Het beeldbepalende Parochiehuis in Zieuwent krijgt een woonbestemming. Foto: Kyra Broshuis

Het beeldbepalende Parochiehuis in Zieuwent krijgt een woonbestemming. Foto: Kyra Broshuis

Parochiehuis Zieuwent krijgt woonbestemming

Wonen

ZIEUWENT - Wonen in een parochiehuis? In Zieuwent wordt het mogelijk. De gemeente Oost Gelre wil meewerken aan een verzoek om het Parochiehuis om te bouwen tot woningen. Het pand aan de Dorpsstraat 34 in Zieuwent is eind vorig jaar verkocht aan het Groenlose bouwbedrijf De Driehoek. 

Door Kyra Broshuis

De gemeente wil meewerken aan de realisatie van zeven wooneenheden in het voormalige Parochiehuis. Na sloop van aanbouwen en overkappingen zal er een tweekapper op het achterterrein worden gebouwd. In het Parochiehuis zelf komen vijf goedkope starterswoningen, een zogenaamde doorstromerswoning en een levensbestendige woning. Er staat al één woning, die blijft behouden, waardoor het totaal aantal woningen op het perceel op tien uitkomt. 

Beeldbepalend
Wethouder Jos Hoenderboom is blij met de ontwikkeling in ‘zijn’ kern. “Het Parochiehuis is beeldbepalend in de Dorpsstraat en vanwege de karakteristieke verschijningsvorm is het gehele pand opgenomen als voorbescherming om sloop van het oorspronkelijke hoofdgebouw te voorkomen. Vanuit cultuurhistorisch oogpunt is het wenselijk dat de voorgevel behouden blijft. Verder past deze ontwikkeling prima in de Visie ruimtelijke verkenning wonen kleine kernen. Er is in Zieuwent, net als in de rest van de gemeente, behoefte aan goedkope starterswoningen.”

Parkeren 
Het verharde achterterrein wordt enigszins vergroend wat ook de ruimtelijke kwaliteit op en rondom het perceel ten goede zal komen. Er is weinig ruimte om op eigen terrein het parkeren te kunnen oplossen. “Uitgangspunt bij ruimtelijke ontwikkelingen is parkeren op eigen terrein. Nu is dat binnenstedelijk niet altijd mogelijk, ook niet op dit perceel bij realisatie van tien woningen. De initiatiefnemer zal dan ook nog een parkeeronderzoek ter beoordeling aan ons moeten voorleggen”, legt Hoenderboom uit.

Prijzen
Voor wat betreft de goedkope starterswoningen gaat het om huizen met een maximumprijs van 250.000 euro. De levensloopbestendige woning, de tweekapper op het achterterrein en de bestaande voormalige bedrijfswoning zullen in categorie ‘betaalbare woningen’ vallen. Goedkope woningen kosten maximaal 250.000 euro en betaalbare koopwoningen zijn woningen tot 355.000 euro. De regio Achterhoek heeft afgesproken de verkoopprijzen voor goedkope en betaalbare woningen niet CPI (Consumentenprijsindex) te indexeren. De Rijksoverheid heeft de grens voor betaalbare woningen wel geïndexeerd en verhoogd naar 390.000 euro.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant