Foto: Eveline Zuurbier

'Iedereen kan het verschil maken door er voor een ander te zijn of iets voor de ander te doen'

LICHTENVOORDE-Passion Lichtenvoorde is een megaproductie waar al geruime tijd hard aan gewerkt wordt door velen. Zangers, zangeressen, muzikanten, decorbouwers, technici, muzikaal leiders, de mensen achter de schermen, ruim 250 vrijwilligers, allen met dezelfde passie. Deze week en volgende week stellen wij u graag de hoofdrolspelers aan u voor. In deze editie de vertolkers van Jezus, Pilatus, Maria en Judas. Wat vinden ze er van dat ze gevraagd zijn en wat hebben zij met het verhaal en het personage dat ze mogen vertolken?

Door Henri Walterbos

Jezus

Middelpunt van het verhaal is het personage Jezus. Tijdens Passion Lichtenvoorde wordt deze rol vervuld door Johan Kersjes, afgelopen jaar nog de vertolker van Petrus. "Blijkbaar is de spelersgroep van vorig jaar zo goed bevallen dat de organisatie van de Passion ons dit jaar weer gevraagd heeft om mee te doen. Dat is op zich een compliment en daarom ook een eer om weer mee te mogen doen. De rolverdeling is iets veranderd, maar vooral de presentatie is anders zodat, ondanks dat het verhaal hetzelfde is, er toch een nieuwe voorstelling ontstaat. Het verhaal is natuurlijk al eeuwenoud maar ook een van de fundamenten van ons christendom. Tijdens de avond van de Passion vorig jaar merkte ik dat er een duidelijk voelbare verbondenheid ontstond tussen ons als spelers, zangers en musici met het publiek, en vooral de 'stille tocht' van de markt naar het Marianum. Dat was zeer indrukwekkend. Wat ik zelf met Jezus heb, is niet zo makkelijk te beantwoorden. Hij was en is natuurlijk bijzonder, een fenomeen, een grootheid, de aardse plaatsvervanger van God, maar hij is en was, in mijn ogen, ook een mens. Een mens met al zijn zwakheden, tekortkomingen en natuurlijk ook zijn angsten. En vooral door hem als mens te zien gaat hij voor mij leven en heb ik wel een klik met hem."

Pilatus

Jos Doppen maakt zijn debuut in 'de Passion' als Pilatus. "Dat vind ik mooi. Ik zit ruim 15 jaar bij toneelvereniging Semper Avanti in Zieuwent en heb daar over het algemeen blijspelen en kluchten gespeeld. De rol van Pilatus in The Passion is een andere manier van spelen. Ik vind het een uitdaging om dat zo goed mogelijk neer te zetten. Ik ken het lijdensverhaal vooral uit de film Jezus Christ Superstar. Daar heb ik de rol van Pilatus op een schitterende manier vertolkt gezien door Barry Dennen. Met name over de twijfel wat Pilatus met de situatie aan moet, en het sarcasme ten aanzien van Jezus en het Joodse volk. Dat heeft hij op een geweldige manier neergezet."

Maria

De rol van Maria wordt, evenals afgelopen jaar, ingevuld door Mariëtte Wesselink. "Erg leuk om te mogen doen. Het was vorig jaar ook fijn om aan The Passion mee te werken. Mooi dat er zoveel mensen aan meewerken om het tot een succes te maken. Maria ziet ze als een heel bijzondere vrouw. "Maria is een sterke vrouw. Een mooie rol om te spelen. Ze is moeder en staat voor houden van, zich zorgen maken, niet loslaten, onvoorwaardelijke liefde. Het verhaal is naar de huidige tijd te vertalen. Iedereen kan het verschil maken door er voor een ander te zijn of iets voor de ander te doen. Geloven in elkaar, vertrouwen hebben."

Petrus

Mocht Aad Witteveen vorige editie in de huid kruipen van Jezus, dit jaar mag hij apostel Petrus vertolken. "Ik vind het erg leuk en een hele eer om weer mee te mogen doen. Ben al erg lang bezig met toneel en vind het gewoon mooi om allerlei soorten rollen te spelen, de verdieping er in te zoeken. Wat drijft de man er toe om te handelen zoals in de tekst staat? Vorig jaar had ik de rol van Jezus en vond dat wel heel speciaal. Nu met Petrus is de invulling van de rol het tegenovergestelde van de rol van Jezus en eigenlijk veel interessanter vanuit het perspectief van de persoon. Waarom sluit hij zich aan bij Jezus, waarom wordt hij discipel? Rolt hij er gewoon in of is hij de juiste man op de juiste plaats. Met elke rol is het zo dat ik probeer het personage op mezelf te betrekken zodat de rol body krijgt om de toeschouwers het gevoel te geven dat het echt om iemand gaat waarmee men zich zou kunnen identificeren. En omdat het om een zo bekend verhaal gaat maakt dat het nog moeilijker om het te spelen, maar daardoor ook juist uitdagender."

Meer berichten