Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Liveblog

Zwarte Cross 2019

LICHTENVOORDE - Welkom op het liveblog van Achterhoek Nieuws vanaf de Zwarte Cross! Met een team van redacteuren, fotografen en vormgevers werken wij drie dagen lang aan de verslaglegging rondom hét grootste festival van Nederland. Voor onze titels van Achterhoek Nieuws, campingkrant Harder! en natuurlijk voor dit liveblog.

Tekst ververst automatisch

16.45

Het feest is weer over en uit! In de loop van de ochtend vertrokken de campinggasten weer huiswaarts. Traditiegetrouw hield de politie op de uitvalswegen een grootscheepse alcohol- en drugscontrole. De controle verliepen grotendeels vlekkeloos; er werden weinig overtredingen geconstateerd. Foto: GinoPress B.V.

22.50

Feest in De Kast
Na een spetterende show zaterdag in de Loco Arena deden Mary Miracle & Friends het feestje in de Kast nog even dunnetjes over.

 

19.10


Correspondente Barbara Pavinati bezocht het optreden van vader en zoon Terlouw. Hier haar verslag.

18.50

'Oké Boet, dissen is veur oe, jongen!' 
Het eerbetoon aan Boet Hillen op zondagmorgen op de crossbaan kreeg tijdens het optreden van de Motorband in de Megatent voor 14.000 bezoekers een vervolg met een indrukwekkend moment van stilte en respect. Het was bassist Gijs Jolink, tevens directie Feestfabriek, die het woord nam en stil stond bij het overlijden, waarbij hij tevens zijn medeleven betuigde aan familie en vrienden, aansluitend met een verzoek van stilte en respect. Terwijl de band door de knieën ging was enkel het geluid van buiten de tent hoorbaar. Gijs Jolink dankte de aanwezigen voor hun respect en sloot iets later af met; "Oké Boet, dissen is veur oe, jongen!" waarna de band 'Brommers Kieken' inzette.

18.40

'Oerend Hard' net zo Zwarte Cross als Tante Rikie

Vele tienduizenden Anhangers hadden de stiekeme hoop gevestigd op de mistery-act op zaterdagavond Hoofdpodium dat het hier hun zo geliefde band zou betreffen. Voor hen was het helaas DJ Don Diablo die acte de présence gaf. Delen van het repertoire van de band kwamen wel voorbij tijdens het optreden van de Motorband, waar Bennie Jolink jarenlang de frontman van was. Naast hem normaliter gitarist HendrikJan Lovink, zoon en bassist Gijs Jolink, Normaalgitarist JanWilm Tolkamp en Normaal-drummer Tim Kelder. "Timo kan d'r vandage neet bie wèhn, net as mien vader, moar JanWilm is d'r wal bi-j en veur Timo spölt Daan met." Wel klonken onsterfelijke Normaal-klassiekers. Er werd afgetrapt met 'De motorcross is OHIO,' niet veel later gevolgd door 'Oerend Hard', de ultieme Normaal-knaller. De nummers werden uit volle borst 'meegereerd' en bij 'Oerend Hard' weten de anhangers wat hen te doen staat als 'Moar zoas altied kump an dat gejakker een end' klinkt. Door de knieën en weer volle polle gas d'r bi-j als 'Moar wi-j goat oe…..' ingezet wordt. De menigte was het nog niet geleerd. Het smaakt duidelijk naar meer…..

18.28

 Doppen verzamelen voor het goede doel

Alsof de vrijwilligers en medewerkers in de 50 barren op het terrein al niet druk genoeg zijn deze feestdagen, zorgen zij er ook nog eens voor dat van de plastic drankflesjes de doppen gescheiden ingezameld worden van de rest. Dit alles voor het goede doel. "Het verzoek dat we kregen voor het inzamelen van kunststofdoppen werken we graag aan mee. Als het naast een stukje afvalscheiding ook nog eens geld oplevert voor het goede doel, dan werken we daar helemaal graag aan mee. Toen we het in ons team bespraken was iedereen unaniem om hier aan mee te werken," zei Ronnie Degen al eerder. De opbrengst komt ten goede aan de opleiding voor blinde geleidehonden

16.30

 Aan alles is gedacht op MIVA Las Vegas. Ook aan muziek op hun eigen Vegas-terras, dat op zaterdagmiddag de terrasplanken flink liet kraken. Frank Smulders, initiatiefnemer van het MIVA hotel en Zwarte Cross fan, had een verrassing in petto voor zijn MIVA's. Live-muziek op het terras. Een vijfkoppig gipsybandje zweepte de MIVA's lekker op. Met hun handzame instrumenten swingden ze zich over het hele terras. Het toch al sfeervolle terras was in één klap een zigeunerfeestje.

16.15

Heino zorgde ondanks de regen voor een mooi feestje. Zie hier het filmpje en lees hier het artikel.

15.20

Gisteravond trad de coverband van de legendarische band Radiohead op met op gitaar Grollenaar Tom Broshuis. Correspondent Henri Walterbos maakte een filmpje . En lees hier het artikel.

15.00

De Zwarte Cross staat bekend om zijn ludieke bordjes maar er zijn ook veel grappige shirtjes te zien.


14.50

Het was nog wat vroeg vanochtend op het terras in Lichtenvoorde maar deze heren lieten hem bij het ontbijt al goed smaken!

13.25

Zwarte Cross heeft een primeur die niemand wil; de rouwronde. Lees het verslag van correspondent Henri Walterbos hier https://www.elna.nl/lees/271199/4713c058-1f8f-4960-94c3-df63027ff5f4

10.50

 De crossbaan maakt zich op voor een indrukwekkende herdenking van de vrijdag overleden bezoeker van de Zwarte Cross. dat is voelbaar aan alles....Geen feestmuziek maar Overcome van de band Live.

18.45

Hier mag je niet parkeren. De eigenaar van deze auto zal dat inmiddels ook begrepen hebben.

18.10

 Ontwenningsverschijnselen van het kartonnen traytje zijn niet merkbaar. De nieuwe Grolsch-trays zorgen niet voor langere rijen bij de bars. De Zwarte Crosser is creatief, zoals in dit geval. 'Gewoon twee stuks met een paar tie-rips an mekare knuppen.'


17.30

Gisteravond gaven The black eyed peas een mooi optreden dat massaal bezocht werd.

17.00

Flinke wolkbreuk boven de Zwarte Cross
Binnen de kortste keren verandert het terrein in een modderige bende. Overal proberen bezoekers te schuilen voor de regen. De meeste mensen staan klemvast in de verschillende tenten. Een enkeling heeft mazzel en vindt een privéplekje.


16.45

 Of ie nu naar Merchandise 1 of 2 moet, is hem nog niet helemaal duidelijk. Maar Hubert uit Goor is verder prima te spreken over het werken op de Zwarte Cross. "Je moet soms wel een heel eind lopen op dit enorme terrein maar alles is goed geregeld en de verzorging is prima in orde." In het verleden kwam Hubert als bezoeker, dit jaar als medewerker via kennissen die bij de Zelhemse Zomerfeesten betrokken zijn. Zijn shift begint om 6 uur dus hij kan nu nog mooi even een rondje maken. Ook gisteren en morgen werkt hij op de Zwarte Cross. Heeft hij nog wel tijd om zelf een feestje te bouwen? "Ik ben van huis uit dj en werk graag met mensen. Ik vind het erg leuk om hier te werken en ergens een feestje van maken, is voor mij dan ook geen enkel probleem!" 


Hubert komt zijn shirt ophalen.

16.15

 Het is soms een hele klus elkaar te vinden op de heilige gronden van de Schans of in één van haar vele feesttempels.  Een oplossing is de Grolsch ontmoetingsplek, maar het kan ook gewoon via app....hieronder een appcontact tussen een vader er zoon....of ze elkaar gevonden hebben is niet bekend....


10.30

 Geen tijd om het blokkenschema helemaal af te lopen, mis je dingen? De Lichtenvoordse Paul van Druten is je reddende engel. Deze enthousiaste filmer van live-bands heeft menig optreden op tape staan. Kijk na de cross op zijn facebookpagina en beleef gave optredens opnieuw, of kijk wat je gemist hebt. https://www.facebook.com/pvdruten


22.30

 De Speld onthult: Tante Rikie heeft zoon van Dries Roelvink

Onder enorme belangstelling vond vanavond in de Theatertent de eerste voorstelling van De Speld Live plaats. De mensen hadden al drie kwartier in de rij gestaan, velen konden helaas niet naar binnen en dropen teleurgesteld af. Degenen die het wel gehaald hadden, wachtte een show vol bizarre nieuwsfeiten. Zo werd bij een van de bezoekers de blaastest 2.0 afgenomen. Deze test meet naast het alcoholpromillage ook het knakworst-promillage. Special feature van dit apparaat is de ingebouwde dna-test. Tot zijn stomme verbazing bleek een vrijwillige proefpersoon een tot dan toe volslagen onbekende zoon van festivaldirectrice Tante Rikie en zanger Dries Roelvink.

Een tweede primeur was de introductie van 'Nederland – the game'. Spelers worstelen zich in dit interactieve spel een weg door de Nederlandse maatschappij anno 2019. Er zijn punten te verdienen met het op de juiste dag de juiste kliko aan de weg te zetten, de vergunningen voor je dakkapel in orde te hebben en als Marokkaan naar een baan te solliciteren. Doel van het spel is een goedbetaalde baan en een huis in Diemen te behalen. Als de speler dan denkt 'Is dit het nou?' is het spel uitgespeeld.

16.10

 Jarig op de Zwarte Cross


Dies Wildenborg zag al geruime tijd uit naar deze dag. Niet om zijn 6e verjaardag maar om dat hij met zijn ouders en opa's Hennie Wildenborg en Bennie Rots mee mocht naar de Zwarte Cross. Zijn shirtje met de tekst 'Wie feliciteert mij?' was al smerig voor vertrek, de felicitaties waren er niet minder om. Hier op de schouders van zijn twee opa's die hij al vroegtijdig verteld had dat hij zijn verjaardag de zondag voorafgaande aan de Zwarte Cross zou vieren. 'Opa je moet niet denken dat je op mijn verjaardag kunt komen want dan ben ik op de Zwarte Cross.' Dat bunt ze!

15.40

 Globetrotter en Aaltens Nieuws-columnist Marleen Hoftijzer vertelt

'Op mijn reizen kwam ik heel wat vreemde types tegen, de Zwarte Cross voelt dan ook een beetje als thuiskomen'

Van eten uit de vuilnisbak tot een dag lang met een helikopter op patrouille. Van nachtenlang filosoferen tot goud zoeken. En van overnachten aan het strand tot hardlopen in de bush. Marleen Hoftijzer deed het allemaal. In een goed gevulde Theatro Obscura interviewt Frans Miggelbrink Marleen over haar project 'Can I come over', over haar ervaringen van twee jaar lang couchsurfen. "Thuis is zo'n mondiaal begrip en toch betekent het voor iedereen weer wat anders. In het kader van mijn foto- en video-project ben ik op zoek gegaan naar antwoorden op deze vraag."

Aan de hand van Frans' vragen als 'Wat is de smerigste/mooiste/lelijkste/gaafste of meest bizarre plek waar je ooit overnacht hebt' vertelt Marleen over haar avonturen. Diverse smakelijke en vooral ook onsmakelijke details passeren de revue. Over slapen tussen lakens die al in geen vijf jaar meer zijn gewassen. En over dumpster diven en 'kip à la kliko'. Door de reizen kwam Marleen op de meest uiteenlopende plekken en leerde ze hele verschillende mensen kennen. "Op een of andere manier kom ik vaak in aanraking met interessante en vreemde types. Een beetje zoals je hier op de Zwarte Cross ook wel ziet. Het voelt ook echt als thuiskomen dat ik hier nu mijn verhaal mag doen."

Marleen bundelde alle verhalen in een boek dat in augustus uitkomt. Hiervoor heeft de jonge globetrotter een crowdfundingsactie opgezet. Donateurs ontvangen het e-boek eind augustus. Deelnemen aan de actie kan nog. De crowdfunding sluit maandag. Klik dan hier: http://www.voordekunst.nl/projecten/8433

15.24

Correspondent Wally interviewde initiators burgemeester Annette Bronsvoort en wethouder Jos Hoenderboom over het optreden van het Oost Gelders Jeugdorkest. Hier een filmpje. Voor het bijbehorende artikel klik hier: https://www.elna.nl/lees/271001/4713c058-1f8f-4960-94c3-df63027ff5f4

14.30

 Tante Rikie kijkt tevreden neer op Sander Slinkman

Tante Rikie waakt over Sander Slinkman tijdens de Zwarte Cross dit jaar. Sterker nog, ze zit bovenop hem. Kapster Joyce Meulenveld van kapsalon Kuypers, is ruim drie uur bezig geweest en het resultaat mag er zijn. Een kunstig roze, groen en geel gekleurd kapsel met Tante Rikie ingeschoren op het achterhoofd, maakt van de Zwarte Crosser uit Boerhaar een wandelend kunstobject. 


Voor de zevende keer zit de Sander op de kappersstoel bij kapsalon Kuypers. Met drie trouwe metgezellen sjokt hij vrijdagochtend de kapsalon binnen. Kennismaken met zijn kapster Joyce hoeft niet meer, zij kennen elkaar al. Voor de derde keer tovert ze het haar van Sander om tot een waar kunstwerk. Er valt wat te knippen want Sander heeft voor deze gelegenheid zijn haar vanaf februari niet meer geknipt. Voor Sander en zijn vrienden is deze vrijdagochtend een mooi momentje om even bij te komen na de eerste Zwarte Crossdag. De komende drie en half uur is Joyce bezig met knippen, kleuren, scheren en stylen.

Als je haar maar goed zit
Na een bakje koffie en een paar biertjes mag het resultaat er uiteindelijk wezen. Een onherkenbare Sander bekijkt zichzelf tevreden in de spiegel. Nu kan het nog, zelf heeft hij geen spiegel meegenomen. "Dat is ook niet nodig", vertelt de nuchtere Crosser, "vorig jaar kreeg ik zoveel media aandacht dat ik mezelf wel kon bekijken op de foto's van social media". Tante Rikie kijkt goedkeurend op hem neer en kapster Joyce is tevreden, dus Sander kan zich met een gerust hart storten in het Zwarte Cross gedruis. 

12.17

 Zwembad Meekenesch in Lichtenvoorde is tijdens de Zwarte Cross omgetoverd tot een wellnessresort voor festivalgangers. 's Ochtends even het stof van je afspoelen met een frisse duik, de spieren weer soepel krijgen met wat aqua gym en een lekkere vette hap halen bij McKenesch. Daarna nog even chillen in de beachbar of zwembadbioscoop en je bent weer klaar om een volle festivaldag te knallen!

11.56

 Met mooie woorden openden Thijs Kemperink en Frans Migchelbrink de Theaterweide met een optreden van het Oost Gelders Jeugd Orkest. 70 jonge muzikanten uit de Achterhoek en Twente.

11.09

Voor de Zwarte Cross ben je nooit te oud. Ouderen van de Stegemanhof in Aalten zochten een mooi plekje op bij de rotonde bij 't Noorden en zagen de bonte stoet voorbij trekken.

23.17

 'Zeg schat, woar blief ie?' De Paloma's vragen het zich hardop af. Alle Zwarte Crossers die er vandaag nog niet waren... Tot morgen... Wij bouwen nog even een feestje!

21.28

Of Barney of Van Gerwen nou wint, doet er eigenlijk niet toe... There's only one real legend: Tante Rikie!!!

21.00

 Kleine kinderen worden groot. Gingen de vrienden Marco Frank, Giso Rijks en Frank Walterbos vroeger met hun zoons Jelle Rijks, Jesper Frank en Wout Walterbos naar Binnenpret in Lievelde, tegenwoordig samen naar de Zwarte Cross.

20.36

De Zwarte Cross is in volle gang voor de campinggasten! Niet alleen voor bezoekers is het festival een grote belevenis, ook voor iedereen die voor of achter de schermen meewerkt. Lees hier het interview met Jan Heutinck (85), het oudste crewlid!

Jan Heutinck van Bakker Jos rijdt tijdens de Zwarte Cross vijf keer per dag heen en weer om cateraar De Timp van broodjes te voorzien. Foto: Etienne Heutinck

17.42

 Nog voordat het festival officieel is begonnen, stijgen er al flinke stofwolken op vanaf het festivalterrein. Spitsuur bij Backstage Oost. Golfkarretjes, vrachtwagens, trikes scootertjes, tractors, busjes, motoren, fietsers. Een enkele verdwaalde deelnemer uit de Krang-klasse schuift moeizaam met zijn voertuig over de stelconplaten op zoek naar het rennerskwartier. Langzaamaan stroomt het terrein vol met barmedewerkers, artiesten, ehbo-ers. Leveranciers rijden af en aan om alles te bevoorraden. Kortom, in de Schans is een heus stadje verrezen. Er fietst zelf een peloton met 7 politieagenten rond. Wellicht wat overdreven maar de heren kijken hun ogen uit. Ondertussen stroomt de camping vol met de gelukkigen die een campingkaartje konden bemachtigen. Eenmaal gesetteld vermaken de gasten zich vooral met het kijken naar andere zwarte-crossers die, met het blikje bier al in de hand, een poging doen hun tent op te zetten. Voor vanavond wacht de campinggasten nog een freestyle motorcross stuntshow, een dartwedstrijd tussen Barney en Van Gerwen en natuurlijk diverse optredens. 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden