scharrelvarken natuurlijk.
De iftar in Dinxperlo was trouwens erg gezellig, gastvrij en lekker. En genoeg tot op zijn minst midderdag.

Waarom verschuift Pasen elk jaar, waarom geen vaste datum zoals Kerstmis? Waarom is het bloed van Christus witte wijn? Waarom vervoert de paashaas paaseieren die een kip gelegd heeft? En wat is het verschil tussen een kerststol en een paasstol? Is er geen verschil en is er daarom de altijd inzetbare feeststol?
Dat zijn geloofsvragen die mij bezighouden.

Misschien kom ik erachter tijdens de Matthäus Passion in Zieuwent aankomende vrijdag. Voor wat andere roomse herrie.
Ik weet niet of Lenny Kuhr erin meedoet. Maar de eerste de beste activist die haar optreden in de kathedraal van de Achterhoek verstoort, timmer ik de kerk uit. Geweldloos, zonder hoofd vol bloed en wonden.

Vrede op aarde.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant