Plan Vossenburcht. Foto: archief Achterhoek Nieuws

Plan Vossenburcht. Foto: archief Achterhoek Nieuws

Tiny houses in Lievelde

Wonen

Ook plannen voor small houses

Door Kyra Broshuis

LIEVELDE - Het is een woontrend waar vooral jongeren belangstelling voor hebben: tiny houses. In Lievelde wordt het mogelijk om in een tiny house te gaan wonen. Het plan Vossenburcht biedt in fase 1 ruimte voor deze bijzondere vorm van wonen. Fase 1 van het plan Vossenburcht is inmiddels in uitvoering en de kavels voor de 18 woningen aan de Bergstraat zijn uitgegeven. “Op korte termijn gaat de inschrijving voor de tiny houses van start. Hiermee is fase 1 van de visie voor Park Vossenburcht in uitvoering”, zegt wethouder Marieke Frank.

Ecologische voetafdruk
Een tiny house is een nieuwe woonvorm die vooral in trek is bij mensen die een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk wensen. Tiny houses zijn kleine maar volwaardige vrijstaande woningen met een vloeroppervlak van maximaal 50 vierkante meter. Een gemiddeld nieuwbouw rijtjeshuis heeft een vloeroppervlak van rond de 125 vierkante meter. De tiny houses zijn bedoeld voor permanente bewoning en vallen dus niet onder recreatiewoningen. De tiny houses in Lievelde moeten zelfvoorzienend zijn, krijgen geen parkeerplaats bij huis en er komt geen erfafscheiding. Een losstaande buitenberging is niet toegestaan. Mogelijk komt er wel een collectieve berging. Het park is straks de gemeenschappelijke tuin van de tiny houses; privétuinen zijn niet toegestaan. De huizen moeten duurzaam zijn.

Small houses
De gemeente gaat nu fase 2 verder vormgeven, zo legt de wethouder uit. In de visie voor het park staat voor fase 2 woningbouw gepland aan de zijde van de kerk. Daarbij lijkt er ruimte te zijn voor een twee-onder-een-kapwoning en enkele ‘small houses’. Een small house is iets anders dan een tiny house. Small houses worden wel aangesloten op de nutsvoorzieningen, in tegenstelling tot de tiny houses. Daarnaast worden small houses vaak niet gebouwd uit ideologische overwegingen. Dat is bij tiny houses wel zo. Het woonoppervlak van een small house is rond de 90 vierkante meter. “We starten nu met verschillende onderzoeken om te kijken of dit haalbaar is”, zo laat de wethouder weten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Elna